Sejarah ringkas Sheffield, England

Sejarah ringkas Sheffield, England

Sheffield terletak di utara England, kira-kira 65 kilometer Timur dari Manchester di South Yorkshire. Bertauliah sebagai bandar Sheffield pada tahun 1893 kerana asal-usul dalam bidang yang di Sheaf Sungai, penduduk puncak setengah juta rakyat sekarang, dengan lebih satu juta kuat yang tinggal dalam satu jam memandu dari bandar. Nasib Sheffield lama telah dibentuk oleh peristiwa-peristiwa dunia dan kuasa-kuasa luar yang memaksa penduduk Sheffield untuk menyesuaikan diri dan membuat pembaharuan demi meneruskan kehidupan.

Sheffield Castle dibina selepas penaklukan Norman untuk menyelia penempatan tempatan di mananya sekarang tengah-tengah bandar. Pasaran yang berkembang di sekitar Istana, di mananya sekarang Castle Square, dibuat Sheffield bandar pasaran sebelum 1300 m Dalam abad berikutnya, Sheffield menjadi terkenal kutleri halus yang telah dihasilkan dan dijual, dan 1600 bandar adalah diketahui menjadi pusat pengeluaran kutleri dalam semua England, pendapatan dalam Chaucer ini “The Canterbury kisah”.

Sheffield pada ‘kelebihan’ kutleri teknologi dalam tahun-tahun yang awal, dan ciptaan dan penambahbaikan beberapa proses pada pertengahan tahun 1700 merevolusikan Metalurgi. Bekas keluli dan penyaduran perak diletakkan Sheffield muncul dalam menerajui Metalurgi di dunia. Sheffield ini membesar sebagai sebuah pusat industri, dan pengeluar besar keluli sehingga kemelesetan dari kehilangan pasaran import pada akhir abad ke-18. Syarat-syarat di bandar semakin merosot, dan wabak taun yang membunuh lebih 400 orang pada tahun 1832. Jumlah kekayaan yang dicipta oleh pengeluar-pengeluar besar keluli yang cenderung di atas hierarki, manakala yang tidak berdaftar pencemaran, kabut, dan penyakit yang besar dibuat cara mereka kepada orang ramai.

Permulaan revolusi industri membawa rakyat kembali ke bandar selama beberapa dekad yang akan datang, dan bekalan air bersih adalah perlu untuk mengelakkan penyakit-penyakit maut 1832. Baru takungan dibina di pinggir bandar yang membantu menjaga penyakit bekalan air percuma, tetapi keruntuhan dinding empangan di satu tapak pada 1864 disebabkan banjir besar Sheffield, yang mengakibatkan kematian 270 orang dan kerosakan meluas ke bandar.

Awal tahun 1900-an menyaksikan Sheffield lagi dicatat dalam kesusasteraan seperti George Orwell dipanggil Sheffield “paling hodoh di bandar di dunia lama” di ‘The Road ke Jeti Wigan’ ditulis pada tahun 1937. Kombinasi pentadbiran cepat dibina untuk menempatkan nombor-nombor yang berkembang orang bekerja, dan pencemaran dari kilang-kilang yang dikendalikan mereka dibuat Sheffield kurang dari bandar yang menarik. Ciptaan keluli tahan karat pada 1913 oleh pengeluar keluli penduduk Sheffield diperhebatkan lagi industri ini, tetapi dengan kos keindahan bandar yang ditubuhkan di Kuala Sungai lima. Bukit-bukau sekitar bandaraya ini berbeza-beza dari 10 ke 500 meter di atas paras laut yang membentuk sebuah natural amphitheatre. Menjelang akhir tahun 1930-an, kemelesetan yang paralleled ‘Kemelesetan besar’ di Amerika Syarikat telah mengambil tol pada Semua kawasan industri, dan Sheffield adalah tidak terkecuali.

Bahawa kemelesetan adalah tidak lama lagi sebagai kilang Eropah mula penggearan untuk perang. Sheffield cepat kembali tempat yang sebagai pengeluar keluli bertaraf dunia, membuat senjata dan peluru untuk perang dunia yang akan datang. Dalam industri yang sama yang telah Sheffield makmur pada masa-masa yang baik, juga dibuat ia berbahaya pada masa-masa yang buruk. Perang Dunia II dibuat Sheffield senjata penting dan Pusat pembuatan senjata, yang seterusnya dalam menjadikannya sasaran untuk Luftwaffe pengebom. Malam tiga serangan udara yang dikenali sebagai ‘Maut Sheffield’, dibunuh 660 dan penduduk 1,500 yang lain cedera. 40,000 orang lain telah kehilangan tempat tinggal oleh serangan udara yang telah dirobohkan oleh 3,000 rumah kiri dan 3,000 lagi yang rosak teruk. Semua memberitahu lebihkurang 78,000 orang rumah telah rosak ke tahap yang tertentu.

Selepas perang, Sheffield diteruskan sebagai pemain utama dalam industri keluli. Kutleri masih adalah satu industri yang besar di Sheffield. Lebih separuh daripada dunia pembedahan bilah yang dihasilkan di Sheffield hingga ke hari ini. Membina semula bandar selepas perang adalah suatu yang berjaya, bukan sahaja penjelasan pihak Pentadbiran, tetapi melabur dalam bidang infrastruktur dan Taman untuk mencantikkan bandar, dan jalan untuk mendapatkan orang ramai untuk bekerja di kilang-kilang keluli. Sheffield telah awash dengan kemakmuran dalam tahun-tahun selepas Perang Dunia II. Keluli untuk pembinaan semula diperlukan seluruh Eropah, Rusia, Jepun, Pasifik Selatan dan banyak kawasan-kawasan lain.

Membina semula industri di Jerman dan Jepun adalah pedang double tepi, keluli bagi mereka membina semula bermakna sibuk kilang keluli di seluruh dunia. Hasilnya adalah bahawa sebagai industri laboured untuk bersaing membina semula industri Jerman dan Jepun, ia pula tidak bersaing dengan sistem peningkatan automasi dan proses yang tidak lama lagi akan membawa mereka keluar dari perniagaan, tidak membolehkan mereka untuk bersaing dengan kilang-kilang tersebut mereka banyak membantu membina.

Lewat tahun 1970-an dan 1980-an menyaksikan keluli kilang-kilang yang tidak dapat bersaing tutup melontar beribu-ribu kepada pengangguran. A pertengahan tahun 80-an mogok pelombong tidak membantu perkara-perkara yang baik, dan tulang belakang industri Sheffield adalah patah atau sekah. Isu ini telah dicatat, tidak begitu banyak dalam Sastera tetapi dalam filem. Monty penuh chronicled muda beberapa dan tidak begitu muda penduduk Sheffield yang terpaksa menukar pekerjaan apabila mereka panjang dan tidak kerja carian yang telah leper tidak.

Filem itu sendiri adalah bukan sahaja lucu tetapi menarik. Wang yang dibawa ke dalam sebuah bandar ekonomi apabila filem ditembak tiada adalah betul-betul jenis pusat perindustrian bekas rangsangan ekonomi memerlukan apabila bergerak dari satu ekonomi pembuatan kepada ekonomi perkhidmatan yang. Filem-filem lain dengan akar Sheffield telah: benang, bila datang hari Sabtu, F.I.S.T., dan apa yang terjadi dengan Harold Smith. Sheffield juga telah menghasilkan bahagian penghibur – pelakon seperti Sean Bean yang kredit semalam, ‘Patriot permainan’, ‘Khazanah’, dan ‘Penerbangan pelan’, David Bell membintangi “Cross-eyed Waltz” dan Thomas Craig – Tukang Paip Sheffield yang bekas dengan kredit televisyen lebih 30 resume beliau.

Sheffield merupakan tanah subur kepada pemuzik. Tindakan tempatan yang besar termasuk dalam liga manusia, pulpa, The Arctic monyet, Joe Cocker, panjang babi dan 65daysofstatic. Sheffield merupakan pusat tabir Yorkshire Hip Hop dan R&B. Tindakan tempatan yang berbakat seperti “NoXcuse” dan “Hoodz Underground” adalah headliners tempatan dan selebriti dalam dan sekitar Sheffield.

Sheffield masih menyokong industri, termasuk keluli, perlombongan dan kutleri, tetapi ekonominya adalah mempelbagaikan cara banyak bandar di dunia, cuba untuk bersaing dalam ekonomi global. Sheffield akan tidak keliru Hawaii sebagai tempat pelancongan yang bila-bila masa tidak lama lagi, tetapi mereka seolah-olah melakukan banyak perkara yang betul untuk mewujudkan ekonomi yang berdaya saing bagi tahun yang akan datang. Sering dengan kehilangan pekerjaan industri, kemiskinan dan kekotoran akan ikut, dan wujud peningkatan jenayah menarik orang dari pusat bandar.

Kreativiti, kebudayaan, pelancongan, acara sukan dan industri perkhidmatan akan cara-cara untuk mengelakkan kehancuran ekonomi bagi sebuah bandar dalam peralihan. Sheffield mempunyai semua itu, serta besar kemudahan pendidikan yang menyokong 45,000 pelajar Universiti. Jika digunakan dan dipasarkan dengan betul yang jampi masa depan yang cerah bagi bandar Sheffield. Hakikat bahawa Sheffield adalah salah satu bandar paling selamat di U.K. menurut statistik kerajaan menunjukkan masalah tipikal dengan peralihan ekonomi tidak memberi kesan bandar. Pembuatan menyediakan hanya 14% daripada pekerjaan yang sekarang, manakala kedudukan industri perkhidmatan akaun 82%. Jauh di belakang akan penjagaan kesihatan dan teknologi sektor pekerjaan.

Banyak tarikan-tarikan termasuk Taman Negara dalam lingkungan sempadan bandaraya membantu pelajar-pelajar Universiti yang berpendidikan dari bolting selepas tamat pengajian. Yang seterusnya memastikan kemajuan ekonomi dan teknologi bagi tahun-tahun akan datang, membantu Sheffield berada di barisan hadapan dalam pembangunan ekonomi di masa hadapan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *