Sejarah ringkas penebat – lihat sejauh kami telah datang

Sejarah ringkas penebat – lihat sejauh kami telah datang

Orang-orang Mesir purba menggunakannya. Demikian pula orang-orang Rom kuno. Di 1800’s, seorang lelaki yang menulis mengenainya, semacam. Meleset, ada adalah permintaan yang semakin meningkat itu. Pada pertengahan 1970-an, Sains Perubatan memberitahu kami kami telah melakukan salah. Kini, abad ke-21 pembina perlu “hijau” untuk mendapatkan hijau. Dan seolah-olah masa depan lebih cerah (dan lebih cekap tenaga daripada sebelumnya.) Kami telah menggunakan cork, asbestos, kaca, plastik, buih dan Lumpur walaupun untuk melakukannya. Ya, apabila anda melihat sejarah penebat, dalam semua bentuk pelbagai, kita dapat melihat sejauh kami telah datang.

Orang-orang Mesir purba penebat yang digunakan untuk menjaga rumah mereka padang pasir dan bangunan cool, dan pakaian mereka linen lebih panas dalam musim sejuk. Mereka menambah lapisan papyrus mereka loincloths dan skirt untuk memastikan hangat pada musim sejuk. Mereka membina rumah-rumah mereka daripada batu-bata yang tebal, direka untuk membantu menghindarkan terik matahari pada musim panas.

Orang-orang Yunani kuno tahu tentang asbestos, malah mereka menamakan ia. Mereka digunakan untuk pakaian mereka hamba yang diimport, kerana baik untuk wicks api kuil mereka kekal, tuala dan pengkebumian pakaian Raja-Raja. Sifat-sifat bahan yang tahan api memberikan sedikit rayuan yang mistik ke Greece. Mereka mempunyai nama yang sama itu, terlalu – crysotile – yang bermaksud “emas kain.” Yunani telah yang pertama untuk pergi ke atas rekod sebagai mencatatkan bahawa asbestos disebabkan “penyakit paru-paru” hamba yang bekerja dengannya dan memakai ia. Yunani juga tahu bagaimana untuk insulae rumah-rumah mereka, menggunakan dinding rongga. Udara yang terperangkap di antara dinding dalam dan luar akan bertindak untuk membantu menghindarkan udara lebih sejuk atau lebih panas, bergantung kepada musim.

Sentiasa di dalam melihat keluar-untuk perkara seterusnya yang terbaik, Rom purba juga berpakaian hamba mereka kain asbestos. Mereka membuat tablecloths dan tuala untuk restoran dan bankuet daripada kain asbestos, membuang ia ke dalam neraka antara diners atau kursus untuk membersihkannya menjadi serbuk. Orang-orang Rom telah mungkin dunia purba mencatat Tempahan jurutera, dan mereka tahu cukup untuk membina struktur ruang yang berdinding, terlalu. Mereka belajar untuk melindungi mereka paip air yang dipanaskan dengan gabus dari Sepanyol dan Portugal supaya mereka boleh ditempatkan di bawah lantai tanpa rasa takut pemanasan melampau di lantai.

Orang Viking dan lain orang-orang Eropah Utara yang belajar untuk melindungi rumah masing-masing dengan chinking Lumpur, plastering di retak antara log atau hewn papan dinding bangunan… Apabila bercampur dengan Kuda atau tahi lembu dan jerami, Lumpur ini dikenali sebagai daub dan dianggap yang kukuh, lebih baik bahan binaan atas dataran Lumpur yang lama. Mereka mencipta pakaian daripada bulu biri yang tebal, dan boleh juga menggunakan kain untuk garisan dinding dalaman rumah masing-masing.

Kain datang untuk digunakan secara meluas pada zaman pertengahan antara orang kaya sebagai batu sekali lagi datang ke fesyen bagi bangunan rumah. Struktur batu imposing ini cenderung untuk menjadi drafty, lembap dan sejuk. Permaidani berwarna-warni ornately atau tenunan yang besar akan digantung pada dinding dalaman, sebahagiannya untuk menyekat Draf tersebut dan sebahagiannya sinaran kelembapan dalam. Rushes di tingkat-tingkat yang juga telah membantu untuk memastikan perkara-perkara yang agak hangat underfoot.

Semasa revolusi industri, pengilang bertukar sekali lagi kepada asbestos bagi keperluan penebat. Berkuasa teknologi bertujuan banyak paip-paip yang panas untuk membawa stim untuk di mana ia diperlukan. Paip-paip bekalan wap panas boleh dibuat selamat untuk pekerja oleh bungkusan mereka di asbestos. Dengan ciptaan lokomotif Wap, permintaan asbestos meletup. Tiba-tiba, fireboxes, dandang, paip dan juga boxcars dan rehat telah dipenuhi atau dibalut di dalam gentian retarding, tahan api haba.

Sewaktu zaman meleset, penduduk “Dust Bowl” Daerah kita Selatan Dataran cuba melindungi rumah-rumah mereka dari ribut debu tercekik dengan menggunakan jalur kain yang bersalut gam berasaskan tepung atau tampal. Ini kemudian boleh ditampal ke atas retak sekitar bingkai tingkap dan pintu untuk mencuba dan menyimpan debu. Penduduk bandar yang sering melakukan sesuatu yang serupa dengan Surat khabar, pemadat mereka di retak dalam bingkai tingkap dengan harapan menghalang mereka pangsapuri frigid tenement agak hangat berbanding musim sejuk yang sejuk.

Asbestos terus menjadi sumber utama industri dan kediaman penebat melalui 19 dalam dan pertengahan abad ke-20, walaupun. Perang Dunia II menyaksikan ia digunakan dalam kapal terbang dan kapal pengeluaran. Dalam 40’s dan daripada 50 ‘s, bulu mineral atau bulu batu mula memotong asbestos popular, Walau bagaimanapun. Mempunyai “ditemui” pada tahun 1870-an merupakan proses pembuatan yang selamat menyebabkan penggunaannya penyebaran yang lebih luas antara industri dan pembinaan.

Penemuan semula yang di dalam pertengahan-1970 kesan-kesan kesihatan yang berbahaya di asbestos memberi isyarat knell kematian bagi bahan-bahan asbestos dalam pembinaan bangunan. Anda masih akan dapati ia menjaga anda rehat automotif dan clutches sejuk, Walau bagaimanapun, dan crysotile masih dilombong di sesetengah negara.

Dengan penurunan asbestos, bentuk-bentuk lain penebat terpaksa boleh didapati dan ditemui dengan cepat. Gentian kaca penebat datang dalam pelbagai bentuk dan dianggap “tradisional” pilihan di rumah penebat. Cadar bekas polistirena dan balutan PVC kini disediakan di sini. Kebimbangan mengenai ekologi dan alam sekitar telah membawa kepada “penemuan” beberapa bentuk penebat dianggap lebih banyak alam Bunyi. Kertas selulosa, denim cotton yang dikitar semula dan walaupun bulu kambing biri-biri adalah yang dianggap sebagai gelombang baru dalam penebat. Bayangkan, kain dan bulu sebagai bahan penebat? Mungkin kita belum sampai semua jauh selepas itu!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *