Sejarah Pretzel di

Sejarah Pretzel di

Dengan semua makanan, terdapat sejarah untuk ditelusuri, satu permulaan dan satu evolusi. Begitu juga dengan di pretzel. Di mana pula pretzel yang berasal dan bagaimana ia telah berubah?

Sejarah atau kisah keadaan pretzel bahawa seawal 610AD pada monastery sebuah tempat di selatan Perancis atau Itali Utara, digunakan semula doh dan membentuk mereka menjadi jalur mewakili lengan kanak-kanak yang dilipat dalam doa. Lubang-lubang kosong tiga diwakili Triniti Kristian. Sami yang ditawarkan rasuah yang panas, doughy kanak-kanak yang telah dihafal mereka ayat-ayat Alkitab dan doa. Sami yang dipanggil Pretiola, bahasa Latin yang sedikit ganjaran. Perkataan kemudian diterima pakai dan diadaptasi oleh orang Itali ke dalam perkataan Brachiola yang bermaksud sedikit senjata. Halaman daripada buku doa Catherine Cleves menggambarkan St. Bartholomew dikelilingi pretzels, yang telah membawa Tuah, kemakmuran dan keutuhan rohani kepada orang-orang yang mereka makan.

Pretiola yang mengembara di luar rantau wain Perancis dan Itali, hiked pergunungan Alps, mengembara melalui Austria dan melintasi ke Jerman, di mana ia dikenali sebagai Bretzel atau Pretzel.

Semasa zaman pertengahan, peniaga-peniaga yang perjalanan ke Frankfurt Fair mempertaruhkan yang dirompak oleh penjahat. Untuk melindungi pedagang tersebut, orang Pekan-pekan akan establishment, menyambut vendor dan menawarkan kepada mereka pitchers pewter wain dan beban doh yang rangup pada mereka spears, dipanggil Geleit-pretzels.

Bentuk Pretzel yang bekerja meresap ke dalam budaya bukan sahaja sebagai ganjaran tetapi sebagai simbol nasib baik dan kemewahan. Sudut jalan vendor mula menawarkan mereka sebagai begitu. Sebelum Easter coklat Jadilah Easter pretzel. Pretzel yang berkhidmat dengan dua hardboiled telur dan tersembunyi sekitar ladang-ladang untuk kanak-kanak untuk mencari. Majlis perkahwinan di Eropah untuk jangka masa yang digunakan tradisi pengantin perempuan dan pengantin lelaki penarikan di pretzel yang seperti yang wishbone, sekeping besar yakin suami-isteri memenuhi keinginan mereka.

Kanak-kanak Jerman mempunyai sambungan yang lain ke pretzel, terlalu. Mereka terikat pretzels pada rentetan disekitar leher mereka pada permulaan tahun baru bagi kemakmuran, kesihatan dan nasib baik.

Pretzels ditunjukkan dalam lukisan dengan salah satu daripada gambar-gambar yang lebih terkenal yang dipanggil “The berjuang antara Karnival dan Lent” oleh Pieter Bruegel pada 1559. Pretzels yang ditunjukkan di sebelah kanan yang lebih rendah. Woodcut abad ke-17, disalin dari Katedral yang di Bern, Switzerland, menggambarkan “simpulan perkahwinan” sebagai sebuah pretzel.

Apakah nasib baik pretzel? Cerita lain menyatakan bahawa semasa 1500’s, bandaraya Vienna adalah di bawah pengepungan oleh Turki Uthmaniyyah. Digagalkan dalam usaha mereka untuk memecahkan melalui peristiwa berdinding di bandar, orang-orang Turki mula terowong bawah tanah. Bakers pretzel, bekerja sepanjang malam, mendengar bunyi-bunyi yang pelik di bilik bawah tanah, dan diberitahu pengawal. Bandar telah disimpan, dan Maharaja bersyukur dianugerahkan pretzel bakers yang Kehormat Jata Negara!

Negara-negara Eropah tidak negara dengan cerita-cerita pretzel. Dalam Amerika Syarikat, pretzel yang dikatakan ditemui akhir abad ketujuh belas ke Bilakah Pembantu pembuat biskut jatuh tidur pretzels tending penaik di perdiangan. Apabila dia terjaga, lidah-lidah api telah meninggal dunia dan beliau percaya pretzels yang tidak dimasak cukup lama dan memulakan api lagi. Apabila Baker tuan datang, baginda marah untuk seluruh Kumpulan pretzels tidak sesuai untuk makan. Dalam proses membuang mereka keluar, beliau merasai satu dan menyedari beliau adalah untuk sesuatu yang besar! Bukan sahaja pula beliau seperti rasa ini morsels rangup yang lazat tetapi menyedari akibat kelembapan yang dibakar sepenuhnya keluar, kesegaran ini dipelihara dan mereka akan tetap lagi untuk menjual.

Lain-lain mengatakan pendatang yang membawa “bretzel” ke Amerika Syarikat semasa di 1800’s. Ia telah Americanized dan mendakwa telah pun di Mayflower sedia membantu dan didagangkan dengan awal penduduk asli Amerika, yang menyayangi mereka.

Setakat mengkomersilkan pretzel itu, sejarah menunjukkan bahawa di bandar Lititz di Lancaster County, Pennsylvania, seorang lelaki bernama Julius Sturgis mula menjual di pretzel. Pretzels kemudian menjadi perindustrian, yang dibuat dalam jisim, pada tahun 1935 Bilakah membaca Pretzel jentera Syarikat pertama memperkenalkan pretzel automatik yang memulas Mesin. Sebelum itu, Tempahan komersial pretzels sebenarnya dibentuk oleh sebuah mesin memotong keropok, kemudian diletakkan penaik kuali dan masukkan ke dalam ketuhar penaik dengan tangan. Inovasi ini disediakan pretzels kepada rakyat di semua bahagian negara, dan membantu dalam industri yang sama yang tumbuh.

Hari ini, jualan tahunan pretzel top $180 juta dan akan Snek kedua paling popular, betul-betul di belakang kerepek kentang dan terletak hanya di hadapan popcorn.

Pretzels hari dibuat daripada bijirin banyak berbeza. Topping melampaui biji garam, poppy atau bijan yang kasar, dan kini mempunyai penutup tersebut eksotik sebagai perasa keju, coklat dan pizza. Walaupun rod pretzel, ultra nipis pretzels dan ketulan pretzels, seperti, kayu, cincin dan kerepek juga dijual oleh Syarikat-syarikat tersebut pada Bachman, Snyder, dan lain-lain, Snek “pretiola” berbentuk yang asal masih menjual terbaik.

Pretzels juga telah menemui cara mereka ke dalam salad, hors d’ouvres dan untuk mengiringi sup, harga rendah dan buah-buahan.

Pretzel yang telah hidup bertahun-tahun persaingan daripada lain-lain makanan ringan dan telah terselamat – jadi yang mengatakan mereka tidak mewakili nasib baik kerana ini adalah agak feat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *