Sejarah perubatan pengkodan

Sejarah perubatan pengkodan

Sejarah perubatan pengekodan berkaitan dengan Rang undang-undang London, kematian, England pada 1600s itu. Pengekodan perubatan boleh ditakrifkan sebagai tugas yang watak-watak yang alphanumerical untuk diagnosis pelbagai penyakit dan kaedah rawatan mereka. Bagi klasifikasi kematian standard sistem pengkodan telah dibangunkan pada tahun-tahun akhir abad ke-19.

Pengelasan Bertillon untuk sebab-sebab kematian adalah dihuraikan oleh Jacque Bertillon pada tahun 1893. Pada awal abad ke-20, sistem ini telah diterima oleh negara-negara 26. Sistem ini mempunyai kepentingannya sendiri pada masa itu. Sekumpulan orang yang digunakan untuk membincangkan tentang mengembangkan kemungkinan kemanusiaan. Proses ini adalah berguna untuk mencari sebab-sebab penyakit apa-apa.

Sistem Bertillon telah dimasukkan ke dalam amalan. Pengelasan tunggal global bagi kematian dan penyakit adalah perlu dalam abad ke-20 disebabkan oleh globalisasi. Oleh itu, pada pertengahan abad ke-20, Pertubuhan Kesihatan Sedunia diterima sistem pengkodan yang satu ini. Organisasi ini telah diberikan nama yang tertentu kepada matlamat tersebut, yang dinamakan pengelasan antarabangsa bagi penyakit, kecederaan dan punca kematian (ICD).

Sistem ini perlu dikemas kini selepas 10 tahun, dan WHO mempunyai kuasa untuk membuat sebarang pindaan. Persatuan telah memutuskan untuk menerima Kemaskini yang ke-10 yang dinamakan ICD-10 di Amerika Syarikat. Ini akan diterima dan diubahsuai dalam tahun 2013. Terdapat banyak kod lain, yang akan dikemaskini secara tetap setiap tahun. Sistem ini pada awalnya adalah diubahsuai dengan AMA (American Medical Association) pada tahun 1966, dan dinamakan sebagai kod-kod prosedur semasa.

Ini adalah set kecil kod perubatan, dan telah berkembang menjadi satu sistem yang kompleks. Terdapat juga membangunkan satu sistem Kod tiga peringkat, dan diterima pakai pada tahun 1970. Ini dinamakan sebagai penjagaan kesihatan prosedur biasa pengekodan sistem (HCPCS), dan ia telah diubahsuai selepas CPT.

Ia mempunyai tiga peringkat antara tahap mana satu adalah CPT seperti yang asal. Peringkat dua merangkumi doktor seperti pesakit pengangkutan dan ambulans kod alphanumerical. Begitu juga, tiga tahap telah dibangunkan oleh kod tempatan. Ia disingkirkan pada tahun 2003 untuk menerima pakai kod sejagat yang berkaitan. Pada masa kini, sistem pengkodan ini telah banyak diperluaskan bahawa pakar-pakar perubatan adalah juga sebahagian daripada Kod ini.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *