Sejarah perubatan holistik

Sejarah perubatan holistik

Sebelum membincangkan sejarah perubatan holistik, ia adalah perlu untuk menentukan ia. Istilah ‘perubatan holistik’ telah datang untuk digunakan sebagai frasa tangkap semua yang meliputi setiap aspek perubatan alternatif. Perubatan holistik adalah sebenarnya satu sistem perubatan alternatif yang kelihatan pada orang keseluruhan dan bukan hanya untuk penyakit atau masalah. Ia kelihatan pada orang persekitaran, gaya hidup, kesihatan emosi, kesihatan rohani dan banyak lagi untuk membantu mengubati orang dan boleh menggabungkan aspek-aspek rawatan konvensional dan alternatif, termasuk herba, ubat-ubatan dan pembedahan.

Pada hari-hari sebelum perubatan moden telah dibangunkan, pengamal perubatan dan doktor tidak mempunyai pilihan tetapi untuk menggunakan kaedah alternatif rawatan. Banyak tradisi yang dibangunkan juga memandang tubuh secara keseluruhan dan beberapa menjadi pelopor perubatan holistik yang moden. Tradisi ini dibangunkan di kawasan-kawasan berbeza yang banyak di dunia.

Ia adalah lebih daripada 4,000 tahun yang lalu bahawa Perubatan Cina tradisional mula membangunkan. Sistem ini, yang masih dianggap perubatan holistik, kelihatan pada kesihatan melalui kaca mata keseimbangan antara yin dan yang, lima elemen, semangat, Qi, emosi, cecair badan, Jing dan darah. Semua mesti bekerja dalam suasana harmoni bagi badan menjadi sihat. Kesihatan pulih dengan memulihkan keseimbangan.

Rujukan pertama dikenali untuk bidang perubatan ini boleh ditemui dalam kerja-kerja yang bertarikh kembali ke abad ke-14 SM. Amalan ini tersebar dengan pantas dan segera datang ke termasuk ubat herba, Akupunktur dan Perkhidmatan Urutan. China telah menerbitkan buku-buku teks perubatan lama sebelum permulaan era biasa.

Perubatan Ayurveda yang dibangunkan di India sekitar masa yang sama. Tidak seperti perubatan tradisional Cina, sistem ini tidak bergantung kepada roh-roh atau sihir, tetapi memandang Kesihatan dari sudut pandangan yang rasional dan menganggap ia sebagai satu hasil sampingan penapaian mengawal kehidupan seseorang dengan betul. Ubat-ubat herba tidak diperkenalkan ke dalam sistem ini selama beberapa ratus tahun. Pertama buku teks Ayurveda telah disusun pada 600 CE.

Perubatan holistik juga dibangunkan secara bebas di Eropah dan tarikh kembali ke sekurang-kurangnya Yunani. Socrates, Imam Al-Ghazali dan Plato semua menulis discourses luas tentang penyembuhan holistik. Ia didapati bahawa mereka telah dipengaruhi oleh Cina atau perubatan Ayurveda, tetapi hubungan antara kedua-dua, jika ia wujud, tidak diketahui.

Pakar perubatan yang terkenal di Greece purba yang masih terkenal hari ini. Hippocrates yang dianggap sebagai pengasas perubatan moden, tetapi beliau juga adalah sebagai penyembuh yang menyeluruh, yang memberi amaran kepada doktor-doktor lain tentang kerunsingan dengan kuasa penyembuhan semulajadi. Beliau percaya bahawa penyakit adalah disebabkan oleh ketidakseimbangan di salah satu Restoran humors di empat daripada di: badan, darah, kahak, hempedu kuning dan hempedu hitam. Rawatan yang betul akan menyeimbangkan humors tersebut dan membenarkan badan untuk pulih dengan sendirinya.

Banyak kaum lain juga membangunkan teknik-teknik penyembuhan holistik tetapi ini adalah yang paling berpengaruh pada pemikiran moden dan yang paling terkenal. Perubatan holistik yang disimpan membangunkan sepanjang zaman biasa, bahkan di Eropah ialah acara mencari karun lanun pengamal-pengamal yang dihadapi Syarikat.

Ubat-ubatan moden, konvensional mula mendapat daya tarikan pada tahun 1800. Ini membawa kepada penurunan banyak penyembuhan amalan tradisional, terutamanya di Eropah dan Amerika. Kejayaan perubatan konvensional dalam merawat banyak penyakit yang tidak dapat disentuh oleh perubatan holistik memastikan daripada merebak, dan menjelang awal abad ke-20, perubatan holistik telah semua tetapi hilang di sebahagian dunia Barat. Ia tidak pernah hilang populariti banyak di Timur, Walau bagaimanapun, dan masih meluas digunakan sebagai garisan pertama rawatan di sebahagian Asia.

Retak mula kelihatan di bahagian hadapan bangunan Perubatan konvensional pada pertengahan abad yang lalu. Kaedah moden terbukti sangat baik merawat kecederaan dan bentuk-bentuk tertentu penyakit, tetapi kaedah yang memisahkan penyakit tersebut daripada orang tidak sentiasa bekerja. Ramai orang telah meninggalkan sakit dan rasa kehilangan. Ini membawa kepada kebangkitan semula perubatan holistik yang berlaku bersama-sama dengan revolusi counterculture di Eropah dan Amerika pada tahun 1960.

Faedah dalam perubatan holistik hanya telah berkembang semenjak itu. Pengamal perubatan borang ini boleh didapati di seluruh dunia Barat. Banyak menggunakan teknik-teknik Timur, manakala orang lain menggunakan tradisi Eropah. Ramai adalah doktor-doktor terlatih berjuri yang juga menggunakan kaedah alternatif untuk membantu pesakit-pesakit mereka. Beberapa sekolah perubatan holistik telah ditubuhkan, dan terdapat Persatuan untuk kemajuan bidang di banyak negara, termasuk Amerika Syarikat.

Perubatan holistik telah mengembara jauh, daripada menjadi pilihan lalai untuk banyak pudar ke berhampiran kekaburan, untuk yang dibangkitkan dan juga digabungkan dengan perubatan moden.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *