Sejarah penggunaan terapeutik hingar putih

Sejarah penggunaan terapeutik hingar putih

Bunyi bising putih adalah luas frekuensi bunyi yang terdiri daripada banyak frekuensi bunyi yang lain. Ia dipercayai menjadi spektrum berasaskan yang sangat rata dan atas sebab ini, mampu menyerap bunyi lain ke dalamnya. Bunyi bising putih istilah berasal dari persamaan dengan kepada cahaya putih. Warna putih dalam cahaya dicipta oleh spectrums lampu utama tiga yang mencerminkan dalam kekuatan yang sama, sekali gus muncul menjadi putih. Begitu juga, kehadiran luas kekerapan bunyi mencipta ketiadaan bunyi bising yang disebut bunyi bising putih.

Asal-usul hingar putih
Hingar putih dalam keadaan sentiasa wujud. Contoh ini adalah apabila anda mendengar dua orang-orang yang bercakap secara serentak, otak anda akan memilih sehingga pada satu suara dan menapis yang lain. Jika 20 orang lebih ditambah untuk perbualan, anda dengan mudah tidak boleh memilih kata-kata; Sebaliknya, kemudian kedengaran bunyi menjadi lebih banyak seperti buzz atau hum. Jika orang lain akan ditambah kepada perbualan, anda bahkan tidak menyedarinya. Sebabnya ialah bahawa suara 22 anda sudah mendengar dengan berkesan mencipta tahap hingar putih. Apabila suara 23 ditambah, ia adalah masked oleh semua suara lain dan anda tidak boleh mengambilnya.

Penggunaan bunyi bising putih
Bunyi bising putih digunakan terutamanya dalam pengeluaran muzik di tahun 1970-an dan 1980-an. Ia digunakan untuk menapis bunyi-bunyi yang diganggu dengan kualiti bunyi dalam rakaman studio. Ia digunakan secara lebih meluas dalam pengeluaran muzik elektronik dalam tahun 1980-an dan 1990-an, terutamanya berkaitan dengan frekuensi tinggi instrumen seperti paluan.

Sekitar masa ini, para saintis disiasat manfaat terapeutik hingar putih. Dengan meningkatkan pengkomersilan, Bandar-bandar besar dan sistem pengangkutan yang sibuk, corak tidur yang semulajadi dan bio-irama telah sering tergendala. Pemikiran adalah bahawa jika putih bunyi boleh digunakan untuk menapis Bunyi, sesungguhnya ia mempunyai faedah terapeutik serta. Mesin bunyi-pelekat yang pertama menggunakan bunyi bising putih dipercayai dicipta oleh seorang pencipta dalam tahun 1970-an yang mempunyai masalah tidur. Beliau mendapati ia begitu berkesan bahawa beliau telah mengkomersialkan ciptaan tersebut. Masih banyak white bising bunyi Mesin adalah berdasarkan prinsip-prinsip yang sama.

Kegunaan terapeutik hingar putih
Pada mulanya, bunyi bising putih telah digunakan sebagai rawatan untuk membantu insomnia yang disebabkan oleh tekanan dan tahap bunyi bising yang tinggi di bandar-bandar. Putih bunyi Mesin membantu orang-orang yang berjuang dengan insomnia kembali ke corak tidur yang normal. Bunyi Mesin dimainkan semasa bersedia untuk katil dan tertidur. Bunyi bising putih membantu kepada bunyi-bunyi topeng yang menginap biasanya orang bangun dan membantu cara ini berkesan merawat insomnia.

Walaupun orang-orang yang tidak semestinya mengalami insomnia boleh mendapat manfaat daripada menggunakan terapi hingar putih. Orang-orang yang mempunyai malam tidur bangun rasa lebih segar dan cenderung untuk menjadi lebih produktif semasa yang sudah bangun. Terapi hingar putih adalah amat berguna bagi membantu untuk mendapatkan anak-anak kecil dan bayi ke katil biasa times. Sesetengah orang juga percaya bahawa bunyi bising putih terapi boleh membantu mengurangkan kesan kolik pada bayi yang baru lahir.

Baru-baru ini bising putih telah terbukti amat berkesan dalam merawat Tinnitus, atau dikenali sebagai deringan di telinga. Tinnitus adalah disebabkan oleh kerosakan kepada dram koklea dan telinga, dan hasilnya adalah bahawa pesakit-pesakit yang mengidap penyakit ini mendengar buzz berterusan atau frekuensi bunyi di telinga mereka. Sibuk ini sering impedes keupayaan pendengaran seseorang dan boleh menjadi sangat tidak menyenangkan untuk tinggal bersama. Jenis hingar putih tertentu boleh membantu menyembunyikan kesan Tinnitus, mewujudkan bantuan orang dengan gangguan ini.

Sesetengah ahli terapi mempunyai tempahan juga dilihat kepada bunyi bising putih sebagai rawatan untuk ADHD atau gangguan defisit perhatian. Orang-orang yang mengalami Sindrom ini mempunyai masalah memberi tumpuan pada sesuatu tugas atau fungsi apa-apa tempoh masa. Mereka mudah terganggu oleh tempat-tempat menarik luar. Bunyi bising putih terapi membantu kerana ia boleh membuat topeng bunyi luar, oleh itu mewujudkan persekitaran di mana terdapat lebih sedikit gangguan. Dengan sedikit gangguan, orang yang mengidap ADHD boleh oleh itu untuk lebih mudah menumpukan tugas di tangan.

Pelajar-pelajar yang belajar untuk peperiksaan dan pekerja pejabat dalam suasana pejabat terbuka juga telah mendapat manfaat daripada menggunakan terapi hingar putih. Dengan cara yang sama kerana ia membantu pesakit ADHD, ia menapis bunyi-bunyi yang mengganggu dan membantu pelajar-pelajar dan pekerja menjadi lebih produktif.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *