Sejarah menawan daripada wain peningkatan – semuanya bermula dengan satu percubaan bunuh diri

Sejarah menawan daripada wain peningkatan – semuanya bermula dengan satu percubaan bunuh diri

Tamsilan, wanita tewas kepada Raja dan ingin menamatkan hidupnya dengan makan anggur rosak yang disimpan di dalam sebuah balang. Percubaan membunuh diri pula tidak dilaksanakan seperti yang dirancang beliau; sebaliknya dia mendapat mabuk dan akhirnya pengsan. Apabila dia bangun, dia merasakan seolah-olah semua masalah itu telah hilang dan acara ini digalakkan dia terus mengambil anggur rosak. Jadi akan cerita ini menyenangkan, seseorang boleh mengatakan bahawa wain bukanlah ciptaan manusia tetapi adalah, sebaliknya ditemui secara kebetulan.

Sejarah wain yang lama sebagai tamadun, sektor pertanian dan manusia sendiri. Pakar-pakar mencadangkan bahawa wain ditemui secara tidak sengaja semasa 6000 dan 5000 SM. di kawasan bulan Sabit subur, sebuah kawasan di antara Sungai Nil dan Teluk Parsi. Bukti-bukti arkeologi telah menemui pengeluaran arak Eropah yang terawal dari crushed anggur di Macedonia 6500 tahun yang lalu.

Dari tarikh penemuan wain ke hari ini, wain telah memainkan peranan yang sangat penting dalam ritual dan adat masyarakat yang banyak. Dalam tempoh Mesir purba, wain menjadi sebahagian daripada kehidupan istiadat, terutamanya funerary Majlis. Hanya orang-orang Mesir yang kaya seperti Firaun yang mampu menikmati wain. Wain juga adalah tempat yang biasa di Greece dan Rome purba dan di banyak negara Eropah yang lain.

Fasa Mesir

Walaupun para saintis telah mengenal pasti satu balang wain dari Umrah Firuz Tepe di pergunungan pasaran Utara Iran, pengetahuan meluas wain membuat dipercayai datang dari Mesir purba. Arak proses membuat diwakili pada dinding Makam yang bertarikh kembali ke 2600 sebelum Christ. Maria Rosa, master in Egyptology menyatakan bahawa wain di Mesir purba adalah amat penting dan hanya orang-orang kaya dan Raja-Raja mempunyai akses kepada wain. Rosa selanjutnya menunjukkan bahawa orang-orang Mesir purba dilabelkan balang wain dengan produk, tahun, sumber dan penanam anggur yang nama, tetapi ada tidak menyebut tentang warna anggur. Penemuan terkini menunjukkan bahawa wain dalam Mesir purba telah kebanyakannya merah.

Yunani

Ketibaan daripada proses membuat arak di Greece purba tidak didokumenkan; ramai yang percaya bahawa tradisi pembuatan wain telah diperkenalkan kepada Crete oleh peniaga-peniaga Phoenician. Bukti kukuh berkembang arak juga telah didapati dari budaya Mycenaean Minoan.

Wain adalah sebuah artikel dagangan yang sangat penting dalam perdagangan Greece. Yunani telah dapat menubuhkan koloni mereka sepanjang Mediterranean dan ini seterusnya turun pengagihan Greek wain di rantau ini. Yunani belajar bagaimana untuk menghalang wain reput dengan menambah rempah dan herba yang berbeza. Wain di Greece purba telah dikacau dalam segelas sebelum minum.

Selain perdagangan, Yunani digunakan wain dalam bidang perubatan. Salah seorang doktor terkenal masa itu, Hippocrates, juga dikenali sebagai bapa daripada ubat belajar wain secara meluas untuk kegunaan dalam perubatan, khas untuk mengubati demam, pemulihan dan sebagai antiseptik. Perlu dinyatakan di sini bahawa orang-orang Yunani yang telah sama-sama sedar tentang kesan-kesan kesihatan yang negatif yang dihasilkan oleh berlebihan minum wain.

Orang-orang Rom kuno

Orang-orang Rom dibangunkan viticulture (penanaman dan kajian penanaman anggur) dan oenology (Sains wain dan winemaking). Di Empayar Rom, wain membentuk sebahagian besar daripada makanan harian mereka kerana air tidak selalu boleh dipercayai supaya selamat dan sihat. Dalam tempoh ini, proses membuat wain menjadi lebih ditubuhkan dengan kesan yang ketara kepada perniagaan Rom. Orang-orang Rom dibangunkan Tong kayu untuk menyimpan dan kapal wain, sementara botol telah digunakan buat pertama kalinya dalam sejarah dunia wain. Orang-orang Rom purba juga dikenali untuk telah dibubarkan Mutiara dalam wain untuk mereka kesihatan yang lebih baik.

Dengan perkembangan Empayar Rom, pengeluaran arak diperluaskan kepada semua wilayah yang. Semasa zaman kegelapan apabila Empayar Rom jatuh dan Bilakah Europe diluluskan melalui kegawatan sosial dan politik, wain pengeluaran adalah memelihara hidup oleh usaha sami-sami agama. Gereja-gereja akan diketahui telah membangunkan beberapa anggur terbaik di Eropah.

China purba dan pengeluaran arak

Walaupun wain tidak banyak menjadi kegemaran orang-orang Asia yang purba, pengeluaran dan penggunaan yang telah popular di tiga tempoh yang berbeza, terutamanya Dinasti Han, Dinasti Tang dan Dinasti Yuan. Di China beras wain adalah tidak seberapa popular seperti wain anggur.

Wain di zaman pertengahan dan hari

Wain menjadi popular pada zaman pertengahan, ia dianggap sebagai minuman sosial untuk semua Majlis. Dalam rantau Utara Eropah di mana tiada anggur telah ditanam, bir dan ale dominan dan di Timur yang bahagian putih vodka minuman pilihan.

Syarikat, Chile, Argentina, Afrika Selatan, Australia dan New Zealand yang mengeluarkan pelbagai jenis wain dianggap sebagai pengeluar wain New World. Produk-produk daripada negara-negara ini tidak dikenali untuk peminum arak ini sehingga lewat dalam abad ke-20.

Revolusi Perindustrian pada abad ke-20 telah disediakan penanam wain dengan teknologi baru dan inovasi yang telah dibuat membuat lebih cekap. Besar R&D perkembangan viticulture dan oenology telah membantu pengilang kini mengeluarkan lebih banyak jenis wain dari kos yang lebih rendah.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *