Sejarah kesihatan dan kecergasan trend

Sejarah kesihatan dan kecergasan trend

Ramai orang pada masa kini mungkin mungkin boleh hidup gaya hidup yang sentiasa sibuk dan toksik. Walau bagaimanapun, ini tidak seharusnya menghalang mana-mana satu dari mensasarkan matlamat untuk menjadi sihat dan cergas. Malah, Terdapat pelbagai Kesihatan Spa dan gimnasium yang boleh dijumpai di mana-mana yang menawarkan perkhidmatan dan kemudahan bagi orang-orang yang ingin menjadi cergas dan sihat. Perkhidmatan yang terdapat dalam trend yang popular dalam Kesihatan dan kecergasan yang membantu dalam peningkatan keseluruhan seseorang baik menjadi.

Pada awal abad ke-20 di Jerman, Joseph Pilates telah membangunkan salah satu trend paling hangat hari ini dalam Kesihatan dan kecergasan. Program Pilates melibatkan memperbaiki otot postur pusat yang sangat penting dalam mengimbangi badan dan menyokong tulang belakang. Juga, Pilates bertujuan mengajar betul bernafas, diselaraskan tulang belakang dan menguatkan otot-otot. Secara ringkas, Pilates berfungsi pada keadaan fizikal dan mental yang baik untuk badan.

Di Amerika, di kemuncak kemelesetan ekonomi pada tahun 1920-an, seni tarian tiang telah dibangunkan. Tiang kecergasan adalah salah satu bentuk tarian tiang ini yang sesetengah orang pada masa kini menggunakan untuk rejim kesihatan dan kecergasan mereka. Tiang yang digunakan dalam pengukuhan dan udara lengan, paha, abs dan belakang. Program ini merangkumi kombinasi jazz, ballet, acrobat dan Gimnastik.

Di awal tahun 1970-an, panas Yoga atau Bikram Yoga telah dibangunkan oleh Bikram Choudhury. Bentuk synthesized yoga tradisional menumpukan kesihatan keseluruhan badan. Yoga panas melibatkan regangan yang mendalam untuk mencegah kecederaan dan melegakan tekanan. Setiap otot, organ dan sendi badan adalah merangsang dan dipulihkan kepada keadaan yang sihat. Dalam bentuk ini yoga, peserta dikehendaki tinggal hangat oleh wearing lapisan pakaian atau menghidupkan haba dalam bilik.

Tahun 1990-an di Colombia, Zumba telah dibangunkan oleh choreographer Alberto Perez. Program kecergasan fizikal ini menggabungkan muzik antarabangsa dan Latin dan tarian untuk senaman yang lebih menyeronokkan. Selain daripada yang menghiburkan, Zumba yang sempurna dalam penggilap bentuk badan kerana ia membantu meningkatkan metabolisma atau kadar pembakaran kalori di dalam badan. Kira-kira dan postur juga bertambah baik dengan langkah-langkah asas program.

Kettlebells, juga dikenali sebagai girya adalah alat senaman yang kelihatan seperti bola meriam dengan mengendalikan sebuah mangkuk besar besi pemegang. Mereka menghairankan membuat seseorang pada sesi senaman untuk merasa selesa dan meriah sambil bersenam. Peralatan revolusi ini membantu meningkatkan jisim otot dalam banyak bidang utama badan seperti belakang, paha dan abs. Program kecergasan ini adalah juga berkesan dalam meningkatkan kadar badan bagi pinggang ramping dengan pembakaran lemak.

Bercakap tentang pembakaran kalori, trend kecergasan lain yang dipanggil Tmn digunakan untuk menumpahkan 900 kalori dengan berkesan. Malah, Tmn merupakan salah satu senaman yang sengit untuk kecergasan. Tmn melibatkan muzik yang kuat dan thumping semasa berpeluh pada basikal pegun.

Tai-chi adalah trend kecergasan yang popular yang telah asalnya dari Timur jauh. Senaman ini dilaksanakan pada kedudukan berdiri semasa bergerak secara sangat perlahan dan analitis, badan yang berpintal dan tangan dan kaki akan dinaikkan atau diturunkan. Muzik yang tenang dan menenangkan digunakan semasa menjalankan program ini.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *