Sejarah Enema yang

Sejarah Enema yang

Sejarah Enema yang
Hampir setiap tamadun kuno yang sepanjang sejarah telah bekerja enemas untuk membersihkan badan daripada toksin dan bahan buangan. Terawal direkodkan akaun tarikh prosedur kembali ke 1500 SM Mesir dalam dokumen dipanggil dengan “Eber Papyrus”, salah satu daripada rekod-rekod perubatan yang terawal wujud. Enemas kembali lagi daripada ini. Beribu-ribu beberapa sebelum Eber Papyrus datang, Firaun purba sering dilantik seorang doktor Mahkamah sebagai “penjaga dubur” adalah bertujuan tunggal untuk mentadbir enema Diraja. Orang-orang Mesir telah terkenal kebersihan mereka dan akan turun ke Sungai tempatan di mana mereka dimasukkan buluh berongga menjalankan aliran air ke dalam rectums mereka. Dalam sejarah Greek, Herodotus dan Diodorus direkodkan ritual ini, mencatatkan bahawa orang-orang Mesir dilaksanakan enemas pada selang tiga hingga empat hari setiap bulan untuk mencegah penyakit-penyakit yang mereka dipercayai timbul daripada makan berlebihan.

Perkataan “enema” sebenarnya berasal dari sejarah perkataan Greek dan bermakna “untuk menghantar atau menyuntik ke”. Sama seperti orang-orang Mesir, Yunani, sering bekerja enema untuk memerangi pelbagai penyakit. Mencatat pakar perubatan Yunani Hippocrates (4 dan 5 abad ke SM) direkodkan pada beliau “Regimen yang akut penyakit” penggunaan prosedur untuk mengimbangi demam dan lain-lain penyakit tubuh badan. Pakar perubatan Yunani, Galen (m abad ke-2), satu lagi penganut gemar enemas, disyorkan menggunakan minyak dan madu sebagai pembersih usus besar. Nasihat ini disangkal bahawa doktor Yunani kurun Aetius, yang percaya bahawa hanya air hendaklah digunakan untuk membersihkan usus besar.

Puak-puak Afrika yang awal kerap ditadbir enemas dalam ritual pembersihan mereka. Puak-puak tertentu di sepanjang Pantai gading digunakan calabashes yang diisi dengan air manakala puak-puak lain digunakan tanduk lembu untuk cleansings usus besar mereka. Ibu-ibu yang selalu digunakan enemas anak-anak mereka untuk memastikan mereka sihat.

Manakala enemas digunakan secara meluas melalui pelbagai kaedah dalam purba Sumeria, Babylonia, India, Greece dan China, kaum pribumi di dunia baru secara bebas dalam “jarum” yang mereka dibuat dari pundi kencing untuk haiwan dan rongga tulang kaki. Amerika Selatan Pre-Columbian juga mencipta alat yang berkesan, fashioning susu getah ke dalam beg enema getah pertama dan tiub.

Di pre-Revolutionary Perancis, ia adalah amalan harian bagi Perancis mentadbir enemas selepas makan malam. Mereka percaya bahawa usus besar yang kerap cleansings menyumbang kepada complexions yang baik serta keseluruhan kesihatan yang baik. Louis XIV dikatakan telah ditadbir ke atas 2,000 enemas semasa hayat baginda. Pendahulunya, Louis XI menjadi peguambela bersemangat enemas selepas beliau adalah “sembuh” daripada serangan apoplexy oleh enema yang diarahkan oleh doktor Angelo Catha.

Di benua Amerika, peneroka baru biasanya digunakan enemas untuk mencegah penyakit. Ia dilaporkan bahawa peneroka Lewis dan Clarke telah dinasihatkan sebelum ekspedisi mereka membersihkan mereka titik bertindih dalam kes demam dan penyakit lain. Seperti lain-lain pertubuhan, Amerika sepanjang abad-abad berlalu dengan kepercayaan yang dipegang secara meluas bahawa enemas boleh berbalik bermulanya pelbagai penyakit dan keadaan.

Pada awal 1900-an, John H. Kellogg, seorang doktor yang mengamalkan di Battle Creek, Michigan, maju populariti terapi kolon (juga dipanggil colonics) oleh kerana prosedur yang lebih 40,000 pesakit beliau. Pada tahun 1917, beliau dilaporkan dalam jurnal Persatuan Perubatan Amerika bahawa dalam semua tapi 20 kes, beliau berjaya mengubati pesakit gastrousus kesukaran menggunakan colonics sahaja, atas apa-apa tatacara pembedahan.

Populariti colonics memuncak di Amerika dalam tahun 1920-an dan 30-an, di mana ia adalah tidak penglihatan yang luar biasa untuk mencari colon “perparitan” Mesin di pejabat-pejabat doktor. Dalam 30-an, coffee enemas diperkenalkan di Jerman oleh Dr Max Gerson sebagai detoksifikasi sembuh untuk melawan batuk kering dan kanser. Dr. Gerson percaya bahawa kafein yang disuntik bermanfaat hati dengan membuka salur hempedu.

Dalam tahun-tahun selepas tahun 1930-an, amalan biasa cleansings usus menjadi kurang kerap dan popularitinya waned. Hari ini, Walau bagaimanapun, enemas akan sekali lagi satu kaedah penjagaan kesihatan yang diterima. Terdapat pelbagai produk di pasaran, termasuk suplemen detox, sabun, kopi enema penyelesaian dan campuran pembersihan yang lain untuk membantu mengekalkan kesihatan kolon. Dengan apa-apa prosedur Kesihatan alternatif, orang-orang yang mengingati menggunakan enemas dan prosedur Pencampur harus berunding dengan doktor mereka terlebih dahulu. Usus yang besar, kuat dan sihat adalah penting untuk keseluruhan kesihatan yang baik, dan bagi kebanyakan, enemas adalah penting untuk mengekalkan kesihatan usus besar mereka.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *