Sejarah dunia pengajaran: Global manusia pengalaman melalui masa

Sejarah dunia pengajaran: Global manusia pengalaman melalui masa

Sejarah dunia adalah kajian sejarah manusia seluruh dunia melalui masa. Sejarah dunia yang terbentang melangkaui batas nation-states atau tamadun untuk membentuk sejarah makro kisah manusia. Hanya kerana sejarah Amerika Syarikat adalah lebih daripada sejarah negeri-negeri individu yang 50, sejarah dunia adalah kajian pengalaman manusia yang global dan perubahan dalam pengalaman tersebut melalui masa.
Ahli-ahli sejarah dunia mengkaji kuasa-kuasa global dan tema sejarah yang besar seperti perubahan iklim, penyebaran agama, dan peluasan ekonomi pasaran. Sebagai contoh, Columbus dalam dunia sejarah bukanlah hanya kisah Columbus menemui “dunia yang baru.” Sebaliknya ia adalah “Pertukaran kerana sesak nafas,” kisah pemindahan manusia, perdagangan rentas Atlantik dan Pertukaran, tumbuh-tumbuhan, haiwan, penyakit, kesenian, dan teknologi antara tunjang di Timur dan Barat. Sejarah dunia membolehkan kami untuk meningkatkan pemahaman tentang bagaimana manusia telah berinteraksi antara satu sama lain dan planet dahulu untuk membentuk masa kini.
Sejarah dunia menjadi mantap bidang kajian dengan penubuhan oleh ahli-ahli sejarah dan pendidik Persatuan sejarah dunia pada tahun 1982. Bidang ini adalah di masa kanak-kanak. Biasiswa dalam sejarah dunia, dalam penyelidikan biologi, kini berkembang dengan pesat kerana penyelidikan antarabangsa, kerjasama melalui Internet; pertambahan bilangan sumber-sumber yang tersedia untuk ahli-ahli sejarah dunia; dan silang-disiplin kajian ahli Antropologi, arkeologi, geografi dan lain-lain dalam bidang sains sosial. Globalisasi ekonomi pasaran dan pembangunan budaya “pop” antarabangsa dengan dengan gabungan 470jenis tradisi kebudayaan yang pelbagai telah meningkatkan permintaan terhadap sejarah dunia. Namun banyak yang masih perlu dipelajari. Dan itulah keseronokan dunia sejarah. Bila kelas sejarah dunia menjadi Makmal di mana guru-guru dan pelajar-pelajar membentuk perkongsian untuk menyiasat apa yang dikenali untuk soalan tidak diketahui, kajian tentang kisah manusia escalates dari menghafal pasif untuk siasatan dan penemuan.
KENAPA SEJARAH DUNIA DALAM KURIKULUM SEKOLAH?
Setiap peringkat umur menulis sejarah sendiri. Berabad-abad Kesembilan belas dan kedua puluh telah mempengaruhi tempoh Barat dalam politik, ekonomi, dan budaya. Dalam abad kedua puluh, Walau bagaimanapun, akan tergolong kepada dunia politik, ekonomi, dan budaya. Oleh yang demikian, sejarah baru dunia dan orang-orang yang sedang ditulis. Mengapa kisah ini baru akan diberitahu? Kenapa ia perlu teras kurikulum sekolah? Terdapat banyak sebab, yang berkaitan dengan:
-Kewarganegaraan–mencipta keputusan-badan rakyat bermaklumat berupaya membuat global keputusan untuk badan dunia ketenteraan pada umumnya;
-Perniagaan–memahami keadaan ekonomi, budaya dan politik banyak negara untuk menyertai lebih lengkap dan berkesan dalam pasaran global;
-kemanusiaan–berfikir lebih mendalam dan meluas mengenai pengalaman seluruh manusia dan bukannya bahagian-bahagian wilayah itu sebagai satu cara yang lebih mendalam dan lebih luas sambungtara manusia;
-corak pemikiran–membangunkan kemahiran pemikiran sejarah; dan
-pengetahuan asas–memahami siapa diri kita, bagaimana kita sampai bahawa cara, dan di mana kita akan pergi.
Di dunia kita saling, keperluan untuk berkongsi sejarah yang sama serta tertentu adalah satu fenomena global yang melibatkan kita semua. Sejarah pengalaman dunia, sebagai serta negara dan tempatan pengalaman, boleh menyediakan satu forum di mana, yang dibantu oleh kajian sejarah dunia, kami membangunkan idea-idea umum yang melangkaui sempadan budaya dan politik.
TEMA-TEMA UTAMA DAN TABIAT MINDA SEJARAH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN DUNIA
Tema-tema tertentu sejagat sejarah membentuk pengalaman manusia yang umum. Terikat dengan masa mahupun ruang, mereka kelihatan meluas di seluruh dunia dan berabad-abad. Tema ini membentuk asas sejarah dunia. Antaranya ialah:
-memanipulasi dan mengubah persekitaran fizikal;
-membangunkan alat-alat dan teknologi;
-peopling dunia;
-meresap dan bertukar-tukar idea, alat, dan lain-lain aspek budaya;
-sempadan lama berakhir dan pembangunan yang baru; dan
-mencipta sistem politik, ekonomi, dan interaksi sosial yang semakin kompleks.
Kajian sejarah dunia mengembangkan tabiat tertentu fikiran yang diperlukan oleh individu untuk berfungsi dalam dunia abad kedua puluh interaksi, kepelbagaian dan perubahan yang pesat. Tabiat ini fikiran termasuk:
-melihat gambar besar;
-bijak fenomena biasa;
-mengenalpasti spread, Pertukaran, dan penerimaan atau penolakan daripada idea-idea baru;
-membuat perbandingan sejarah yang kukuh; dan
-kerjasama ujian hipotesis untuk sejarah dari pelbagai sudut pandangan.
PENYEDIAAN GURU DAN STRATEGI-STRATEGI PENGAJARAN
Persediaan guru dalam sejarah dunia mesti melibatkan strategi-strategi untuk mengembangkan kedua-dua guru kepakaran serta pengetahuan asas pelajar. Memandangkan kekurangan penyediaan kebanyakan pelajar (menengah dan pasca) sejarah dunia dan menjadi tumpuan sempit sejarah dunia dalam kebanyakan atur cara persediaan guru, meneroka sejarah dunia yang komprehensif yang memerlukan penyelidikan dan refleksi oleh pengajar dan pelajar-pelajar yang sama.
Pentakrifan semula hubungan guru dan pelajar sebagai perkongsian memudahkan proses pendidikan ini. Kebanyakan guru-guru Pengajian Sosial memulakan kerjaya pengajaran mereka dengan kerja kursus dalam pengajian tamadun atau kawasan Barat. Walau bagaimanapun, pengajaran sejarah dunia global, memerlukan reconceptualization subjek. Bersama-sama golongan boleh memeriksa kedua-dua tema yang sama dan keunikan masyarakat dalam rangka kronologi yang dibina untuk kursus ini.
Kajian sejarah dunia mesti merangkumi keluasan dan kedalaman. Kebanyakan kursus yang memberi tumpuan sama ada sempit dan mendalam atau secara umum dan shallowly. Rentas kedua-duanya boleh didapati melalui kelas kuliah dan perbincangan sekitar luas sosial, politik, ekonomi, atau tema kebudayaan bersepadu dengan Kumpulan fokus di mana pelajar boleh memeriksa pelbagai rantau di dunia secara mendalam untuk belajar bagaimana mempunyai tema unfolded semasa zaman tertentu. Ini mengekalkan rasa kronologi peristiwa dan pergerakan dari semasa ke semasa, tetapi juga membolehkan untuk perbandingan masyarakat di zaman yang berbeza atau di kawasan-kawasan yang berbeza seperti kursus hasil. Siasatan berasaskan pengetahuan sejarah yang diletakkan dalam konteks yang lebih luas.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *