Sejarah dan komponen-komponen komputer kerangka utama yang moden

Sejarah dan komponen-komponen komputer kerangka utama yang moden

Komputer kerangka utama adalah penting untuk sesetengah syarikat-syarikat yang terbesar di dunia. Setiap kerangka utama mempunyai lebih daripada satu pemproses moden, RAM yang terdiri daripada beberapa megabait kepada gigabait beberapa-skor, dan ruang cakera dan lain-lain simpanan melebihi apa-apa pada mikrokomputer. Kerangka utama yang boleh mengawal beberapa tugas dan berkhidmat kepada beribu-ribu pengguna setiap saat tanpa downtime.

Perbezaan Ketua mainframes dan sistem-sistem pengkomputeran yang lain adalah tahap pemprosesan yang berlaku. Mainframes adalah juga berbeza dari segi trafik data, organisasi, kebolehpercayaan dan kawalan. Pertubuhan-pertubuhan besar — syarikat perbankan, penjagaan kesihatan, insurans, dan telekomunikasi, dll — menggunakan mainframes untuk pemprosesan data perniagaan yang kritikal.

Dalam artikel ini, kita membincangkan evolusi komputer kerangka utama dan komponen-komponen mereka.

Sejarah komputer kerangka utama
IBM dibangunkan merupakan sebahagian yang penting daripada kerangka utama komputer, yang automatik turutan dikawal Kalkulator (MBAS) bagi operasi-operasi aritmetik, pada tahun 1944. Dari akhir 1950-an melalui tahun 1970-an, beberapa syarikat dikilangkan mainframes: IBM, sukar difahami, RCA, NCR, General Electric dan Sperry menggabungkan Rand, sebagai contoh. Sejak itu, sistem/390 oleh IBM adalah jenis yang hanya kerangka utama digunakan. Ia berkembang daripada sistem/360 IBM pada tahun 1960.

Kerangka utama yang awal menduduki ruang yang besar. Teknologi baru secara drastik mengurangkan saiz dan kos perkakasan. Kerangka utama semasa generasi yang boleh disimpan di dalam almari yang kecil.

Komponen-komponen komputer kerangka utama yang moden
Seperti PC, kerangka utama yang mempunyai banyak komponen bagi pemprosesan data: sistem operasi, motherboard atau papan utama, pemproses, pengawal, peranti storan dan saluran.

• Motherboard: motherboard komputer kerangka utama terdiri daripada litar bercetak yang membolehkan CPU, RAM, dan lain-lain komponen perkakasan berfungsi bersama-sama melalui konsep yang dikenali sebagai “Bas seni bina”. Motherboard mempunyai slot peranti input Kad dan antaramuka kabel untuk pelbagai peranti luaran. Di mana papan induk PC menggunakan bas 32 atau 64-bit, mainframes menggunakan bas 128-bit. Arahan am mengenai seni bina dalaman membantu motherboard menyambung ke peranti lain dan mendapatkan semula data yang menggunakan pengiraan perduaan.

• Pemproses: CPU yang bertindak sebagai titik Pusat Pemprosesan dalam kerangka utama senibina dan termasuk satu aritmetik logik Unit (ALU) untuk melakukan pengiraan aritmetik. Ia juga berfungsi sebagai Pengawal untuk seni bina bas dan mengendalikan permintaan trafik dan data. Kuasa pemprosesan mainframes adalah jauh lebih tinggi berbanding PC, supaya mereka boleh mengendalikan jumlah data yang besar.

• Peranti storan: peranti storan adalah untuk memasuki, mengambil, menyimpan dan merekod data. Ramai yang peranti luaran, seperti cakera keras, pemacu pita dan pembaca kad perakam waktu, Semua disambungkan ke terminal dalam kerangka utama dan dikawal oleh CPU. Keupayaan untuk menyimpan data boleh ratus atau beribu-ribu kali PC.

• Komunikasi pengawal: pengawal komunikasi membolehkan komputer jauh untuk mencapai sebuah kerangka utama. Dengan bantuan rangkaian, LAN atau WAN, pengawal komunikasi mewujudkan sambungan dengan pelbagai peranti, melakukan penghantaran data ke atas saluran komunikasi, dan menjejaki pengguna di Terminal.

• Saluran: “Saluran” akan kabel yang digunakan untuk menyambung CPU dan storan utama ke bahagian-bahagian sistem yang lain dan pastikan bahawa data dipindahkan dengan cara yang sistematik tanpa kehilangan integritinya.

Mainframes moden mempunyai lanjutan ciri-ciri seperti kemudahan integrasi cross-platform, dan sebagainya, keupayaan Pengurusan Perkhidmatan diperluaskan dan dengan itu sesuai untuk operasi pusat data kritikal. Kos mengekalkan mainframes moden adalah lebih kurang berbanding model-model yang lebih tua.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *