Sejarah dan aplikasi komputer kerangka utama

Sejarah dan aplikasi komputer kerangka utama

Dengan melaksanakan tugas-tugas yang kompleks dan kritikal, mainframes menghidangkan banyak perniagaan secara besar-besaran di seluruh dunia. Banyak syarikat dalam pelbagai industri, termasuk perbankan, insurans, penjagaan kesihatan, Telekom, dan lain-lain, bergantung kepada mainframes bagi operasi harian mereka. Ia bergantung pada mainframes kerana mereka adalah sistem yang selamat dan cekap, yang boleh memproses jumlah data yang besar.

Sentiasa mendapat pengiraan kekuatan selama bertahun-tahun, mainframes telah telah senyap menjanakan beberapa daripada syarikat yang terbesar di dunia. Dalam artikel ini, kami cuba untuk membuang beberapa cahaya pada evolusi mainframes dan tempat-tempat di mana ia digunakan.

Mainframes generasi pertama
Kewujudan kerangka utama komputer boleh ditelusuri kembali ke awal tahun 1950-an. Kegagalan mainframes termasuk 705 IBM, yang diperkenalkan pada tahun 1954, dan IBM 1401, diperkenalkan pada tahun 1959. Model-model tersebut adalah berdasarkan tiub vakum, diperlukan jumlah luas ruang lantai, dan sangat mahal.

Walaupun prestasi mainframes kegagalan tersebut adalah tidak hebat berbanding kepada mesin-mesin ini, mereka adalah sebahagian daripada mesin-mesin yang paling berkuasa ketika itu untuk persekitaran perniagaan tersebut. Seperti komputer hari ini, mereka telah digunakan sebagai pusat data pracetak di pusat-pusat pemprosesan data dari syarikat-syarikat besar.

S/360
IBM S/360 (singkatan dari “Sistem/360”), telah diperkenalkan pada tahun 1964. Tidak seperti versi yang awal, revolusi S/360 boleh melakukan kedua-dua jenis komputer – komersial serta saintifik. Seperti namanya, dan seni bina disokong pelbagai lebar (360 darjah) aplikasi.

S/360 adalah enjin pertama kali pengkomputeran untuk menggunakan microcoding untuk melaksanakan arahan Mesin. Ia membolehkan pelanggan untuk menulis aplikasi perniagaan tanpa khusus perkakasan atau perisian, dan ia membolehkan mudah taraf kepada pemproses yang lebih baru tanpa menimbulkan banyak isu-isu keserasian. Secara keseluruhannya, evolusi S/360 boleh dianggap sebagai satu titik perubahan dalam sejarah kerangka utama.

Mainframes pada tahun 1990 – T-Rex oleh IBM
Kemunculan model pelayan-pelanggan pengkomputeran pada awal tahun 1990 mencabar penguasaan mainframes. Pakar-pakar industri meramalkan akhir komputer kerangka utama dan mula memanggil “dinosaur”. Ini menyebabkan IBM untuk membangunkan versi baru kerangka utama untuk memenuhi permintaan dan keperluan baru. Sebagai langkah reactionary, mereka menamakan Mesin “T-Rex”.

T-Rex diberi kebenaran dengan meluaskan fungsi dan keupayaan memproses data yang baik. Di antara keupayaan pemprosesan yang baru termasuk web-berkhidmat, pemulihan bencana, autonomics, dan pengkomputeran grid. Evolusi baru ini, mainframes sekali lagi memimpin industri IT. Selain memainkan peranan utama di DALAMNYA, mainframes menjadi hab utama di rangkaian teragih yang terbesar.

Sistem kerangka utama generasi semasa
Semasa penjanaan sistem kerangka utama, digunakan sejak kira-kira 2000, akan lebih berupaya daripada rakan-rakan mereka yang lebih awal. Dipanggil “z-siri” mainframes, versi terkini akan di z196 dan di zEC12. Mereka adalah agak kecil saiznya dan boleh memproses pelbagai beban kerja di satu tapak yang selamat.

Apabila dilaksanakan sebagai pelayan yang utama di ladang-ladang pelayan yang diedarkan sebuah perbadanan, komputer kerangka utama boleh berkesan berkhidmat puluhan ribu pengguna akhir, menguruskan petabytes data dan menyusun sumber-sumber perisian dan perkakasan untuk menampung perubahan beban kerja.

Penggunaan mainframes dalam pelbagai bidang
Mainframes mencari pelbagai aplikasi Sains, Kejuruteraan dan pelbagai bidang lain.

• Perbankan dan kewangan manfaat daripada kelengkapan mainframes. Aplikasi kerangka utama yang tipikal dalam sektor ini untuk transaksi ATM dan pembelian kad kredit — beribu-ribu urus niaga dari beberapa lokasi akan diproses pada satu masa.

• Syarikat insurans menggunakan mainframes untuk menyimpan data tuntutan, maklumat kewangan pelanggan dan lain-lain maklumat yang berkaitan. Mereka boleh memproses berjuta-juta dasar.

• Perniagaan dalam sektor penjagaan kesihatan menggunakan mainframes secara besar-besaran untuk menyimpan dan menguruskan maklumat berkaitan pesakit, kajian klinikal, menyimpan dadah, laporan makmal, dan sebagainya.

• Mainframes bekerja sebagai gudang data untuk kerajaan. Memandangkan kerumitan, saiz, dan kepelbagaian data-data yang terlibat, mainframes membuat pengendalian ia menghairankan mudah dan boleh dipercayai.

Mainframes, oleh itu, telah berkembang ke dalam peranti pengkomputeran berkuasa selama dan akan memainkan peranan penting dalam operasi perniagaan merentasi pelbagai industri.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *