Sejarah Bihar, tanah Buddha

Sejarah Bihar, tanah Buddha

Bihar atau kuno Magadha, telah menjadi tempat tamadun India dan Pusat Kebudayaan India dan pendidikan. Ia adalah tanah “Ashoka The Great” dan di mana asal usul “Agama Buddha mengambil tempat”.

Mahavira, Tirthankara Jain yang lepas dilahirkan di Kerajaan purba Vaishali dan mencapai Moksha atau Nirvana pada Pawapuri (juga dikenali sebagai malahan bandar), 90 kilometer dari Patna, ibu Bihar. Ia adalah di sini di mana Universiti purba India – Nalanda dan Vikramshila dibina. Ia telah dikatakan itulah rakyat Bihar yang telah berbentuk sejarah India untuk generasi akan kagum atas untuk datang.

Bihar adalah keadaan landlocked yang bersempadan dengan Nepal di utara, Uttar Pradesh pada Barat, Jharkhand di Selatan dan Barat di Timur. Walaupun ia adalah sebahagian daripada Hindi yang bercakap jantung India, ia bagaimanapun mempunyai beberapa dialek Hindi Bhojpuri, Magadhi (Magahi), Angika, Maithili dan Sarnami Hindustani. Menariknya, ia adalah Magahi ini yang telah dituturkan semasa pemerintahan Ashoka. Bihar terletak di bahagian Timur biasa Indo-Gangetic.

Ianya kaya dengan kekayaan Galian yang belum diterokai, dengan biasa penemuan yang subur yang menduduki bahagian utara manakala kaya berbatu dan mineral plateau di Selatan, juga dikenali sebagai kawasan dataran tinggi Chhotanagpur. Bihar juga mempunyai sebuah sejarah yang menakjubkan dan gemilang sebagai Pusat Kebudayaan dan politik di subbenua sejak zaman purba. Sepanjang sejarahnya, dari SM abad ke 6 ke 5 abad ke AD, Bihar telah menjadi tempat utama Empayar. Belum lagi berat pengaruh dalam politik India yang moden.

Malangnya, sejarah yang kaya dan gemilang Bihar adalah di sebaliknya selesai semalam dari Republik Demokratik yang pertama di dunia kepada keadaan kawasan dan ungovernable. Seperti India memasuki keadaan ekonomi melambung Bihar masih berdiri aloof tidak disentuh. Ia pernah kerusi terbaik pengajian, Bihar kini mempunyai kadar Literasi yang rendah di India. Jelas kekurangan infrastruktur asas dan kebanyakan rumah di Kampung-Kampung masih diperbuat daripada batu-bata yang mortared hanya dengan Lumpur dan dilindungi dengan tahi lembu. Potbellies kanak-kanak kebuluran separuh boleh dilihat sangat

Melawat Bihar hari anda akan mendapati bahawa penduduk tempatan adalah kurang bimbang tentang sejarahnya yang gemilang dan runtuhan yang bersejarah. Mereka mempunyai keperluan mendesak yang jauh lebih bimbang tentang. Gambaran palsu hari adalah bahawa jika anda melawat bahagian-bahagian tertentu di Bihar dinasihatkan anda untuk mendapatkan jalan sebelum gelap untuk fear of bersenjata rompakan berlaku seperti jenayah adalah di luar kawalan.

Walau bagaimanapun kerajaan baru yang terletak di tempat. Ketua Menteri yang baru perlu dikagumi bagi cubaan beliau untuk mengeluarkan label “tidak terkawal dan mundur” dari Negeri dan meningkatkan pembangunan tetapi budaya kerja masih perlu dipertingkatkan bagi jalan untuk kesihatan yang lebih baik.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *