Sejarah air yang dikitar semula dan air sisa dan Q

Sejarah air yang dikitar semula dan air sisa dan Q

Tidak dikitar semula air sebahagian daripada alam semula jadi?
Ya! Air kitar semula berlaku secara semula jadi dalam kitaran air, juga dikenali sebagai kitaran hidrologi. Terdapat tiada air yang baru. Kitar semula jadi berlaku apabila kelembapan tersejat dari bumi, dan hujan di bumi. Ia berlaku apabila hujan dan haiwan sisa meresap ke dalam tanah untuk ditapis melalui tanah, pasir dan batu ke dalam air, dikembalikan bersih melalui mata air semulajadi, dan telaga-telaga buatan manusia. Dalam alam semula jadi, kekotoran akan dibuang dari air, kedua-dua kerana perjalanan mereka melalui lapisan bumi, dan oleh penyejatan, kerpasan.

Apakah sejarah kualiti dan kesihatan manusia yang berkaitan dengan kitar semula air
Walaupun cara semulajadi untuk kitar semula air yang sihat, manusia dicipta beberapa dimensi baru dalam pencemaran yang tidak dibaiki dengan mudah, dan telah mengakibatkan penyakit dan malapetaka (pestilence) sejarah. Terdapat cara yang betul dan cara yang salah untuk kitar semula air, dan dari Subuh tamadun sehingga akhir abad ke-19 manusia tercemar air dengan kumbahan mentah dan air sisa lain tanpa penjagaan yang, dan kemudian minum dari sungai-sungai yang sama. Ini bukanlah cara yang betul untuk kitar semula air.

Yang membangunkan sistem pembetung perbandaran yang pertama di dunia?
Sejarah perbandaran dan dalaman paip tarikh kembali kepada orang-orang Yunani purba dan Rom. Seperti kebanyakan pembekal awal, sistem mereka hanya dihantar enapcemar dari Bandar-bandar dalaman dan dimasukkan ke dalam badan-badan air.

Bilakah undang–undang pemuliharaan yang pertama telah diluluskan?
1388 Parlimen Inggeris mengambil tindakan untuk melarang pembuangan sampah dan najis ke dalam sungai dan Parit tetapi jelas sekali undang-undang tidak dikuatkuasakan, dan mengakibatkan wabak Demam Kepialu di sepanjang sejarah.

Bilakah langkah-langkah telah diambil bahawa pencemaran yang berkesan menghalang?
Sehingga abad ke-20 apa-apa yang telah dilakukan untuk berkesan mencegah pencemaran sungai dan sungai-sungai dengan air sisa, walaupun Sungai juga berkhidmat sebagai sumber utama minum H2O. Dengan kedatangan revolusi industri jenis pencemaran yang baru memasuki jalan air dunia, dan diracun ratusan ribu sebelum betul undang-undang diluluskan untuk melindungi mereka. Pertimbangan pertama untuk tindakan berlaku pada lewat abad, kerana poisonings besar-besaran, wabak kepialu dan taun di Amerika Utara dan Eropah. Hal itu tidak sampai 1900 bahawa usaha-usaha pemuliharaan yang pertama mengambil tempat. Walaupun di akhir abad ke-20, pencemaran sungai dengan kumbahan mentah terus menjadi masalah yang serius, walaupun undang-undang, usaha-usaha pemuliharaan dan protes.

Boleh pencemaran akan diterbalikkan?
Banyak kerosakan yang telah dilakukan kepada air bumi kerana perindustrian, tetapi usaha-usaha untuk mengawal pencemaran yang umumnya berkesan apabila dikuatkuasakan dengan betul. Hari ini kami aliran dan Sungai adalah jauh lebih bersih daripada mereka sebelum usaha-usaha telah dibuat untuk meningkatkan pencemaran. Walau bagaimanapun sesetengah bahan cemar kimia tidak berkesan dikeluarkan oleh teknologi moden. Banyak bahan cemar dari syarikat-syarikat farmaseutikal bahaya unik hadir, termasuk bakteria yang tahan antibiotik.

Apa itu kitar semula air yang berkaitan dengan pemuliharaan di California?
Air kumbahan dan air sisa industri akan dikumpul dan bersih untuk guna semula untuk Pengairan dan permohonan tambahan industri. Air kitar semula ini tidak dianggap air yang boleh diminum untuk dijadikan minum H2O. Ia telah dibersihkan ke tempat yang dianggap selamat untuk digunakan untuk aplikasi minum H2O. Ini bukan sahaja utama air yang boleh diminum, ia juga menghalang jenis dirawat daripada yang dibuang terus ke dalam sungai dan anak sungai.

Apakah masa depan air kitar semula?
NASA dibangunkan Bioreaktor penambakan sisa manusia, yang menghasilkan H2O yang bersih segar dari air kencing, dan tanah jadi bersih yang boleh digunakan untuk menanam tumbuh-tumbuhan dari najis manusia. Teknologi telah digunakan dalam ruang kerana 1998.Unfortunately sistem sedang tidak kos efektif untuk kegunaan di sini di bumi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *