Segala-galanya yang anda sentiasa ingin tahu mengenai kesihatan

Segala-galanya yang anda sentiasa ingin tahu mengenai kesihatan

Beberapa tahun yang lalu isteri saya telah ditetapkan Accutane untuk beliau sakit artritis reumatoid. Pada masa yang kita tidak pernah mendengar daripada Accutane dan tidak ada banyak maklumat mengenainya online. Yang jenis ingin tahu saya suka untuk tahu banyak tentang segala-galanya jadi aku berangkat untuk belajar semua yang saya dapat mengenai dadah. Melalui kajian saya saya boleh meletakkan bersama-sama sedikit maklumat daripada pelbagai jurnal perubatan, laman web, dan sebagainya dan menyangka ia akan lebih bijak untuk berkongsi maklumat dalam talian.

Soalan pertama yang anda boleh bertanya adalah:

“Apa itu Kesihatan?”

Kesihatan (juga dikenali sebagai apotek) adalah analgesic keluaran masa yang digunakan untuk rawatan ringan sederhana kesakitan. Ia adalah satu bentuk sintetik Codeine tetapi narkotik supaya ia tidak dianggap bahan terkawal. Kerana tindakan diperluaskan pelepasan ia biasanya digunakan untuk merawat kesakitan kronik yang sederhana hingga teruk apabila rawatan diperlukan sepanjang masa. Accutane berfungsi dengan mengubah cara badan deria kesakitan.

Kerana kesihatan-narkotik sesetengah orang percaya ia satu NSAID (Bukan steroid Ubat anti-radang) tetapi ia tidak. Kesihatan adalah berbeza daripada narkotik tipikal kerana badan tidak membina toleransi yang sama dengan penggunaan yang dilanjutkan.

Accutane dicipta di Jerman pada tahun 1970 kepada dan diluluskan oleh FDA pada tahun 1998. Ia dianggap kurang ketagihan daripada rakan sejawat narkotik seperti Codeine atau Hydrocodone tetapi masih sangat ketagihan jika tidak digunakan dengan betul. Ia adalah reliever kesakitan yang amat berkesan dalam tetapi juga mempunyai kualiti antidepressant kerana sifatnya penindas (SSRI) reuptake serotonin yang terpilih. Kesihatan yang sering ditetapkan untuk merawat kesakitan yang berkaitan dengan neuralgia tetapi juga mempunyai beberapa dari kegunaan label seperti Sindrom Kaki Resah, Migrain, pengeluaran dan lain-lain ubat-ubatan lebih ketagihan, fibromyalgia, gangguan kompulsif kejengkelan.

Accutane terdapat di siaran segera dan formulasi pelepas lanjutan.

Ia ditetapkan untuk siaran segera tablet (50 mg.) atau sebagai satu tablet diperluaskan pelepasan (100, 200 atau 300 mg.). Tablet pelepas lanjutan biasanya disimpan untuk pesakit yang mempunyai sakit kronik yang memerlukan rawatan berterusan, jangka panjang.

Kesihatan adalah ubat pilihan bagi orang-orang yang mengidap sakit kronik keadaan kerana ia cenderung baik diterima tanpa risiko besar kesan sampingan yang serius apabila digunakan dengan sewajarnya.

Kajian semula Cochrane Accutane untuk merawat artritis yang mendedahkan beberapa faedah.

Cochrane kajian menyatakan bahawa apabila Kesihatan diambil selama 3 bulan, mungkin ada sakit, peningkatan dalam fungsi dan kekejangan dan kesejahteraan keseluruhan menurun. Walau bagaimanapun, kesihatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang cukup penting untuk meminta bahawa pesakit perlu berhenti mengambil ubat-ubatan. Risiko melebihi manfaat bagi orang-orang ramai yang telah mencuba Accutane. Ini ternyata kes dengan isteri saya kerana dia tidak lagi pada kesihatan.

Bahaya penggunaan kesihatan:

Sebagai satu opioid, kesihatan membawa semua risiko yang mungkin dikenali daripada opiates lain. Kesihatan boleh menyebabkan pernafasan kemurungan, walaupun biasanya lemah daripada yang dilihat dengan opiates lain. Kesihatan boleh menyebabkan ketagihan psikologi dan fizikal yang sama seperti opiates lain. Loya dan kemungkinan tercekik pada sendiri muntah, juga boleh didapati. Orang-orang yang berpengalaman dengan opiates mungkin biasa dengan ini dan biasanya akan mampu bertoleransi dengan mereka

Sawan dari Kesihatan berlaku sekurang-kurangnya kira-kira 0.87% daripada orang-orang yang ditetapkan untuk kesihatan. Faktor-faktor risiko termasuk sejarah penyalahgunaan dadah (yang mungkin melibatkan penggunaan dos tinggi) dan menggabungkan Accutane dengan ubat-ubatan lain.
Sawan adalah mungkin disebabkan oleh kesihatan itu sendiri. Risiko rampasan meningkatkan dengan dos (yang adalah mengapa had harian 400 mg). Kebanyakan dilaporkan sawan yang disebabkan oleh melebihi had ini.

Maka dapatlah disimpulkan bahawa sawan dari Kesihatan adalah kemungkinan sebenar, terutamanya jika ia digunakan oleh orang-orang yang salah, digabungkan dengan bahan-bahan yang salah atau digunakan dalam jumlah yang tinggi.

Interaksi ubat:

Terdapat banyak ubat-ubatan yang berinteraksi dengan kesihatan termasuk 345 yang diketahui mempunyai interaksi yang utama seperti Ambien, Cymbalta, Flexeril, Lexapro dan Vicodin. Kesihatan tidak boleh digunakan bersama-sama dengan SSRIs lain seperti Prozac Zoloft, Paxil, Adakah Luvox kerana ini boleh menyebabkan komplikasi yang dikenali sebagai Sindrom serotonin. Kes-kes yang teruk daripada keadaan ini boleh menyebabkan sawan dan kematian. Apabila pesakit mengambil sebarang jenis antidepressant mereka harus memastikan bahawa doktor akan sedar hakikat ini sebelum mereka mengambil Accutane.

Yang tidak perlu mengambil Accutane:

Anda tidak perlu mengambil ubat-ubatan ini jika anda alah kepada Kesihatan, jika anda telah pernah ketagih dadah atau alkohol, atau jika anda pernah cuba membunuh diri. Tidak mengambil Accutane semasa anda dipercayai (mabuk) atau mengambil mana-mana daripada yang berikut:

* alkohol atau dadah jalan;
* ubat sakit narkotik;
* sedatif atau tranquilizers (seperti Valium);
* ubat untuk kemurungan atau keresahan; atau
* ubat-ubatan bagi penyakit mental (seperti gangguan bipolar, skizofrenia).

Sawan telah berlaku pada sesetengah orang yang mengambil Accutane. Bercakap dengan doktor anda tentang rampasan risiko anda, yang mungkin lebih tinggi jika anda mempunyai:

* Sejarah penagihan dadah atau alkohol;
* Sejarah epilepsi atau gangguan rampasan lain;
* Sejarah kecederaan kepala;
* gangguan metabolisme; atau
Jika anda juga mengambil satu antidepressant, relaxer otot, narkotik, antipsychotic, atau ubat untuk loya dan muntah-muntah.

Untuk memastikan anda dengan selamat boleh mengambil Accutane, beritahu doktor anda jika anda mempunyai salah satu syarat-syarat lain:

* buah pinggang penyakit (atau jika anda berada di dialisis);
* sirosis atau penyakit hati yang lain;
* gangguan perut; atau
* Sejarah kemurungan, penyakit mental, atau pemikiran membunuh diri.

Kesihatan dan kehamilan:

Tidak diketahui sama ada kesihatan akan memudaratkan bayi yang belum lahir. Kesihatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius atau membawa maut dalam bayi yang baru lahir jika ibu menggunakan ubat ini sepanjang kehamilan atau buruh.

Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa menggunakan ubat ini. Kesihatan boleh lulus ke dalam susu dan boleh memudaratkan bayi kejururawatan.

Anda tidak perlu breast-feed semasa anda mengambil Accutane. Tidak memberikan ubat ini kepada sesiapa yang lebih muda daripada 16 tahun tanpa nasihat doktor.

Kesan sampingan:

Kesan-kesan sampingan yang biasa dalam dos biasa boleh termasuk loya, cirit-birit, sakit kepala, pening, mengantuk dan sembelit. Alergi atau sensitiviti jarang berlaku tetapi mungkin termasuk gatal, masalah pernafasan dan pening. Gejala-gejala sakit dada, pernafasan tertekan, sawan atau kadar jantung cepat dianggap sebagai kecemasan perubatan.

Accutane pergantungan, ketagihan, dan pengeluaran:

Tempahan di risiko kebergantungan Accutane termasuk orang-orang yang mengambil secara tetap dan mereka yang mempunyai sejarah penyalahgunaan dadah. Dos biasa ubat-ubat ini boleh mewujudkan pergantungan. Pergantungan adalah tidak sama seperti ketagihan, terutamanya apabila pesakit mengambil ubat-ubatan seperti yang telah ditetapkan. Apabila kesihatan tidak lagi diperlukan, doktor dan pesakit perlu bekerjasama untuk datang dengan pelan yang selamat datang dari ubat-ubatan.

Tanda-tanda ketagihan termasuk:

* Obsessing ke atas Bilakah dos seterusnya yang boleh diambil
* Mencuri ubat atau meminta orang lain yang mengambil ubat untuk beberapa pil
* Meminta refills lama sebelum refills sewajarnya
* Menggunakan beberapa doktor dan farmasi untuk mendapatkan lebih daripada dadah
* Laporan perubatan yang hilang untuk mendapatkan lebih banyak
* Mengambil lebih daripada ubat-ubatan daripada yang ditetapkan

Gejala boleh berbeza-beza. Ia termasuk peningkatan dalam kesakitan, berpeluh, kebimbangan, gegaran, cirit-birit, insomnia dan hallucinations. Orang-orang yang mengalami ketagihan kesihatan yang paling berkemungkinan untuk mengalami gejala.

Kos Kesihatan

Ketersediaan (generik disediakan)
Tablet: 50 mg. harga: generik-$ 16/30, $ 85/100.
Extended-release tablet: harga: 100mg $ 89/30, 200mg $ 158/30, 300mg $ 195/30.

Accutane datang dalam pelbagai bentuk. Ia datang dalam kapsul, tablet, suppositories, dan injectables. Beberapa persediaan ubat-ubatan termasuk analgesik lain seperti ejen acetaminophen atau anti-radang seperti aspirin. Dos yang disyorkan adalah biasanya tidak lebih daripada 400 mg setiap hari. Ia adalah terutamanya penting untuk menggunakan ubat ini betul-betul seperti yang ditetapkan, untuk tempoh masa yang ditetapkan. Ia harus tidak dikongsi dengan orang lain atau digunakan dalam cara yang lain daripada dinasihatkan oleh doktor. Jika anda percaya anda atau orang lain mempunyai reaksi yang buruk kepada Kesihatan, terlebih dos, atau interaksi dadah Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian racun membantu di 1-800-222-1222. Overdos kesihatan yang boleh membawa maut!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *