Segala-galanya yang anda perlu tahu tentang Cobra

Segala-galanya yang anda perlu tahu tentang Cobra

Dengan ramai orang yang kini mengalami kesusahan yang kehilangan pekerjaan kerana potong balik induced lay off, perlu mendidik pekerja-pekerja yang Diinsuranskan pada pilihan mereka apabila menerima slip pink adalah besar. Penjagaan kesihatan terus menjadi topik hangat dalam dunia politik, namun suasana politik ini dengan cara tidak entrenches atas hak-hak yang laid off pekerja untuk memastikan liputan penjagaan kesihatan mereka melalui rancangan COBRA.

Betul-betul Apakah COBRA

Disatukan Omnibus bajet penyesuaian Akta digubal pada tahun 1986, diwujudkan secara jelas untuk menghalang serta-merta perlindungan insurans luput berikutan penamatan pekerjaan pekerja. COBRA membolehkan bagi seorang pekerja yang kehilangan kerja mereka untuk memohon COBRA insurans dalam tempoh 60 hari selepas kehilangan pekerjaan. Selepas tempoh 60 hari ini, COBRA insurans tidak akan lagi tersedia sebagai pilihan.

Perbelanjaan COBRA

COBRA insurans menyediakan kualiti yang tepat sama jenis perlindungan insurans yang boleh didapati sebagai pekerja semasa tetapi boleh menjadi jauh lebih mahal, sebagai ex-pekerja perlu menyediakan amaun bersubsidi majikan serta saham sendiri kos premium. Jumlah kos ini sering dipinda dengan yuran pentadbiran 2% yang bertindan majikan, juga.

Ilustrasi anjakan kos untuk COBRA yang akan berlaku dalam satu rumah yang cepat akan yang asalnya membayar premium $300 dolar setiap bulan untuk perlindungan kesihatan pekerja. Jika berkata pekerja hanya membayar 30% dari jumlah kos-$ 300-dan majikan mereka adalah meliputi baki 70%-$ 700-kemudian COBRA perlindungan kos akan berjumlah $1000 sebulan, termasuk bayaran 2%-jika berkenaan.

Bagaimana jika COBRA adalah terlalu mahal?

Tempoh masa untuk memilih atas mendaftar pada hari-hari liputan-60 COBRA-direka untuk membolehkan seorang bekas pekerja untuk mengkaji alternatif mereka berikutan kehilangan pekerjaan. Sebuah keluarga yang sihat, sebagai contoh, mungkin memilih untuk menyertai pelan perlindungan Kesihatan kos premium rendah, potongan yang tinggi sehingga rancangan yang lebih sesuai boleh diperolehi melalui pekerjaan di masa hadapan.

Perubahan COBRA pembaharuan penjagaan kesihatan

Berpatutan Akta penjagaan yang diluluskan pada Mac 2010 dan perlindungan pesakit tidak jelas membuat perubahan kepada perlindungan COBRA, yang matlamat utama adalah untuk alamat mencukupi liputan penjagaan kesihatan bagi mereka yang kekurangan itu. 2014, malah, memerlukan perubahan kepada COBRA Walau bagaimanapun, kerana ia membolehkan pekerja mendapatkan insurans exchanges dan oleh itu mendapatkan insurans kesihatan berbeza melalui pembekal selain majikan mereka. 2014 tidak akan mengubah apa-apa lagi tentang COBRA, pengiraan untuk perlindungan COBRA akan sama, dan majikan akan terus membiayai perlindungan standard pekerja dengan cara yang sama.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *