Sebab-sebab sebenar yang membawa kepada pembentukan sista ovari

Sebab-sebab sebenar yang membawa kepada pembentukan sista ovari

Punca-punca sista ovari perlu difahami dengan betul. Ovulasi yang gagal atau mental merupakan sebab utama penubuhan untuk sista ovari. Sista yang berfungsi berlaku apabila folikel tidak dapat mengeluarkan telur dan pertumbuhan berterusan yang akhirnya membawa kepada pembentukan sista yang. Dalam kes-kes lain yang sista yang mungkin terbentuk pada masa folikel yang melepaskan telur tetapi tempat di mana ia dikeluarkan ditutup. Apabila ini berlaku dalam corpus luteum borang dan sista tersebut terus kepada pertumbuhan. Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa ke atas pengeluaran xenoestorgens adalah salah satu punca utama pembentukan sista ovari.

Untuk menyelidiki lebih mendalam ke dalam topik ini, seseorang mungkin perlu tahu tentang endocrine kelenjar dan bagaimana mereka bekerja di dalam badan. Bilakah seorang wanita tahap estrogen dan progesteron jatuh di bawah normal, hipotalamus, yang membentuk sebahagian daripada otak lebih rendah, yang juga kebetulan rumah pituitari, menghantar Gonadotropin-melepaskan denyutan (GnRH) kepada kelenjar ini. Pituitari, sebagai tindak balas, menghantar folikel – stimulating hormon (FSH) kepada ovari yang serta-merta bermula ova matang dalam folikel. Ini mencetuskan folikel untuk melepaskan estrogen amat diperlukan dan di kira-kira seminggu atau lebih tahap estrogen yang mencapai tahap yang lebih tinggi dalam tubuh perempuan itu. Seperti hipotalamus yang menyala GnRH peningkatan pengeluaran pituitary, sekaligus menjadikan LH di atau hormon Luteinizing, LH yang menggalakkan ovulasi yang membawa kepada Corpus Luteum selepas folikel berubah. Ianya Corpus Luteum yang akhirnya membawa kepada rembesan progesteron yang dianggap hormon utama di bahagian sistem reproduktif manusia 2. Jika tiada kehamilan tidak, corpus luteum secara automatik degenerates dan tahap estrogen dan progesteron secara beransur-ansur jatuh ke bawah.

Dalam operasi biasa, ovari berkembang seperti sista kecil setiap bulan. Kadang-kadang namun luar biasa, folikel yang terus kepada pertumbuhan – apabila ini berlaku sista tersebut mendapat ditubuhkan. Sista itu bermula sebagai sesuatu yang sangat biasa apabila kitaran haid bermula. Apa yang kemudian menyebabkan folikel untuk berkelakuan dysfunctionally dan menghentikan pengeluaran telur? Ia dipercayai oleh pakar-pakar yang ia adalah kerana embrio perempuan yang semakin terdedah kepada pencemaran alam sekitar dan xenobiotics – ini boleh palsu estrogen dalam tindakan kimia tisu bayi. Semasa perkembangan embrio, terdapat folikel kira-kira 600 ke 800 ribu yang dicipta, yang secara individu disertakan dalam ovum yang tidak matang. Ibu-ibu yang mengalami kesan buruk tidak jelas dari xenobiotics itu. Walau bagaimanapun bayi lebih mudah terdedah kepada kesan – folikel ovari boleh menjadi rosak dan kepincangan. Mereka itu tidak mampu untuk menjadi matang dan merembes progesteron dalam jumlah yang cukup. Dan kerosakan ini tidak datang untuk menjadi dikenali sehingga kanak-kanak itu telah mencapai akil baligh. Remedi holistik akan hanya alternatif untuk merawat punca sista ovari.

Malah, ia adalah sukar untuk menunjukkan sesuatu dgn tepat apa-apa sebab yang satu untuk sista tersebut. Seperti mana-mana kesihatan lain keadaan sista ovari boleh dibentuk daripada pelbagai punca dan interaksi mereka. Terdapat beberapa faktor lain yang tidak sentiasa punca sista ovari, tetapi boleh memburukkan sista yang sudah tiada. Kombinasi keadaan luaran dan Kesihatan boleh merosakkan kesihatan seseorang dan membawa kepada pembentukan sista. Punca-punca sista ovari adalah semacam mengambilkira ciri pelbagai; oleh itu rawatan juga perlu pelbagai dimensi jika anda mahu penawar lengkap. Ini adalah mengapa rawatan konvensional gagal teruk kerana mereka tidak mengambilkira ciri pelbagai dalam pendekatan mereka. Mereka gagal untuk merawat punca dan walaupun bantuan sementara boleh dibawa lagi ia dibawa pada harga hati atau kerosakan buah pinggang.

Ubat-ubatan konvensional hanya merawat bahagian yang dilaksanakan tanpa mengganggu kira-kira lebih daripada kesihatan semua. Tetapi Masalahnya ialah, sista ovari tidak mungkin disebabkan oleh mana-mana satu sebab tunggal tetapi pelbagai sebab-sebab fizikal, mental dan persekitaran memainkan peranan dalam pembentukan mereka. Dalam beberapa kes orang yang mungkin terdedah kepada penyakit kerana beberapa kombinasi genetik walaupun itu tidak bermakna bahawa kita mungkin terbuka kepada ancaman gen. Malah dengan menggunakan pilihan yang holistik ubat, kami boleh mengubah struktur genetik kami dengan sedikit. Penyakit boleh dicegah daripada datang kembali dan Kesihatan hilang dan tenaga boleh kembali. Pendekatan holistik ini menekankan diet yang sihat dan gaya hidup yang membantu dalam membuang kadar toksik dan lain-lain unsur-unsur yang membawa kepada penyusutan sistem imun. Pelbagai faktor seperti ketidakseimbangan hormon, semasa period, tidur tidak lena, tekanan, antibiotik dan steroid juga boleh membawa kepada pembentukan sista. Pendekatan holistik tidak termasuk sebarang steroid atau antibiotik dalam kaedah-kaedah sekaligus menjadikan ia selamat dan tidak mempunyai sebarang kesan sampingan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *