Sebab-sebab kiraan sperma yang rendah – tahu bagaimana untuk mengelakkan kiraan sperma yang rendah

Sebab-sebab kiraan sperma yang rendah – tahu bagaimana untuk mengelakkan kiraan sperma yang rendah

Kiraan sperma yang rendah adalah penghasilan sperma berkualiti rendah yang tidak dapat menabur satu telur wanita. “Oligospermia” adalah apabila kiraan sperma di bawah keadaan yang normal. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna bahawa seorang lelaki yang sedang menderita daripada kiraan sperma yang rendah tidak berupaya untuk bersetubuh (kebanyakan mereka dikenali untuk melakukan hubungan seks seperti arnab!).

Kiraan sperma yang rendah boleh menjejaskan pesakit dengan dengan cara berikut:

• Kemandulan – lelaki yang mempunyai sperma rendah kiraan tidak impregnate isteri atau rakan-rakan mereka kerana kiraan sperma yang rendah adalah punca utama masalah kemandulan di kalangan lelaki. Kebanyakan manusia sering mengetahui bahawa mereka mempunyai sperma rendah yang dikira selepas mereka telah unprotected persetubuhan dengan isteri-isteri mereka atau rakan-rakan untuk lebih setahun dalam usaha untuk hamil dan lagi, bayi tidak.

• Peningkatan tahap tekanan – kebanyakan manusia (lelaki terutamanya Afrika) sering berasa sangat tertekan sebaik sahaja mereka telah didiagnosis dengan kiraan sperma yang rendah. Pembelajaran bahawa anda akan menembak “peluru kosong” boleh menjadi maklumat yang besar (dan menjengkelkan) untuk kebanyakan lelaki untuk mengambil. Di negara-negara Afrika tempahan, lelaki yang mengalami bilangan sperma rendah tiba-tiba berasa bahawa semasa mereka adalah di bawah ancaman yang seterusnya meningkat tahap tekanan mereka (ini adalah tidak baik untuk kesihatan mereka secara keseluruhan).

• Apabila seseorang itu tertekan kerana statusnya kiraan sperma yang rendah, ia biasanya mempengaruhi beliau mood (beliau kadang-kadang menjadi agak tetap), sekali gus memandu hirisan yang antara dia dan isteri atau rakan kongsi.

Punca daripada kiraan sperma rendah

Terdapat banyak faktor yang menjejaskan kiraan sperma seorang lelaki; sebab-sebab berikut akan diketahui menyebabkan kiraan sperma yang rendah di kalangan lelaki.

• Faktor umur – seperti kebanyakan lelaki semakin tua, kualiti sperma mereka mula jatuh. Kajian telah menunjukkan bahawa lelaki lebih tua biasanya mengalami kiraan sperma yang rendah disebabkan oleh proses penuaan.

• Faktor haba – apabila betina akan terdedah kepada haba yang terlalu banyak, ia boleh membawa kepada kiraan sperma yang rendah. Memakai underpants ketat, mandi dengan air panas sangat, duduk keluar di tab panas-mandi untuk tempoh masa yang cukup boleh semua membawa kepada kiraan sperma yang rendah.

• Faktor penyalahgunaan dadah – lelaki yang sering menggunakan kokain dan ganja akhirnya menderita dari kiraan sperma yang rendah. Bahan-bahan tersebut menghalang kebolehan “renang” dalam air mani.

• Rokok dan minum alkohol berlebihan faktor – kajian telah menunjukkan bahawa lelaki yang merokok biasanya mengalami kekurangan daya seks (libido) dan menghasilkan sperma berkualiti rendah. Penggunaan alkohol yang berlebihan boleh berehat saraf anda tetapi akan menjejaskan kiraan sperma dalam tempoh masa.

• Faktor genetik – ianya sedih tetapi benar; sesetengah lelaki mewarisi (melalui tidak bersalah mereka) sifat-sifat yang menjejaskan kiraan sperma mereka daripada ibu bapa mereka.

• Faktor berat badan – kelebihan berat sedang badan (gemuk) dikaitkan dengan kiraan sperma yang rendah di kalangan lelaki kerana obesiti telah diketahui menyebabkan ketidakseimbangan testosteron lelaki yang membawa kepada kiraan sperma yang rendah.

• Faktor Berbasikal – kajian telah menunjukkan bahawa Berbasikal boleh menyebabkan kemandulan di kalangan lelaki kerana kerandut terhadap kerusi Basikal memukul dengan berterusan boleh menyebabkan kerosakan besar kepada saluran darah terutamanya jika penunggang menaiki terrains kasar.

Faktor-faktor alam sekitar •-pendedahan kepada pencemaran dan wasap toksik dalam persekitaran yang boleh membawa kepada kiraan sperma yang rendah.

• Ejakulasi yang kerap faktor – okay lets face it, kebanyakan lelaki akan melakukan melancap; kebenaran yang menyedihkan adalah bahawa melancap yang berterusan boleh membawa kepada kiraan sperma yang rendah.

• Faktor diet – makan makanan yang lebih diproses atau makanan yang kekurangan dalam vitamin boleh membawa kepada kiraan sperma yang rendah.

Kiraan sperma yang rendah adalah kebanyakannya sementara masalah yang boleh diselesaikan dengan menggunakan ubat-ubatan, herba-herba semulajadi atau mengubah diet anda yang ditetapkan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *