Sebab-sebab biasa mengapa anda mempunyai gigi yang retak

Sebab-sebab biasa mengapa anda mempunyai gigi yang retak

Sebagai doktor gigi yang mengendalikan kes-kes kecemasan pada amalannya berasaskan Saratoga Springs, Glenn Park PPD PLLC, Dr. Glenn Park kerap mendengar daripada pesakit yang meminta untuk datang untuk temu janji segera kerana mereka fikir mereka telah retak di gigi hadapan. Menurut Park, Terdapat beberapa sebab gigi retak yang datang melebihi apa-apa lagi.

Kepada orang yang berbeza, istilah “gigi retak” boleh bermaksud perkara yang berbeza. Sesetengah orang mungkin merujuk kepada cip kecil sebagai retak, manakala orang lain fikir talian kegilaan adalah perkara yang sama seperti gigi yang retak. Kedua-duanya ini adalah definisi sebenar gigi yang retak, walaupun — yang apabila satu atau lebih gigi akan meretakkan.

Talian kegilaan
Ramai orang yang datang ke pejabat saya jika mereka melihat garisan halus di salah satu daripada mereka gigi Penyambut — biasanya selepas mereka telah melihat di cermin di bilik mandi atau selepas seorang rakan memberitahu mereka mereka perasan. Mereka fikir ia retak, dan mereka tidak tahu apa yang perlu dilakukan dengannya. Dalam kes ini, walaupun, baris tidak sebenarnya mungkin gigi retak. Sebaliknya, garisan halus adalah sesuatu yang dikenali sebagai garisan kegilaan.

Kedua-dua barisan tidak menyakitkan hanya menjejaskan lapisan luar enamel atau lapisan luar gigi tersebut, dan oleh sebab itu terdapat biasanya adalah apa-apa yang boleh dilakukan oleh doktor gigi untuk menyingkirkan mereka. Jika isu mengotorkan, kemudian kami akan memadam yang. Tetapi secara umumnya, garis-garis cahaya patah atau talian kegilaan berlaku dalam enamel dan ada apa-apa yang kita boleh lakukan.

Talian kegilaan berlaku dalam enamel kerana enamel pada gigi adalah sangat rapuh. Apabila garisan halus yang berlaku, ia bermakna ada kerosakan dalam enamel, tetapi tidak semestinya dalam gigi sendiri. Hakikat bahawa gigi tidak benar-benar menyakiti adalah tanda tanda apa pesakit berfikir adalah gigi yang retak itu sebenarnya hanya satu garisan kegilaan.

Trauma
Dalam pengalaman saya, punca paling biasa gigi retak adalah asas trauma. Apabila seseorang dalam kemalangan kereta atau apabila objek melanda beliau di muka, salah satu keputusan yang sama akan gigi yang rosak atau retak. Malah sesuatu yang mudah seperti anjing melompat ke dan memukul seseorang di muka — sesuatu yang telah berlaku kepada saya beberapa kali — boleh mempunyai tentera cukup untuk menyebabkan rekahan di salah satu gigi Penyambut.

Di Saratoga Springs, ramai orang memerlukan gigi untuk kecemasan untuk sekadar bantuan talian kegilaan. Hal-hal seperti berbuka yang mengisi, breaking daripada bahagian gigi yang, atau pecah bahagian Crown yang boleh sangat menyakitkan. Walaupun terdapat berbagai cara yang rehat dan retak ini boleh berlaku, trauma adalah biasanya punca paling biasa.

Mengunyah
Chew adalah punca kedua yang paling biasa gigi retak atau rehat. Apabila orang akan mengunyah, atau masticating, mereka kadang-kadang akan menyebabkan patah gigi yang boleh sangat menyakitkan. Walau bagaimanapun, Akta asas mengunyah harus tidak menyebabkan pecah gigi yang tidak sihat. Jika gigi yang rosak walaupun pesakit makan sesuatu yang asas, maka itulah biasanya tanda-tanda bahawa sesuatu yang lain yang sedang berlaku.

Apabila mengisi yang dilakukan pada gigi yang, struktur gigi yang lemah. Sama ada ianya satu pengisian yang diperbuat daripada Perak gabungan mengisi atau asas gigi berwarna bahan Komposit, gigi yang dengan pengisian yang adalah kurang stabil berbanding gigi yang sihat tanpa pengisian yang. Sebagai pengisian yang mendapat lebih tua, jumlah tentera pada gigi yang boleh mendapatkan lebih besar dan lebih besar. Ketika ini, ia adalah apabila apa-apa — makanan yang lembut atau makanan yang keras-boleh menyebabkan gigi untuk patah kerana menggigit.

Sebab-sebab lain
Anda menggunakan mulut anda dua kali sehari, tujuh hari seminggu, 365 hari setahun bagi kebanyakan bahagian. Oleh sebab itu, apabila anda memasukkan mulut anda dalam keadaan melampau — dengan menggigit kuku anda, mengunyah pada kiub ais, menggigit pada pensel atau menggunakan gigi anda sebagai alat di mana mereka sepatutnya — anda akan akhirnya berakhir fracturing atau gigi yang retak.

Ringkasnya, sebab-sebab di atas adalah punca-punca yang paling biasa yang berdasarkan kepada pesakit yang saya lihat yang memerlukan gigi untuk kecemasan di Saratoga Springs. Walaupun terdapat pelbagai isu-isu kecil yang boleh menyebabkan patah atau retak gigi yang, trauma, sukan atau kemalangan, dan penurunan dalam penstabilan kerana pengisian yang lebih tua yang ditinggalkan di dalam mulut, akan dua sebab umum mengapa pesakit akhirnya retak gigi mereka.

Maklumat dalam artikel ini tidak bertujuan untuk menggantikan perubatan kepakaran dan nasihat daripada pembekal penjagaan kesihatan anda. Kami menggalakkan anda untuk membincangkan keputusan mana-mana rawatan atau penjagaan dengan pembekal penjagaan kesihatan yang sesuai.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *