Schizophrenia dan kecederaan otak traumatik

Schizophrenia dan kecederaan otak traumatik

Salah satu kesan-kesan sampingan yang lebih jarang berlaku kemalangan kecederaan otak traumatis adalah diagnosis skizofrenia. Sering kali kerana individu yang boleh merosakkan bahagian-bahagian tertentu otak bukanlah luar biasa bahawa selain daripada lain-lain kesan sampingan yang lebih terkenal seperti kehilangan ingatan dan keupayaan sosial penyakit mental yang juga mengiringi individu selepas kejadian tersebut.

Apakah Schizophrenia

Skizofrenia (bahasa Greek bagi “fikiran berkecai”) adalah satu gangguan psikotik yang memberi kesan kepada tingkah laku, perasaan dan pemikiran. Pada asalnya dipanggil schizophrenias oleh Persatuan beberapa ciri-ciri yang berbeza-beza dan personaliti bersama-sama dengan penyakit tersebut. Misperception yang bahawa semua schizophrenics mendengar suara-suara ini sebenarnya tidak benar. Ia merupakan gejala dalam beberapa mengidap skizofrenia, tapi tidak semua. Ahli psikologi membahagikan gejala skizofrenia kepada tiga kategori:

. Gejala-gejala yang positif akan tingkah-laku yang tidak ada pada individu yang normal. Gejala-gejala lain termasuk pendengaran things, delusi walaupun serta pemikiran yang tertentu.

. Gejala-gejala negatif akan gejala-gejala yang menunjukkan kehilangan kebolehan biasa. Mereka termasuk kehilangan keupayaan untuk Tunjuk atau berasa emosi, kekurangan motivasi dan masalah dengan bercakap.

. Neurocognitive kecacatan akan masalah dengan fungsi otak dalam bidang seperti ingatan, penyelesaian masalah, perhatian dan fungsi sosial.

Berkaitan dengan kecederaan otak pesakit skizofrenia

Para saintis telah menubuhkan bahawa psikiatri syarat seperti bipolar dan gangguan kebimbangan adalah lebih biasa pada pesakit yang pernah mengalami kecederaan otak traumatis. Skizofrenia sendiri telah dikaitkan dengan individu yang sebelum ini telah mengalami kerosakan otak tanpa mengira sejarah keluarga. Tetapi ianya hanya sejak awal 1990-an yang penyelidik telah mula untuk meneroka secara mendalam bahawa hubungan antara kerosakan otak yang disebabkan oleh kecederaan otak traumatik dan skizofrenia.

Schizophrenia dan kecederaan otak: kajian terbaru

. Antara penemuan-penemuan kajian tersebut:

. TBI-berkaitan skizofrenia adalah benar skizofrenia, gangguan tidak lain dengan simptom yang sama, menurut sebuah kajian 2001 oleh Columbia University. Para saintis diperhatikan bahawa kecederaan otak traumatis adalah dikaitkan dengan risiko yang lebih besar daripada skizofrenia, mencadangkan bahawa satu keadaan meningkatkan peluang orang yang membangunkan yang lain.

. Satu lagi kajian pada tahun yang sama di University of New South Wales di Australia mendapati bahawa TBI pesakit skizofrenia seperti psychosis mempunyai kerosakan otak lebih meluas dan kemerosotan nilai kognitif berbanding TBI pesakit tanpa psychosis. Ia juga mencadangkan bahawa sejarah keluarga skizofrenia dan keterukan kerosakan otak yang dialami semasa TBI meningkat risiko skizofrenia.

. Pada tahun 2002, penyelidik di hospital Negeri Hawaii mendapati bahawa ia sebenarnya boleh mengambil mana-mana dari 2 ke 5 tahun untuk psychosis untuk membangunkan dalam mangsa TBI. Psychosis adalah kesan trauma dan tumpul pasukan lobes duniawi dan hadapan, yang mana penyelidik cuba menentukan.

Manakala jenis skizofrenia kompleks menjadikan punca yang jelas, kerana mencadangkan kajian lepas, terdapat bukti-bukti untuk mempercayai bahawa kecederaan otak secara langsung menyebabkan skizofrenia, dengan merosakkan bahagian otak yang mengawal fungsi-fungsi yang lebih tinggi. Terdapat juga bukti bahawa kecederaan otak traumatik yang boleh menyebabkan psychosis secara tidak langsung. Saintis percaya bahawa skizofrenia adalah disebabkan oleh kombinasi kecenderungan genetik penyakit itu dan pengalaman trauma emosi atau fizikal yang mencetuskan kecenderungan ini. Beberapa kajian yang meneroka tertakluk kepada dua syarat mencadangkan bahawa kecederaan otak traumatik dan komplikasi yang boleh bertindak seperti itu pencetus.

Pakar-pakar perubatan yang banyak tahu injur trauma otak yang boleh menyebabkan penyakit neurocognitive seperti masalah dengan pertuturan, dan masalah psikiatri seperti gangguan bipolar, tetapi tidak semua mengetahui tentang bukti-bukti yang semakin meningkat yang menghubungkan skizofrenia dengan kerosakan otak. Ia adalah penting bahawa selepas satu kemalangan TBI yang mangsa berjumpa pakar psikiatri untuk memastikan bahawa mereka kembali kepada tingkah laku yang biasa. Di samping itu, pesakit-pesakit kecederaan otak dan keluarga mereka harus berunding dengan peguam kecederaan otak yang berpengalaman kerana mereka berusaha untuk mendapatkan semula kos perbelanjaan seperti gaji hilang, kos perubatan semasa dan masa depan penjagaan kesihatan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *