Sayur-sayuran segar & jus buah-buahan vs Berbungkus jus: Bagaimana Adakah mereka Bandingkan?

Sayur-sayuran segar & jus buah-buahan vs Berbungkus jus: Bagaimana Adakah mereka Bandingkan?

Seperti sayur-sayuran dan jus buah-buahan semakin popular, ramai orang telah datang untuk tertanya-tanya apa perbezaan antara jus segar yang disediakan di rumah atau di bar jus dan yang botol di kedai runcit. Anda mungkin tertanya-tanya jika jus sayur-sayuran dan buah-buahan segar adalah bernilai harga melabur dalam pemerah rumah atau baru membeli minuman di sebuah restoran yang ditekan.

Pertama, ia adalah penting untuk membezakan antara pelbagai jenis produk. Jus rak-stabil dipasteur dan dipelihara dalam apa-apa cara bahawa ia tidak perlu menjadi dalam peti sejuk. Produk sedia ada-stabil akan Berbungkus dalam pek aseptik, tin, botol kaca atau botol plastik dan terakhir untuk masa yang lama tanpa merosakkan.

Kategori kedua adalah dipasteur: ini akan mudah rosak dan dalam Peti mesti menjadi sejuk, mempunyai jangka hayat mana-mana sahaja dari dua minggu untuk beberapa bulan. Ini termasuklah kebanyakan jus oren. Produk-produk ini tidak dibungkus dalam persekitaran yang benar-benar bebas oksigen supaya mereka akhirnya merosakkan, tetapi jangka hayat dilanjutkan dengan mendedahkan jus kepada haba di dalam proses yang dikenali sebagai Pempasteuran.

Terdapat juga Kategori ketiga boleh didapati di kedai runcit. Jenis ini terdiri daripada jus yang berupa sebagai “segar” atau “segar-dihimpit” dan boleh didapati dalam botol yang dimeteraikan di bahagian yang disimpan dalam peti sejuk stor. Pengguna mungkin keliru dengan Apakah istilah “segar” bermakna dalam kes ini.

Jus ini telah secara umumnya tidak pernah direbus, tidak dari menumpukan perhatian, dan dibuat baru-baru daripada jus lain. Walau bagaimanapun, mereka cenderung untuk dibuat sekurang-kurangnya sehari (atau mungkin beberapa hari) sebelum anda membeli mereka dan mempunyai oleh itu separa teroksida, mengurangkan kandungan vitamin C dan secara negatif menjejaskan rasa.

Jus sayur-sayuran dan buah-buahan yang benar-benar segar adalah orang-orang yang dibuat dengan pemerah rumah (atau komersil) dan sebaik-baiknya akan digunakan dalam tempoh 30 minit dibuat. Ia mengandungi enzim dan vitamin yang memusnahkan Pempasteuran dan simpanan jangka panjang mempersendakan. Sayur-sayuran segar dan buah-buahan yang jus mengeluarkan jus yang mengandungi semua kebaikan segar keseluruhan buah-buahan atau sayur-sayuran yang keseluruhan, yang uncompromised oleh pemprosesan yang berlebihan.

Ia adalah diperhatikan bahawa tidak terdapat perbezaan yang signifikan dalam rasa jus diproses berbanding jus segar. Jus segar mengandungi kandungan air yang tinggi dan pada amnya mempunyai tumpuan yang rendah gula kerana mereka tidak mempunyai telah tertumpu dalam apa jua cara. Ia mengandungi jumlah kecil serat diet yang sihat, seperti yang boleh dilihat dalam cloudiness beberapa jus segar, dan mempunyai rasa yang jauh lebih baik untuk banyak rekah.

Ingat bahawa walaupun oren jus atau mana-mana jus lain di bahagian peti sejuk kedai runcit tempatan anda diproses dan berkemungkinan besar terdedah kepada haba yang tinggi semasa penyediaan. Ini compromises manfaat kesihatan untuk anda dan keluarga anda.

Antara gula tinggi dalam jus diproses dan cara proses Pempasteuran membunuh bukan sahaja berbahaya tetapi juga nutrien dan enzim, pilihan adalah jelas. Dari perspektif Kesihatan, jus segar adalah sentiasa lebih baik. Sayur-sayuran dan jus buah-buahan mempunyai khasiat pemakanan yang banyak dan stabil rak pasteurized jus yang terbaik kiri atas rak.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *