Saya boleh bertahan kanser prostat

Saya boleh bertahan kanser prostat

Kanser prostat terus menjadi ancaman utama kepada kesihatan lelaki, kanser kedua yang paling biasa di kalangan lelaki, di kebanyakan negara. Oleh itu ianya semakin penting bahawa mereka berhadapan dengan soalan-soalan klinikal yang sukar membuat keputusan yang betul. Kanser prostat adalah agak biasa jenis kanser, memberi kesan yang kecil berbentuk walnut kelenjar prostat terletak berhampiran pangkal pundi kencing ditemui hanya di kalangan lelaki. Kelenjar yang mengelilingi bahagian atas uretra, tiub yang membawa dari pundi kencing ke zakar.

Ini jenis kanser adalah pertumbuhan sel-sel kelenjar prostat, dipanggil adenocarcinoma yang malignan. Kanser prostat sering berlaku di kalangan lelaki berusia 50. Gejala-gejala termasuk kerap atau kencing sakit, darah dalam air kencing, disfungsi seksual, nodus limfa bengkak di pangkal paha, dan sakit di pelvis, pinggul, belakang, atau ribs.

Kanser prostat biasanya mengambil masa yang lama untuk maju dan ia boleh mengambil masa 10 tahun sebelum ia dikesan. Walau bagaimanapun, sesetengah lelaki mempunyai bentuk penyakit terutamanya agresif, dan penyakit ini boleh membesar dan merebak dengan lebih cepat.
Borang ini kanser menimbulkan cabaran-cabaran yang utama di negara-negara maju. Di England, ianya kini yang biasanya didiagnosis kanser pada lelaki, dan punca kedua yang paling biasa kematian akibat kanser di kalangan lelaki (selepas kanser paru-paru).

Kanser jenis ini adalah penyakit dengan perubahan geografi yang kukuh, kedua-duanya di peringkat antarabangsa dan juga dalam negara-negara individu atau wilayah. Seperti kanser, perkembangan kanser prostat biasanya berlaku dalam tempoh masa yang panjang.

Lelaki Afrika Amerika harus memulakan kanser prostat yang ujian pada usia 40. Orang-orang Amerika Afrika dan semua lelaki dengan sejarah keluarga kanser prostat juga perlu, mendapatkan ujian darah Tahunan AKP (prostat sembuh tertentu). Lelaki lain boleh menunggu hingga umur 50 untuk ujian PSA Tahunan.

Kanser prostat adalah sukar untuk merawat tanpa kesan sampingan yang mengubah hidup. Kelenjar, yang membantu mengeluarkan air mani, yang dikemukakan jauh di bahagian abdomen, betul-betul di bawah pundi kencing. Manakala penyakit akan tuntutan kematian hampir 31,000 tahun ini, terdapat bukti-bukti yang semakin meningkat bahawa usaha-usaha pendidikan yang membawa kepada pengesanan awal dan diagnosis akan mengakibatkan kematian yang lebih rendah.

Pakar-pakar perubatan yang menggalakkan pemeriksaan tetap percaya bukti saintifik semasa menunjukkan bahawa mencari dan merawat kanser prostat awal, apabila rawatan mungkin akan lebih berkesan, boleh menyelamatkan nyawa.
Penyelidik Tempahan telah mengenal pasti beberapa gen penanda itu, apabila hadir dengan sejarah keluarga penyakit, meningkatkan risiko pesakit kanser prostat lebih sembilan kali.

Penanda tersebut, katakan penyelidik, dapat dikesan dalam mudah air liur atau darah sampel – berita baik untuk keadaan prognosis yang bertambah baik dengan pengesanan awal. Penyelidik berkata, mereka akan tidak lama lagi akan melaporkan keputusan dalam Fasa II kajian dan merancang fasa III kajian. Mereka berharap dadah boleh berada di pasaran dalam 2011. Jadi jika anda membaca blog ini, dan anda tidak telah diuji, tidak menunggu saat akhir. Kehidupan yang anda simpan mungkin anda sendiri.

Tinggal dimaklumkan,

Tony James

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *