Satu usaha Kerajaan ke arah kesihatan pergigian yang lebih baik untuk semua

Satu usaha Kerajaan ke arah kesihatan pergigian yang lebih baik untuk semua

Jika keseluruhan bekalan air di Amerika Syarikat fluoridated, ia akan membawa kepada pengurangan dalam kesihatan pergigian bil negara oleh satu mengejutkan $100 juta setahun, menurut Persatuan pergigian Amerika ini mungkin benar-benar berlaku. Dalam usaha untuk membekalkan air yang fluoridated kepada masyarakat yang masih belum mendapat faedahnya, The Jabatan Kesihatan & kebajikan telah melancarkan kempen untuk membantu dalam fluoridating 438 komuniti air sistem dan 100 sekolah air. 6,800 Komuniti atau 46% daripada penduduk yang mengalami manfaat dari fluoridation air akan ditambah kepada kerana ini.

Menurut kaji selidik yang dibuat, kira-kira 76 juta dewasa tidak mempunyai idea Apakah fluoridation itu atau apa yang ia lakukan walaupun ia diamalkan secara meluas. Dewasa sekitar 43 juta memeluk kepercayaan bahawa air adalah fluoridated untuk menulenkan atau menyingkirkan bahan pencemar. Kira-kira 45 juta orang-orang yang bekalan air yang datang dari sistem air tidak benar-benar tahu jika air mereka adalah fluoridated atau tidak.

Pendidikan untuk orang ramai untuk memahami bagaimana fluoridation menghalang kerosakan gigi akan menjadi lebih kukuh dengan pemanduan kerajaan ini. Mengetahui bagaimana untuk membaiki gigi terkena reput telah wujud untuk sementara waktu, tetapi mengetahui bagaimana untuk mengelakkan ia adalah ilmu yang hanya datang daripada tempahan. Menelan natrium fluorida kerap semasa zaman kanak-kanak mengurangkan kerosakan oleh sehingga 65% lebih apabila mereka sampai ke dewasa, mengurangkan peluang untuk menjalani sebarang prosedur pergigian seperti didapati.

Tiada langkah-langkah kesihatan telah diberi pemerhatian yang jauh lebih kritikal daripada fluoridation bekalan air bandar. Dekad penyelidikan saintifik dan pengalaman masyarakat telah membuktikan betapa bermanfaat dan selamat fluoridation adalah. Fluoridated air mabuk oleh kanak-kanak dari lahir akan mengurangkan peluang untuk kanak-kanak yang membentuk kerosakan gigi oleh sebanyak dua pertiga. Ramai kanak-kanak boleh mengalami kebebasan dari kerosakan gigi. Faedah-faedah sepanjang hayat berasal dari minum air fluoridated dan kos penjagaan kesihatan pergigian kanak-kanak boleh dipotong separuh.

Tetapi individu yang lebih tua juga akan memanfaatkan. Terdapat peningkatan dalam bilangan remaja yang rongga yang percuma, dan terdapat enam kali lebih banyak remaja percuma rongga yang datang daripada masyarakat yang fluoridated daripada apa yang terdapat dari bebas fluoridated orang. Kerajaan sedang mencari ekonomi manakala fluoridation yang diiktiraf sebagai langkah masyarakat ke arah peningkatan kesihatan gigi. Sokongan daripada kerajaan akan menjadi aset kepada komuniti tersebut yang memerlukan sumber untuk fluoridation bekalan air mereka sendiri.

Untuk jumlah Tahunan $2 bilion dalam kos rawatan akan dibelanjakan bagi 95% daripada Semua kanak-kanak kerana beberapa bentuk penyakit pergigian. Selain daripada pelalian polio, fluoridation dianggap bermanfaat daripada pencegahan kesihatan langkah. Untuk menjadi khusus, purata pelaburan Tahunan hanya 25 sen setiap orang boleh mengurangkan kos memulihkan gigi kekal daripada masyarakat yang kanak-kanak melalui umur 16 oleh $12 setiap kanak-kanak. Nilai tahunan kurang daripada $200,000 setahun telah dibelanjakan oleh perkhidmatan kesihatan awam dalam menggalakkan fluoridation.

Ia adalah ironik bahawa pada jumlah masa yang sama, adalah juga perbelanjaan Tahunan $ 9 untuk sokongan penyelidikan lain untuk mengurangkan gigi. Fluoridated susu dan roti adalah antara alternatif yang diuji. Manakala kos akan sekitar $2 tahun bagi setiap kanak-kanak untuk fluoridation susu, ia hanya kos 25 sen bagi fluoridation air. Kanak-kanak yang minum susu kerana mengapa asid folik diperlukan, alahan, dan sebagainya tidak dapat menikmati faedah-faedah fluoridation. Fluoridation, pemakanan yang betul dan menjaga kebersihan diri akan langkah-langkah pencegahan yang berkesan untuk memastikan peningkatan kesihatan gigi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *