Satu paradigma baru untuk penuaan berjaya

Satu paradigma baru untuk penuaan berjaya

Kajian penyelidikan baru yang berdasarkan rekod-rekod orang-orang yang telah hidup lama dan baik, termasuk penduduk sentiasa berkembang centenarians, telah membolehkan profesional untuk mengenal pasti faktor-faktor yang memberi kesan pada penuaan berjaya.

Selain rahmat kod-kod genetik yang baik, individu boleh menetapkan matlamat kehidupan yang baru berdasarkan pilihan mereka sendiri untuk meningkatkan kualiti dan panjang umur kehidupan mereka. Pilihan gaya hidup ini kononnya adalah holistik dalam alam semula jadi kerana ia merangkumi sifat-sifat fizikal, mental, emosi, sosial dan rohani seseorang hidup.

Kesejahteraan keseluruhan penuaan dewasa, setakat yang besar, terletak pada keupayaan mereka untuk belajar bagaimana untuk umur baik dan meletakkan ilmu ini ke dalam penggunaan yang berterusan. Kerana topik ini adalah untuk seluruh bidang pengajian (Gerontologi), artikel ini akan hanya membincangkan beberapa penemuan penting supaya dewasa yang lebih tua boleh menggunakan pengetahuan ini untuk kehidupan mereka sendiri.

Maklumat terkini tentang penuaan juga boleh didapati di Perpustakaan dan kedai-kedai buku, di internet, media, penuaan dan Kesihatan organisasi dan agensi-agensi kerajaan. Malah, banyak penerbitan berbaloi percuma akan diedarkan oleh Kerajaan Persekutuan. National Institutes penuaan dan Kesihatan akan menghantar Katalog penerbitan mereka kepada anda: panggilan 800-222-2225 atau layari www. NIH.gov/NIA untuk mendapatkan maklumat.

Penuaan juga, di Harvard pengajian dewasa pembangunan, penulis George E. Valliant, seorang Profesor di sekolah perubatan Harvard, dikenalpasti empat aktiviti-aktiviti asas yang mencipta persaraan yang gembira dan memberi ganjaran kepada: (1) rakan setugas awda harus diganti dengan rangkaian sosial yang baru, yang mungkin juga termasuk cucu. (2) Belajar bagaimana untuk bermain, lebih kompetitif, untuk membuat kawan-kawan baru dan mengekalkan keyakinan diri. (3) Menjadi kreatif oleh melanjutkan aktiviti-aktiviti yang menggabungkan bakat dan komunikasi, seperti kerja-kerja seni, muzik, menulis atau berkebun. (4) Terlibat dalam pembelajaran sepanjang hayat untuk memupuk Kesihatan psikologi. Valliant mata bahawa di Greece purba, ulama perkataan bermaksud masa lapang, mencadangkan bahawa masa adalah dibelanjakan dalam mempelajari sesuatu yang baru. Kesimpulannya, mencipta riang sebab untuk bangun dari tidur setiap hari!

Pembentukan tabiat yang sihat adalah penting bagi kesejahteraan fizikal dan mental setiap orang dewasa. Makan pemakanan, mengelakkan rokok dan penyalahgunaan alkohol, bersenam setiap hari, dan hidup Kurangkan semua menggalakkan kesihatan yang baik di mana-mana umur. Walaupun lebih tua dewasa boleh meningkatkan status kesihatan mereka dengan permulaan baru sembuh dengan bimbingan doktor mereka. Dengan mengekalkan berat badan yang sesuai dan menyertai senaman yang menguatkan otot-otot, meningkatkan keseimbangan, gaya berjalan dan ketahanan, bahkan orang-orang tua di tahun 70-an mereka dan
tahun 80-an boleh meningkatkan kualiti kehidupan mereka.

Laman web www.MyPyramid.gov, ditaja oleh USDA, memberikan maklumat tentang pemilihan makanan yang sihat dan pengambilan kalori yang berdasarkan tahap umur, berat badan dan aktiviti seseorang. Sesiapa yang mempunyai masalah perubatan, harus berunding dengan doktor mereka sebelum memulakan sebarang regimen pemakanan yang baru.

Aktiviti-aktiviti harian seperti berjalan anjing, housecleaning, berkebun, dan regangan akan membantu seorang tua yang mengekalkan mobiliti. Untuk panduan, banyak pusat-pusat kecergasan fizikal dan program-program kanan menawarkan kelas kasut sukan Perak, Yoga dan Tai Chi yang direka untuk orang dewasa yang lebih tua. Sudah tentu, berjalan pantas adalah percuma, dan lain-lain latihan menyeronokkan seperti Berbasikal, berjalan kaki atau bermain kolam dengan cucu bantuan untuk menggalakkan penyertaan yang kerap.

Manfaat latihan termasuk: sambungan hidup, mengurangkan tekanan, mengekalkan pergerakan, mengurangkan risiko kencing manis dan penyakit jantung dan memperbaiki tidur, ingatan dan perasaan! Kadang-kadang, dalam rupa yang berorientasikan budaya, nilai sebenar dan tujuan tinggal fizikal wajar terlupa.

Hidup Kurangkan adalah satu cara hidup bagi kebanyakan centenarians. Mempunyai sikap yang positif, mengetahui bagaimana untuk menerima perkara-perkara yang tidak boleh ditukar dan mengekalkan rasa lucu semua menyumbang kepada umur panjang. Mengekalkan minda yang terbuka, tumbuh dengan perubahan budaya, dan belajar dari pengalaman generasi muda minda tangkas dan seorang yang dinamik, dan bukannya bertakung.

Mempunyai rakan-rakan dan keluarga tersayang dan berinteraksi dengan memupuk kesihatan mental dan perasaan seseorang connectedness ke seluruh dunia. Orang tua yang hidup semata-mata perlu membuat usaha-usaha yang khas untuk melibat dengan masyarakat yang lebih besar dalam beberapa cara, terutamanya jika keluarga sering melawat. Kesepian kronik membawa kepada kemurungan, pemakanan miskin, miskin tidur, tekanan, dan akhirnya miskin Perubatan Kesihatan. Dengan berkongsi perbualan, idea, masalah, aktiviti dan matlamat, kami mengekalkan kualiti manusia kami dalam kebijaksanaan dan mempunyai tujuan dalam hidup.

Orang-orang tua yang homebound harus mempertimbangkan seorang sahabat atau penjaga sebagai sumber peribadi untuk mencapai hubungan sosial secara tetap. Membangunkan kehidupan rohani di Gereja, di rumah, atau di dalam masyarakat juga boleh menyediakan beberapa dewasa yang lebih tua dengan kekuatan menghadapi cabaran dalam kehidupan mereka dan menjalani kehidupan yang bahagia. Gereja-gereja banyak mempunyai sukarelawan untuk melawat di homebound.

Penuaan juga bermakna semakin lama bukanlah masa hidup yang harus ditakuti, unrewarded atau diwakili. Perlahan-lahan baru kata-kata positif, definisi dan idea-idea tentang semakin lama berjaya berkembang dengan pesat dalam, supaya yang lama akan tidak lagi boleh dinafikan oleh orang dewasa yang lebih tua. Semakin lama akan menjadi masa hidup untuk menghormati diri kita sendiri dengan semua nikmat kehidupan yang telah dialu-alukan.

Pada 1874, Henri Amiel menulis, “untuk mengetahui bagaimana untuk menjadi tua adalah kerja induk dan kebijaksanaan, salah satu daripada bab-bab yang paling sukar dalam seni hebat hidup.” Sekarang abad ke-21 ilmu ini membuka jalan kepada kejayaan kami!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *