Satu lagi gelombang H1N1 dijangka

Satu lagi gelombang H1N1 dijangka

Peningkatan kes-kes virus influenza H1N1 yang lain boleh berada di sekeliling sudut, dan pegawai-pegawai kesihatan akan menggesa penduduk untuk mendapatkan pelalian dan mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan penyakit.

Pegawai-pegawai dengan El Paso Jabatan Kesihatan awam mengharapkan gelombang H1N1 selsema pada akhir bulan Januari, tetapi Deborah Busemeyer, jurucakap dalam negeri bagi Jabatan Kesihatan New Mexico, berkata ia adalah sukar untuk meramalkan masa atau keterukan wabak selsema.

“Kita terus menghadapi orang-orang yang mendapat sakit dan mati,” katanya. “Kerana ia adalah virus baru, ia adalah sukar untuk meramalkan.”

Busemeyer berkata, cara terbaik untuk melindungi diri anda dan keluarga anda adalah untuk mendapatkan pelalian dan penyedia Kesihatan kini mempunyai vaksin cukup untuk lebih banyak New Mexicans.

Maggie Mitchell-Thompson, 33, paralegal dari Las Cruces, berkata beliau mendapat anak perempuan, Allison Mitchell, 9, pelalian pada bulan September. Pesawat mempunyai asma, dan mendapat vaksin selesema bermusim dan dos yang pertama daripada swab hidung vaksin H1N1 di klinik langkah pertama. Tetapi Mitchell-Thompson berkata klinik telah kehabisan dos apabila tiba masanya untuk beliau pusingan yang kedua, jadi dia tidak pernah mendapat penggalak beliau.

Syukurlah, Mitchell-Thompson berkata, anaknya dielakkan wabak selsema Oktober, tetapi katanya, dia berharap dia dapat anak berusia 2 tahun beliau, Jack, pelalian tidak lama lagi.

Jabatan Kesihatan telah mengarahkan kira-kira 615,000 dos untuk pembekal dan Pejabat-Pejabat Kesihatan awam statewide. Vaksin yang tiba dalam penghantaran yang kecil setiap minggu, dan Jabatan ini dijangka telah menerima hampir 1 juta dos pada penghujung Januari.

Busemeyer berkata, penduduk dengan insurans, tempat terbaik untuk berubah bagi vaksin adalah pembekal penjagaan kesihatan keluarga anda.

Angie Carver, seorang jururawat dengan Mesilla Valley Associates penjagaan kesihatan, berkata pejabat beliau telah mendapat vaksin yang ia telah meminta. Tetapi, katanya, manakala sesetengah pesakit akan meminta pelalian, orang lain akan menolak ia.

“Mereka menyangka mereka mungkin mempunyai (selesema H1N1) pada bulan Oktober dan mereka rasa mereka perlu (vaksin),” kata Carver. “Atau mereka fikir ia adalah terlalu baru, dan mereka tidak mahu mengambil peluang.”

Carver berkata, dia cuba untuk meyakinkan pesakit dengan kebimbangan, kerana vaksin yang dianggap selamat untuk semua orang berumur lebih daripada 6 bulan.

Orang yang berfikir mereka sudah pun imun, Carver berkata kebanyakan H1N1 diagnos tahun ini telah disahkan oleh ujian, dan ia masih merupakan satu idea yang baik untuk mendapatkan pelalian.

Bagi mereka yang tidak mempunyai insurans atau tidak boleh mendapatkan pelalian dari doktor mereka, Pejabat Kesihatan awam Las Cruces 1170 N. Solano pemanduan akan mempunyai klinik vaksinasi percuma dari 5 hingga 7 petang pada 6 Jan, Jan. 20 dan 27 Jan.

Imunisasi akan dilakukan melalui temujanji sahaja, dan setiap klinik adalah terhad kepada 300 orang.

Ikard terkini Melanie dengan Pejabat Kesihatan awam berkata pelantikan masih terdapat Jan. 27 klinik, tetapi kedua-dua yang pertama telah diisi. Walau bagaimanapun, Ikard berkata, pembatalan adalah biasa, jadi janji temu boleh menjadi tersedia untuk semua 3 buah klinik.

Untuk menjadualkan janji temu atau semak untuk pembatalan, panggilan (575) 528-5090 dari jam 8 pagi hingga 5 petang Isnin hingga Jumaat. Pejabat akan ditutup semalam.

Jurucakap dalam Negeri Pusat Perubatan Memorial Mandy Leatherwood berkata, hospital yang mempunyai dos yang mencukupi, dan dalam perbincangan dengan Jabatan Kesihatan berkenaan mungkin menjalankan klinik ditembak pada minggu akan datang, bergantung kepada bekalan. Seorang jurucakap Pusat Perubatan MountainView berkata minggu lepas bahawa tiada klinik telah dirancang tiada buat masa ini.

Selesema H1N1, yang pada mulanya dikenali sebagai selesema babi, muncul pada musim bunga, menyebarkan person-to-person di seluruh dunia, menyebabkan selesema pertama pandemik di lebih 40 tahun. New Mexico telah kematian 50, termasuk empat Do a Ana County penduduk dan 964 hospitalizations yang berkaitan dengan selesema babi kerana ia telah disahkan terlebih dahulu di negeri ini pada bulan April.

Pusat Kawalan dan pencegahan penyakit berkata suntikan perlindungan terbaik terhadap selesema. Penyakit tersebut boleh terdiri daripada ringan untuk mengancam nyawa.

Makmal CDC telah menunjukkan bahawa tiada kanak-kanak dan dewasa beberapa lebih muda daripada usia 60 tahun mempunyai antibodi yang sedia ada bagi virus selesema H1N1, tetapi satu pertiga orang dewasa yang berumur lebih dari 60 mungkin mempunyai antibodi terhadap virus.

Vaksin tersebut adalah terhad pada pertama dan keutamaan diberikan kepada wanita hamil, orang dengan syarat-syarat perubatan dan orang-orang berumur 6 bulan ke 24 tahun.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *