Sarung tangan peperiksaan: Memilih jenis betul

Sarung tangan peperiksaan: Memilih jenis betul

Kira-kira 1.7million pesakit setiap tahun di Amerika Syarikat mengalami hospital berkaitan jangkitan. Kes-kes ini, 99,000 akan membawa maut. Ada yang tidak dapat dinafikan bahawa kebersihan yang betul adalah kritikal kepada kejayaan mana-mana Pusat Perubatan, salah satu cara di mana ini dipromosikan melalui penggunaan sarung tangan peperiksaan. Sarung tangan peperiksaan bertindak sebagai penghalang antara profesional perubatan dan pesakit yang ada. Mereka berkhidmat dalam berperanan melindungi doktor dari bakteria yang boleh dipindahkan melalui sentuhan dengan pesakit, serta melindungi pesakit dari bakteria yang boleh dipindahkan oleh doktor. Memandangkan peranan penting ini, memastikan jenis sarung tangan yang sesuai digunakan adalah penting. Berikut adalah senarai jenis sarung tangan serta faktor-faktor lain untuk look out.

Pilihan sarung tangan

Mereka sudah banyak pembolehubah yang berbeza yang berkaitan dengan peperiksaan sarung tangan. Faktor pertama yang dipertimbangkan adalah saiz. Secara semulajadi, sarung disediakan dalam tiga saiz yang berasingan. Ini adalah kecil, sederhana dan besar. Apabila stok kemudahan komersil, seperti hospital, ia adalah perlu untuk memberi setiap pilihan yang berbeza untuk memenuhi keperluan pengguna yang berbeza. Saiz sarung tangan juga boleh merujuk kepada panjang sarung tangan itu dan setakat apa ia memanjang ke bahagian. Biasanya mereka akan dibuat untuk melindungi tangan atau tangan dan pergelangan tangan.

Satu lagi pertimbangan penting dalam pemilihan sarung tangan peperiksaan ialah ketebalan produk. Faktor ini terus menyambung dengan kekuatan. Sarung tangan tebal dijangka kurang air mata dan akan memberikan perlindungan yang lebih tinggi terhadap agen-agen kimia. Walau bagaimanapun, ini datang dengan kos dikurangkan ketangkasan dan kepekaan. Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui penggunaan sarung tangan sebelum membeli.

Bahan-bahan sarung tangan

Lazimnya bercakap, Terdapat tiga bahan yang berbeza daripada sarung tangan dihasilkan. Kesemua ini membawa manfaat unik itu sendiri serta kos.

Latex glove sarung tangan-The pilihan dalam profesion perubatan, susu getah merupakan bahan yang paling biasa dilihat seluruh hospital-hospital di seluruh dunia. Keutamaan ini untuk opsyen ini diperolehi daripada kebolehgunaan. Susu getah menyediakan kulit ketat sesuai dan permukaan yang agak melekit. Ini menjadikannya sesuai untuk prosedur pembedahan di mana doktor memerlukan ketangkasan yang hebat, dan cengkaman yang kuat. Kelemahan dalam susu getah adalah bahawa individu yang banyak, ia boleh menyebabkan reaksi alahan.

Sarung tangan vinil: ini adalah pada dasarnya pilihan ekonomik. Mereka amat kerap digunakan kerana mereka adalah antara yang termurah ada, Walau bagaimanapun, mereka kekurangan dalam kekuatan. Ini menjadikan mereka cenderung terkoyak dan oleh itu tidak sesuai untuk prosedur seperti pembedahan.

Sarung tangan nitrile: sarung tangan Nitrile memberikan banyak faedah yang sama seperti susu getah. Bilik-bilik ini menawarkan tetamu ketahanan dan yang melekit di luar permukaan yang membenarkan cengkaman yang kuat. Ia juga menawarkan untuk bahkan lebih sesuai kerana bahan tersebut diaktifkan oleh haba mencapai tangan lebih baik.

Sarung tangan sintetik: sarung tangan sintetik menawarkan tanah tengah yang baik. Mereka adalah terdiri daripada gabungan vinil dan nitrile. Ini bermakna mereka yang jauh lebih tahan lama daripada biasa vinil; Namun masih mengekalkan harga yang rendah.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *