Sambutan hari tahun baru Korea: tradisi Seollal!

Sambutan hari tahun baru Korea: tradisi Seollal!

-Puncak cepat pada bagaimana Korea meraikan Seollal –

Seollal, percutian kegemaran Korea, adalah hanya sekitar sudut. Korea biasanya meraikan tahun baru dua: satu pada 1 Disember mengikut kalendar solar, dan satu lagi mengikut kalendar qamari, tahun ini yang jatuh pada 14 Februari. Semasa Seollal (hari tahun baru Cina), kebanyakan orang kembali menziarah untuk melaksanakan adat istiadat, membayar mereka menghormati nenek moyang mereka, jadi pada hari sebelum dan selepas Seollal juga ditetapkan cuti. Tahun ini Seollal jatuh pada hari Ahad, membuat percutian terakhir dari 13 hingga 15 Feb. Jadi bagaimana orang Korea habiskan Seollal mereka? Mari kita menceritakan pada Korea Seollal, percutian yang sibuk tetapi gembira.

Sebelum Seollal

Membeli Hadiah di kedai-kedai Jabatan dan pasaran!

Kebanyakan keluarga yang sangat sibuk dalam minggu ini membawa kepada Seollal. Terdapat banyak membeli-belah perlu bersedia untuk upacara nenek moyang, dan kerana Seollal membawa jarang berlaku ketika semua ahli keluarga yang mendapat bersama-sama di satu tempat pada masa yang sama, kebanyakan orang menjalani banyak penyediaan tekanan agar perayaan-perayaan tersebut yang berjalan dengan lancar. Oleh itu, Seollal adalah salah satu musim paling sibuk bagi kedai-kedai Jabatan dan pasaran. Kebanyakan orang membeli hadiah untuk diberikan kepada ibu bapa dan rakan-rakan mereka. Daging, ikan, buah-buahan, Snek tradisional Korea ‘Hangwa’, tteokguk (sup kek beras), dan pelbagai jenis sayur-sayuran liar adalah popular kerana mereka diperlukan sebagai sebahagian daripada upacara nenek moyang. Makanan yang disediakan untuk upacara ini mesti mempunyai bentuk yang menarik dan warna, dan mereka mesti segar. Kebanyakan keluarga menghabiskan purata ₩200, 000 ~ 300, 000 untuk Seollal. Ia diambil serius.

Satu lagi langkah yang perlu untuk mengikuti persediaan untuk Seollal adalah tempahan tiket kereta api. Beribu-ribu orang perjalanan pada masa yang sama kebanyakannya ke wilayah kampung halaman mereka. Sebelum dan selepas Seollal, lebuh raya yang sangat sesak. Kereta Api adalah kaedah pengangkutan utama kerana ia dijalankan pada masa dan mereka boleh mengelakkan trafik sibuk bercuti. Untuk mendapatkan tempat duduk, kebanyakan orang menempah tiket-tiket keretapi mereka sekurang-kurangnya sebulan lebih awal. Sudah tentu, orang-orang yang membuat keputusan untuk memandu sendiri tahu dahulu apa yang mereka telah mendapat diri mereka ke dalam.

Bukan ia mengambil dua jam biasa memandu dari Seoul ke Daejon, ia mengambil masa empat hingga lima jam. Perjalanan ke Busan, yang merupakan kira-kira empat jam jauhnya, mengambil masa hampir lapan jam semasa Seollal. Semua stesen radio disiarkan Khas trafik live Update kerana penghijrahan besar-besaran orang. Kerana masalah lalu lintas yang serius, ibu-bapa yang tinggal di wilayah yang lebih kecil akan memilih untuk datang ke rumah anak-anak mereka di Seoul untuk membiarkan anak-anak mereka mengelak daripada ini huru-hara….

Apakah sebahagian daripada Hadiah-hadiah yang paling popular di Seollal?
Hadiah Seollal bergantung pada ekonomi dan aliran tahun itu. Hadiah dengan populariti yang tidak berbelah bahagi adalah gedung Hadiah sijil dan wang tunai. Kebanyakan orang dewasa juga ingin menerima ginseng, madu, dan lain-lain produk kesihatan, atau rawatan urut. Set hadiah peralatan mandian juga barang-barang Hadiah yang popular dan termasuk produk-produk seperti syampu, sabun dan ubat gigi. Set hadiah popular lain termasuk set makanan ham, tuna, Korea Snek tradisional ‘Hangwa’, ikan kering atau bakul buah-buahan.

Hari Seollal
Melakukan upacara nenek moyang dan bermain permainan tradisional Korea dengan ahli keluarga!

Hari sebelum Seollal, ahli keluarga berkumpul bersama-sama untuk menyediakan percutian makanan. Hidangan yang diperlukan untuk upacara nenek moyang mesti bersedia dengan berhati-hati, dibuat rasa baik dan kelihatan baik. Makanan paling penting Seollal di tteokguk, tetapi 20 masakan lain seperti pelbagai jenis ikan, sayur-sayuran liar, Korea gaya penkek, galbijjim (stew tulang rusuk), japchae (Mee daging dan sayur-sayuran), dan lebih bersedia juga khas untuk melaksanakan upacara nenek moyang. Untuk memasak semua makanan ini memerlukan waktu kerja, dan realiti ini telah membawa kepada ungkapan ‘holiday Sindrom’. Tidak seperti ahli keluarga lelaki, wanita bekerja sepanjang hari menyediakan makanan holiday. Anda perlu melakukan ini setiap tahun, setiap musim cuti, wanita telah menunjukkan tanda-tanda seperti sakit kepala, backaches dan lain-lain sakit fizikal apabila cuti datang.

Mendapat populariti yang agak besar, yang berpendapat bahawa cuti perlu lebih berorientasikan keluarga. Sehubungan dengan itu, sesetengah keluarga akan membahagikan tanggungjawab bagi persediaan makanan dalam keluarga mereka, meminta setiap orang membawa hidangan untuk berkongsi. Kedai-kedai semakin menawarkan perkhidmatan percutian-memasak, di mana anda boleh membeli makanan segera. Jika anda menempah lebih awal, hidangan percutian anda boleh dihantar ke rumah anda pada hari Seollal atau sehari sebelum percutian sebenar. Julat harga antara ₩200, 000 ₩300, 000. Secara semulajadi, Suri rumah yang muda memilih perkhidmatan ini jika mereka mampu dan ia bukannya melakukan kebanyakan memasak sendiri.

Pada pagi Seollal, orang bangun awal untuk mencuci dan meletakkan mereka ‘Seolbim (pakaian baru disediakan untuk Seollal)’. Ramai orang pakai Hanboks. Kemudian keluarga berkumpul untuk menjalankan upacara nenek moyang, membayar aspek mereka dengan menawarkan makanan. Mengikut tradisi Korea, adalah dipercayai bahawa nenek moyang kembali untuk menikmati makanan holiday yang disediakan untuk mereka. Tablet nenek moyang yang diletakkan di atas Jadual pengurusan bersama-sama dengan semua masakan dan minuman. Ini adalah untuk menunjukkan penghargaan dan penghormatan nenek-moyang Allahyarham. Upacara nenek moyang juga melambangkan keturunan doa-doa tahun baru yang baik.

Selepas upacara ini telah dilakukan, Semua orang berkongsi makanan holiday bersama-sama. Tteokguk, diperbuat daripada tteok dihiris nipis (kuih pulut) masak sup daging lembu, didapati pada jadual Seollal semua, tanpa pengecualian. Menurut tradisi, tteokguk mula Seollal menambah satu tahun kepada usia anda. Oleh itu, kanak-kanak bertanya antara satu sama lain ‘berapa banyak hidangan tteokguk pula engkau?’ dan mereka mengira umur mengikut bilangan hidangan yang mereka hanya untuk bersenang-senang.
Selepas makan mereka, generasi muda membayar hal mereka kepada orang-orang tua dalam keluarga oleh bowing kepada mereka. Orang-orang tua yang menawarkan well-wishing kata-kata seperti ‘mempunyai setahun yang sihat’ atau ‘bertemu seseorang yang baik’ kerana mereka memberi orang-orang muda ‘Wang tahun baru’. Kanak-kanak terutamanya seperti Seollal kerana mereka boleh menerima wang sebagai hadiah tahun baru. Akhir-akhir ini, semakin ramai keluarga Kristian memilih untuk tidak melakukan upacara yang nenek moyang kerana kepercayaan agama mereka. Sebaliknya, ahli-ahli keluarga mereka berkumpul untuk berkongsi makanan dan cerita, dan menghabiskan kualiti masa keluarga duringSeollal.

Bagaimana anda boleh mempunyai keseronokan pada hari Seollal?

Selepas upacara upacara nenek moyang lebih, ahli-ahli keluarga memainkan permainan tradisional untuk hiburan. Permainan yang paling biasa adalah yut nori. Ia adalah menyeronokkan dan permainan yang mudah dipelajari yang memerlukan tahap kerja berpasukan. Pemain kadang-kadang membuat pertaruhan dengan tambahan tunai dari ‘wang tahun baru’ mereka mereka diterima. Sesetengah keluarga perintah pizza atau ayam selepas permainan.
‘Gostop,’ yang menggunakan Kad bunga dan permainan adalah permainan Seollal popular. Walaupun Kad bunga adalah lebih rumit untuk bermain daripada yut nori, ianya tetap popular walaupun dengan orang dewasa. Sekali anda memulakan permainan kad bunga, jam bangsa oleh dalam masa yang singkat sekali. Kanak-kanak suka bermain permainan seperti Jenga.

Jika anda ingin bermain permainan rakyat seperti jegichagi, neoltwiggi, tuho, atau layang-layang, pastikan untuk melawat istana yang berdekatan atau taman. Istana dan Taman melengkapkan diri dengan sukan rakyat untuk pelawat menikmati. Juga, ramai keluarga pergi melihat filem, membuat Seollal a musim sibuk untuk pawagam.

Selepas Seollal

Melawat inlaws di

Selepas melaksanakan Seollal tradisional aktiviti keluarga ibu-bapa seseorang suami di rumah, pergi ke rumah ibu-bapa isteri selepas itu. Ia telah menjadi satu amalan am untuk melawat kedua-dua undang-undang semasa Seollal, dan untuk membayar mereka akan, dalam langkah yang sama, pada kedua-dua rumah.

Saya ingin tahu! Tahun ini dikatakan tahun harimau, adalah ia benar?

Dengan pendekatan bulan hari tahun baru, setiap Korea menjadi semakin berminat untuk mengetahui apa tanda zodiak mereka dan penjaga haiwan tahun. Telah menjadi suatu tradisi Korea yang orang lakukan fortune mengatakan tahun baru berkaitan dengan haiwan zodiak. Juga, orang boleh memberitahu ciri-ciri dan takdir daripada bayi yang dilahirkan pada tahun haiwan tertentu. Memang benar bahawa pada masa kini jenis tradisi itu pergi, namun orang yang masih berminat dalam tanda zodiak hanya untuk bersenang-senang.
Tahun 2010 dipanggil ‘Gyeonginnyeon,’ tahun harimau. Ia adalah haiwan yang ketiga antara tanda-tanda 12 zodiak. Ia melambangkan kesetiaan dan keadilan. Ia dikatakan bahawa harimau adalah proaktif di tempat kerja dan sangat berkarisma. Orang-orang yang lahir pada tahun harimau berbakat dengan semangat keadilan, minda yang kuat dan semangat. Di samping itu, jika mereka bertindak virtuously, mereka adalah sangat disukai dan sering menjadi pemimpin.

Plus Petua-saya ingin melancong Korea cuti Seollal!

Ia adalah sangat tenang di Seoul semasa percutian Seollal kerana kebanyakan keluarga meninggalkan Seoul untuk melawat saudara-mara mereka di menziarah masing-masing dan banyak kedai-kedai dan restoran ditutup untuk cuti. Bandar berasa agak deserted buat masa ini tahun.
Istana, Taman dan Taman tema adalah mungkin tempat yang paling sibuk semasa Seollal. Mereka menawarkan pelbagai permainan tradisional dan acara untuk pengunjung sebagai satu cara yang hebat untuk hiburan. Tetapi jika anda mahu untuk melawat kawasan-kawasan jajahan pada masa ini, anda mungkin mahu pertimbangkan untuk menukar jadual anda. Bas dan kereta api yang penuh sesak dan trafik adalah cukup berat. Yang tenang yang santai Lawatan Seoul adalah disyorkan jika anda ingin melawat Korea semasa Seollal.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *