Sambungan antara panik dan kebimbangan dan “Ubat diri”

Sambungan antara panik dan kebimbangan dan “Ubat diri”

Banyak orang yang mengalami gangguan panik dan kebimbangan cenderung untuk diri-mengobati “diri”. Itulah, mereka cenderung untuk menggunakan alkohol atau dadah, kedua-dua dan menyalahi undang-undang, untuk membosankan simptom kebimbangan mereka. Menurut Laman web ScienceDirect, kajian mendapati bahawa ramai sebagai 10-40 peratus daripada penagih alkohol mempunyai serangan panik dan/atau kebimbangan, dan 10-20 peratus orang panik dan kebimbangan penyalahgunaan dadah atau alkohol. Majoriti orang-orang yang meminta percaya bahawa ubat-ubatan sendiri mereka bekerja, walaupun para penyelidik mendapati bahawa orang-orang yang sering mempunyai situasi yang lebih serius, termasuk kemurungan.

Kajian juga mendapati bahawa majoriti orang dilaporkan mempunyai kebimbangan sebelum alkohol atau dadah.

Hubungan antara gangguan panik dan kebimbangan dan alkohol dan dadah seolah-olah menjadi satu yang ganas; orang dengan kebimbangan dan panik penggunaan alkohol Self medicate kadang-kadang membawa kepada alkohol dan penyalahgunaan dadah, manakala tangan yang lain, alkohol dan penggunaan dadah boleh membawa gangguan kepada panik dan kebimbangan.

Selama ia ganja adalah biasanya dianggap tidak mempunyai apa-apa kesan negatif jangka panjang pada pengguna, tetapi ini telah berubah. Menurut pihak kami Jabatan daripada kesihatan dan perkhidmatan manusia, bukan sahaja boleh anda mengalami keresahan dan serangan panik dengan serta-merta selepas menggunakan ganja; salah satu kesan sampingan jangka panjang paling rokok ganja adalah panik dan kebimbangan.

Ubat-ubatan lain yang boleh menyebabkan kebimbangan adalah perangsang seperti amfetamin, kokain atau retak. Hallucinogens seperti LSD, PCP dan khayal

Selain daripada bahan-bahan haram ini, sebagai bahan sebelum ini disebut, undang-undang seperti Nikotin, alkohol dan kafein boleh menyebabkan reaksi panik dan kebimbangan, terutama dalam dos yang tinggi.

Walaupun preskripsi dan di kaunter-kaunter ubat-ubatan boleh menyebabkan reaksi kebimbangan serta-merta kedua-dua gangguan kebimbangan jangka panjang.

Kebanyakan pil diet mengandungi beberapa jenis perangsangan, terdiri dari kafein dan guarana alkaloid (juga kadangkala dipanggil ephedra) dan lain-lain rangsangan yang berkait rapat dengan amphetamine. Sesetengah perangsang ini dianggap tidak berbahaya dalam dos yang kecil, tetapi selalunya dijumpai dalam dos yang agak tinggi dalam pil diet. Menurut The Institut Kesihatan, kajian pada haiwan menunjukkan bahawa penggunaan pil diet yang mengandungi fenfluramine, boleh menyebabkan bukan sahaja panik dan kebimbangan, tetapi juga panjang tempoh kerosakan otak.

Jika anda mengalami panik dan kebimbangan, penting sangat menyedari apa yang anda masukkan ke dalam badan anda. Mungkin mudah untuk berfikir bahawa kafein yang sedikit atau alkohol adalah normal dan mungkin lebih baik untuk anda, tetapi jika anda mempunyai masalah kebimbangan, anda mungkin perlu mengurangkan penggunaan bahan-bahan ini atau potong keluar semua bersama-sama. Jika anda mengalami perasaan negatif atau kebimbangan yang memikirkan tentang memberi pada bahan-bahan ini, ianya agak mungkin bahawa anda akan ketagih untuk mereka, sesuatu yang menjadikan ia lebih penting bagi anda untuk berputus asa.

Ia mungkin sukar bagi anda untuk mengubah beberapa tabiat yang menyebabkan kebimbangan anda, dan dalam sesetengah kes ia boleh menyebabkan lebih banyak kebimbangan untuk memberi sesuatu yang buat sementara waktu, tetapi jika anda mengalami panik dan kebimbangan, anda boleh meningkatkan kualiti hidup anda jika anda menghadkan jumlah kebimbangan yang menyebabkan bahan-bahan yang anda ada dalam sistem anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *