Salun kuku boleh menyebarkan jangkitan kulat

Salun kuku boleh menyebarkan jangkitan kulat

Mendapatkan rawatan kuku atau tangan yang adalah seperti bermain roulette Rusia. Jika anda tidak berhati-hati, anda boleh mendapat jangkitan kuku kulat jahat yang boleh merosakkan kuku anda!

Amaran ini datang dari Dr. Marta J. VanBeek, Penolong Profesor, Jabatan dermatologi di Kolej University of Iowa perubatan di Iowa City, yang berkata bahawa ketika kebanyakan Salun kuku conscientiously memastikan tempat-tempat mereka bersih, ada sempurna alasan pembiakan kulat degil yang boleh menjejaskan kesihatan anda.

“Lihatlah di salon dengan kebersihan dalam rumah dan tanya diri anda soalan-soalan ini: adalah stesen yang bersih? Tidak juruteknik kuku mencuci tangannya antara pelanggan? Adakah melaksanakan kotor berbaring? Jika di salon tidak kelihatan bersih, kemudian bergerak,”kata VanBeek.

Nasihat beliau adalah tepat pada masanya memandangkan pertumbuhan industri Gunting yang berjuta-juta orang di seluruh dunia. Pada tahun 1995 sahaja, rakyat Amerika dibelanjakan untuk anggaran $5.2 bilion Perkhidmatan kuku, setengah bilion lebih daripada tahun 1994, menurut buku fakta 1995 kuku. Pada masa itu, terdapat lebih daripada 34,000 kuku salon di seluruh negara – peningkatan sebanyak 2,000 berbanding tahun sebelumnya.

Hari ini, terdapat lebih daripada 50,000 salon kuku di Amerika Syarikat dengan wanita (dan sesetengah lelaki) membelanjakan lebih daripada $6 bilion setahun penjagaan kuku dan kosmetik. Angka itu tidak termasuk bilangan Salun yang menawarkan perkhidmatan kuku.

Orang selalu pergi ke Salun ini untuk kuku palsu yang dalam perkhidmatan yang paling diminta, berkata buku fakta. Pada slot No. 2 akan diikuti dengan seni perhiasan dan kuku kuku manikur. Malangnya, Perkhidmatan Kecantikan ini pelabuhan untuk rahsia hodoh: mereka boleh memberi anda kes buruk jangkitan kulat kuku yang biasa di warga tua dan boleh merebak dengan pantas dari salah seorang ahli keluarga yang lain.

Mengeluarkan kutikula adalah biasanya langkah pertama dalam mendapat rawatan kuku atau dengan tangan. New York dermatologi Drs. Herbert P. Goodheart Gunung Sinai Hospital dan Hendrik Uyttendaele Pusat Perubatan Columbia University berkata, ini bukanlah satu idea yang baik kerana ia boleh membawa kepada keradangan dan jangkitan tisu sekeliling kuku akar dan menyebabkan kecacatan kekal kuku.

“Kutikula adalah penghalang yang melindungi kulit dan kuku halus matriks, atau ‘akar’ kuku. Menolak kembali pada kutikula boleh mencederakan ia dan mendedahkan lipat paronychium atau kulit di sekitar kuku, bakteria dan menyebabkan jangkitan,”kata VanBeek.

Instrumen-instrumen yang kotor akan menyebabkan satu lagi membimbangkan. Manakala negeri-negeri yang mengawal selia Salun mereka masing-masing dan juruteknik mereka, mereka tidak boleh sentiasa memantau apa yang berlaku di kawasan anda melainkan sesuatu yang tidak kena. Dan selalunya ia tidak. Pada tahun 2000, lebih 100 jangkitan telah dikesan kepada footbaths yang digunakan di Salun kuku.

“Melaksanakan kotor adalah berbahaya jika kulit di sekitar kuku rosak. Ini boleh berlaku dengan overzealous manicuring – jika, contohnya, terlalu banyak kutikula potong atau ditolak kembali terlalu jauh. Jika kutikula memotong atau dipisahkan dari kuku, ejen-ejen berjangkit boleh masuk ke dalam kawasan yang terdedah,”menjelaskan Paula Kurtzweil kami makanan dan pentadbiran ubat-ubatan.

Untuk mengelakkan masalah, beritahulah doktor anda pada tanda pertama jangkitan. Ubat antikulat yang banyak disediakan tetapi mereka secara umumnya mahal, mengandungi bahan kimia yang boleh mendatangkan lebih banyak mudarat daripada kebaikan, dan boleh menjejaskan hati dan hati anda. Satu pengecualian ialah AF Somasin, sebuah pesawat pejuang kulat semulajadi yang diperbuat daripada campuran herba yang memusnahkan jangkitan kulat yang berterusan dalam hanya tujuh hari.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *