Salun Kecantikan dan imej badan dalam Media

Salun Kecantikan dan imej badan dalam Media

Gambar badan perempuan dilihat dipaparkan di merata tempat. Wanita-wanita ini bersama-sama dengan bahagian-bahagian badan yang digunakan untuk menjual segala-galanya dari kereta, pakaian untuk makanan dan banyak lagi.

Dalam masa sekarang filem yang terkenal dan pelakon TV dilihat menjadi langsing dan trimmer, lebih tinggi dan lebih muda pada usia. Majalah wanita dilihat penuh artikel ini banyak yang kehilangan pound dua puluh lepas janji akan bertukar menjadi penyelesaian yang paling sesuai untuk situasi dalam kehidupan – perkahwinan, seks, kanak-kanak dan kerjaya.

Soalan yang timbul ialah mengapa wanita sedang dilakukan untuk menegakkan piawaian ketat sedemikian Kecantikan? Penganalisis tertentu mencadangkan bahawa pendekatan ini lebih menjimatkan di mana pertumbuhan yang stabil dan menggalakkan dilihat dan dikekalkan dalam industri pemakanan dan kosmetik.

Belia adalah pasti clubbed bersama-sama dengan konsep dan standard Kecantikan di mana “thinness” adalah mantra hari yang indah ini. Wanita yang sentiasa dihujani dengan idea ini thinness dan konsep Kecantikan. Jika salah satu tidak memerlukan kehilangan berat badan, pasti dia akan penuaan dan perlu mengekalkan penampilan yang palsu dan dangkal. Di dunia indah “usia” atau “penuaan” adalah satu bencana yang perlu diuruskan.

Pemilikan saham yang tinggi. Ia telah diperhatikan bahawa wanita adalah tidak selamat tentang statistik badan mereka dan penampilan wajah cenderung untuk membeli lebih banyak keindahan dan berat produk kehilangan. Memandangkan hari diet industri ini sendiri bernilai 40 kepada 100 bilion dolar. Penyelidikan dan kajian menunjukkan bahawa imej wanita muda, nipis dan ultra-model ini mempunyai kaitan dengan kemurungan, tabiat makan yang tidak sihat dan kurang keyakinan diri.

Kumpulan Penyelidikan Amerika Nervosa dan berkaitan gangguan makan, Inc. melaporkan bahawa salah satu daripada setiap empat Kolej berterusan wanita cenderung untuk mempunyai gangguan makan dan penggunaan kaedah pengurangan berat badan yang tidak sihat seperti makanan skipping, sepanjang berdiet berlebihan puasa, latihan yang ketat, penggunaan julap dan puking. Rangkaian kesihatan wanita Kanada juga telah melaporkan bahawa kanak-kanak perempuan yang muda yang berumur 5 hingga 6 tahun akan menanam tidak sihat berat pengurangan dan program diet pada diri mereka sendiri.

Pada tahun 2003, majalah remaja dilaporkan bahawa kanak-kanak perempuan 35% yang berumur di antara 6 dan 12 adalah program diet yang sekurang-kurangnya satu dan 50-70% atau mereka menganggap diri mereka sebagai berat badan berlebihan apabila benar-benar berat mereka adalah normal. Konsep ini falsified kecantikan dan baki muda mengambil tol pada generasi muda dan kajian substantiates bahawa hampir 90% wanita mengalami beberapa jenis rasa tidak puas hati mengenai imej, penampilan dan keyakinan diri mereka.

Kecantikan boleh dicapai dengan

Media cenderung untuk menggambarkan imej keindahan itulah angka boleh dicapai dan sempurna kecantikan dan penampilan boleh dicapai dan diperolehi hanya dengan sebahagian kecil wanita yang profesional dan perfectionists. Yang lain tidak akan sampai ke tahap ini, tetapi harus berusaha untuk mencapainya.

Penyelidik yang cuba untuk membangunkan model berkomputer wanita mengikut bahagian anak patung Barbie yang mendapati bahawa wanita akan benar-benar mati dari seimbang dan kelemahan. Adalah dianggarkan bahawa hampir 99% perempuan dalam had umur 3-10 tahun memiliki sebuah anak patung Barbie.

Ingin mencapai tahap berat badan yang tidak sihat adalah satu wabak yang boleh mempunyai kesan yang buruk pada kesihatan. Pada tahun 2006 kajian statistik mendedahkan bahawa hampir 4, 50,000 wanita Kanada telah mengalami beberapa jenis gangguan makan.

Budaya Thinness

Penyelidik juga telah menekankan hakikat majalah wanita mempunyai lebih banyak artikel dan iklan-iklan mengenai thinness dan kehilangan berat badan berbanding kaum lelaki. Filem dan televisyen menggambarkan badan nipis daripada standard dan ukuran nilai seorang wanita. Ia juga telah dilaporkan bahawa wanita yang sihat mengalami beberapa jenis Komen-Komen negatif dari bahagian-bahagian kaunter lelaki mereka kerana badan mereka.

Terdapat usaha untuk menukar trend di mana di Madrid pada tahun 2006, model ultra-thin dilarang berjalan di susur. Di Quebec majalah Coup de Pounce secara berterusan adalah menambah imej wanita bersaiz yang sihat dan normal. Tambahan pula, Sepanyol telah melaksanakan satu projek di mana pakaian akan diselaraskan mengikut statistik biasa badan wanita.

Walaupun usaha-usaha ini iklan-iklan dalam “Thinness adalah standard mutlak dan tonggak kejayaan” dan “menjadi nipis untuk mencapai sebuah badan yang sempurna” masih wujud. Hari ini, model berat kurang daripada seorang wanita purata 23%. Pengiklan percaya model nipis menjual produk lebih baik daripada wanita bersaiz purata untuk jadi gembar-gembur semua lebih.

Mereka terus percaya dan tetap yakin bahawa model hanya nipis boleh mendorong angka jualan produk kecantikan di pasaran.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *