Salah tanggapan umum tentang kebimbangan sosial

Salah tanggapan umum tentang kebimbangan sosial

Kebimbangan sosial adalah hampir tidak umum istilah atau perkataan yang anda dapat mendengar setiap hari.

Tetapi kebanyakan orang, pada masa yang berlainan dalam kehidupan mereka, telah berhadapan dengan rasa malu.

Ingat perasaan diperkenalkan kepada khalayak ramai jumlah orang asing untuk kali pertama? Atau Adakah anda ingat rakan zaman kanak-kanak yang dianggap ketawa-saham di gred sekolah? Mana-mana ibu bapa akan memberitahu anda bahawa ia adalah juga biasa untuk adik dengan oleh adik-beradik yang lebih tua atau dikritik oleh beliau rakan sepermainannya. Sesiapa yang telah mengambil peringkat Pusat semasa perbahasan untuk lisan di sekolah juga akan mendakwa telah mengalami pelarian yang secara tiba-tiba peluh dan shivering tidak terkawal. Menjadi pusat perhatian memang satu perkara yang wajar. Bagi orang-orang yang malu, ia boleh menyebabkan dahsyat “Rama” dan fainting Mantra.

Malu orang cenderung untuk mempamerkan timidity, takut, dan, dalam sesetengah keadaan, walaupun fobia. Lebih daripada hanya sebagai terlalu sedar diri atau berani untuk bertemu dengan orang, orang-orang dengan kebimbangan sosial berfikir dan berasa bahawa semua orang seolah-olah menonton setiap langkah mereka. Mereka tidak dapat berehat dan sentiasa takut bahawa orang akan “penghakiman” mereka dalam beberapa cara. Walaupun mobiliti mereka terjejas akibat ketakutan mereka berlebihan di awam. Berjalan di dalam sebuah pusat membeli-belah atau bersiar-siar di dalam Taman adalah sebuah perjuangan yang berterusan.

Orang yang mempunyai jenis kecelaruan keresahan ini cenderung untuk mengasingkan diri, walaupun mereka berada di sekitar orang-orang biasa. Ia adalah satu keadaan yang membelenggunya dipanggil fobia sosial atau kecelaruan keresahan sosial

Kebimbangan sosial menggalakkan takut situasi sosial di mana anda boleh “dinilai” secara negatif, dan kerana ini, anda menjadi begitu percaya dan takut akan dimalukan di hadapan orang lain. Selain daripada ketakutan dan kebimbangan, orang fobia melakukan segala-galanya yang mereka boleh untuk mengelakkan rangsangan phobic mereka.

Profesional kesihatan menggunakan tanda-tanda berikut pada orang untuk menentukan kehadiran yang fobia sosial:

• Takut yang tidak munasabah yang dicetuskan oleh kehadiran terutamanya “berwibawa” angka;
• Takut terdedah kepada orang ramai atau situasi yang ditakuti; dan
• Kebimbangan yang kuat dari satu situasi yang telah mengganggu rutin biasa seseorang atau menyebabkan kesusahan yang begitu banyak.

Cara-cara untuk menangani kecelaruan keresahan sosial

Memisahkan sebenar risiko dan bahaya adalah salah satu cara. Mengambil kawalan perkara-perkara yang anda boleh menukar dan orang-orang yang anda tidak boleh menerima. Sudah tentu, dengan bantuan keluarga dan rakan-rakan, seorang yang mempunyai kecelaruan keresahan sosial secara perlahan-lahan boleh menghadapi kebimbangan. Bagi kes-kes yang serius, doktor atau ahli terapi profesional yang mungkin diperlukan.

Berikut adalah cara-cara lain untuk mengawal kebimbangan: menggunakan teknik relaksasi, melakukan yoga, meditasi dan senaman. Pembelajaran bertegas juga adalah satu teknik untuk mengatasi gangguan kebimbangan. Anda juga perlu memberi tumpuan kepada kualiti baik anda dan berusaha untuk membuat hubungan mata apabila anda berkumpul dan berjumpa orang.

Kebimbangan adalah sebahagian daripada pengalaman manusia harian. Dengan bantuan yang sepatutnya, jika ubat-ubatan yang perlu, sesuai, orang boleh mengatasi takut dan fobia untuk memerintah ke atas mereka yang tidak membenarkan. Motivasi diri dan menyertai kumpulan sokongan adalah satu bantuan besar cope dengan gangguan. Ia mungkin mengambil sedikit masa, tetapi jika anda mengambil tindakan sekarang, lebih baik untuk anda dan orang sekeliling anda. Hidup hidup tanpa takut akan membantu anda, Keluarga, dan rakan anda untuk mempunyai hubungan yang lebih bermakna dan menikmati kehidupan dengan sepenuhnya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *