Salah faham yang paling biasa tentang kanser prostat

Salah faham yang paling biasa tentang kanser prostat

Kanser prostat merupakan sejenis kanser yang berkembang dalam prostat, kelenjar yang kecil dalam sistem reproduktif lelaki. Kebanyakan orang sudah sedar ia menjadi punca kedua utama kematian di kalangan lelaki Walaupun begitu masih terdapat salah faham tentang kanser prostat yang disenaraikan di bawah:

1. Prostat kanser ialah bagi orang-orang tua sahaja. Itu perlahan-lahan mengembangkan meletakkan mereka pada risiko mati yang rendah dan boleh ditinggalkan diabaikan dan tidak dirawat.

Jadi tidak benar. Ia mungkin perkara biasa kepada lelaki berusia 50 ke atas tetapi ini tidak termasuk orang-orang yang lebih muda. Anda diet dan gaya hidup banyak mempengaruhi keadaan kesihatan anda malah prostat anda. Sebarang jenis kanser atau penyakit yang ditinggalkan tidak dirawat worsens dan mengakibatkan komplikasi yang serius yang boleh membawa kepada kematian. Anda meletakkan diri anda pada risiko dan organ-organ penting yang lain boleh mendapatkan terjejas apabila sel-sel kanser yang metastasized di luar prostat anda.

2. Tahap PSA akan menentukan sama ada anda mempunyai kanser prostat atau tidak.

Seberapa banyak yang anda mahu dengar, memang benar, ia adalah tidak. Skor AKP anda adalah statistik semata-mata. Ia tidak semestinya meramalkan hasil anda. Paras PSA yang tinggi boleh menyebabkan untuk diperbesarkan atau radang prostat, jangkitan dan kanser prostat. Malangnya, skor AKP anda tidak mengenepikan itulah yang. Ia hanya satu petunjuk yang baik bahawa sesuatu yang tidak kena dan keperluan melanjutkan analisis dan diagnosis untuk datang untuk rawatan terbaik yang mungkin. Satu kajian telah menunjukkan bahawa ada lelaki yang mempunyai paras PSA rendah yang masih didiagnosis dengan barah prostat. Ini juga menunjukkan bahawa Ujian Saringan tidak sempurna sekali.

3. Kaedah rawatan untuk kanser prostat akan membuat anda taklik dan boleh menyebabkan masalah lemah kawalan kencing.

Kenyataan ini mungkin benar bagi sesetengah orang tetapi ini tidak boleh menjadi kenyataan umum. Setiap rawatan mempunyai risiko yang tersendiri dan kesan-kesan sampingan tetapi tidak semua orang mengalami komplikasi ini. Ia adalah satu perkara dan menilai seberat pilihan anda. Kejahilan bukanlah alasan apabila ia datang untuk kesihatan anda. Mempunyai kanser prostat tidak meletakkan anda di penghujung jalan anda. Penyakit anda tidak mengambil akan anda; anda masih boleh membuat pilihan yang betul. Terdapat konvensional namun terdapat kaedah semula jadi yang masih berurusan dengan keadaan anda jika anda tidak mahu meletakkan diri pada risiko menjadi taklik dan incontinent.

4. Prostat kanser adalah berjangkit dan jadi anda harus mengelak daripada sebarang aktiviti seksual yang sekali didiagnosis.

Kanser prostat merupakan tidak STD atau penyakit jangkitan seks. Ianya berjangkit mahupun berjangkit. Ada tidak cara yang anda boleh menyebarkan penyakit ini kepada sesiapa sahaja terutama kepada pasangan anda. Anda mungkin bertanya mengapa orang takut sejarah keluarga mereka terutama jika seseorang disahkan kanser. Mempunyai sejarah keluarga kanser menempatkan anda pada risiko tinggi genetik tetapi ini tidak bermakna anda secara automatik akan mempunyai. Memang kemungkinan untuk mempertimbangkan jadi anda perlu mengambil tambahan penjagaan diri sendiri.

Kebimbangan anda seharusnya tidak buta anda daripada melihat kebenaran tentang keadaan anda. Ia membantu untuk mengambil masa untuk penyelidikan dan mengetahui fakta-fakta yang akan memberi anda peluang yang lebih baik untuk menangani kanser prostat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *