Salah faham tentang metadon

Salah faham tentang metadon

Menggunakan Methadone kini seolah-olah menjadi satu lagi kes ‘satu kejahatan dengan satu lagi.’ Opioid sintetik melangkah ke kemuncak beberapa tahun yang lalu kerana sifatnya yang menakjubkan dan mengurangkan atau mungkin juga menghalang berlakunya gejala dadah lain kepompong menumpaskan keinginan untuk dadah seperti heroin. Walau bagaimanapun, kebelakangan ini bilangan metadon pembohongan yang besar telah datang ke kebaikannya itu.

Salah satu salah tanggapan metadon terbesar adalah bahawa ia menyebabkan sebarang ketagihan. Hakikatnya adalah bahawa ramai penagih dadah kini telah mula bergantung kepada dos Methadone yang amat besar tanpa sebarang pengawasan perubatan memberi mereka tinggi sangat diperlukan. Selain itu, opioid ini mempunyai separuh hayat yang yang lebih tinggi daripada heroin. Keadaan semula jadi dan biasa biologi, bermula dari titik ditelan, separuh hayat mana-mana agen luar merujuk kepada jumlah masa yang diambil untuk mengurangkan kepada separuh nilai asal dalam tubuh manusia.
Metadon mempunyai separuh hayat yang lebih lama. Jadi, penagih dadah memerlukan hanya kuantiti kecil itu dalam jangka masa yang lebih lama masa berbanding heroin yang menyebabkan keadaan yang bertentangan secara dramatik. Penyelidikan menunjukkan bahawa bilangan orang yang meninggal dunia disebabkan oleh terlebih dos Methadone yang tiga kali ganda pada tahun 2003 apabila dibandingkan dengan kematian yang direkodkan pada tahun 1999. Ini menunjukkan spike besar dalam bilangan kematian dalam satu jangka masa empat tahun dan menyokong kebenaran tentang metadon seperti kematian direkodkan secara rasmi ini berlaku disebabkan oleh keracunan akibat kemalangan.

Pertubuhan Perubatan dan Hospital mula Pendispensan Methadone sebagai tindak balas kepada potensi manfaat yang ia telah dalam membantu penagih dadah menghadapi ketagihan mereka. Heroin mempunyai kesan yang sangat berbahaya pada tubuh dan juga kerosakan sistem saraf pusat dalam tempoh masa kerana penggunaan yang berpanjangan. Metadon dianggap kerana ia membantu penagih dadah dengan melindungi otak mereka dari kerosakan selanjutnya. Fenomena ini menyebabkan doktor menetapkan metadon untuk pesakit mangsa penyalahgunaan dadah. Hakikatnya bahawa pesakit-pesakit ini mula menyalahgunakan mudah dan akses kepada ubat-ubatan ‘pseudo’ yang mereka dibenarkan untuk menggunakan dan ini mula lagi kitaran ketagihan, Ironinya untuk ‘penyembuhan’ bentuk penagihan dadah itu sendiri.

Pembohongan metadon lain termasuklah mitos yang dikelilingi selama empat puluh tahun, mitos bahawa ia benar-benar membantu memulakan ketagihan. Kebenaran tentang metadon ianya bertukar menjadi ubat pembunuh nombor dua di Amerika Syarikat. Walaupun ia tidak menyebabkan kesan-kesan sampingan yang berbahaya seperti hallucinations dan gula keinginan, kedua akhirnya membawa kepada gigi pembentukan plak dan reput, metadon kini diketahui mempunyai kesan sampingan yang teruk dan ia menyebabkan masalah tertentu seperti sesak nafas yang akhirnya memanifestasikan dirinya sebagai dewasa asma, masalah buah pinggang selain dan ia juga mendorong mengantuk yang berat, sekali gus mengurangkan masa reaksi seseorang. Orang-orang yang menggunakan Methadone dinasihatkan tidak mengendalikan sebarang jentera berat atau memandu kerana kedua-dua aktiviti ini memerlukan banyak kecergasan dan perhatian yang metadon pengguna benar-benar kekurangan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *