Sakit pangkal paha kehamilan dan apa yang perlu dilakukan tentang hal itu

Sakit pangkal paha kehamilan dan apa yang perlu dilakukan tentang hal itu

Sakit pangkal paha atau bulu Ari-Ari sakit semasa hamil adalah sangat biasa dan sebaik sahaja anda memilikinya, ia boleh menjadi sukar untuk mengurus dan merawat. Ia adalah sukar untuk menguruskan jika anda apabila anda sudah matang melahirkan. Istilah perubatan bagi ianya Symphysis Pubis pucuk.

Apakah Symphysis Pubis pucuk semasa hamil?

Pelvis adalah terdiri daripada 3 tulang besar – sacrum (yang rata sedikit pelvis anda di belakang), dan coxae dua ossa (tulang pinggul). Tulang ini dihubungkan oleh tisu sukar ligamentous yang membenarkan fleksibiliti yang sangat kecil. Ligamen yang menyambungkan tulang-tulang di bahagian hadapan dipanggil Symphysis Pubis.

Tiada seorang pun benar-benar tahu apa yang menyebabkan SPD, tetapi berkemungkinan sebab yang paling berkemungkinan adalah kerana hormon kehamilan. Semasa mengandung hormon relaxin dan progesteron melembutkan sehingga ligamen pelvik yang memberikan lebih banyak fleksibiliti supaya pelvis boleh buka dengan sewajarnya selaras dengan langkah kehamilan.

Walaupun laxity ini adalah perlu, ia bermakna bahawa pelvis wanita hamil menjadi tidak stabil dan kurang mampu untuk menyediakan sokongan postur bagi peningkatan beban.

Ketidakselesaan yang dirasai di symphysis pubis kerana pelvis tidak berfungsi seperti yang sepatutnya dan paling mungkin hasil daripada ketegangan yang dirujuk oleh salah satu atau kedua-duanya sendi sacroiliac.

Faktor-faktor lain yang menyumbang kepada SPD mungkin:

Sejarah trauma pelvik

Pelvis yang tidak sejajar

Sensitiviti terhadap hormon kehamilan / overproduksi hormon kehamilan

Sebelumnya berbilang kehamilan atau bayi besar

Bagaimana anda tahu jika anda mempunyai SPD?

Adakah anda mempunyai sakit dan kesakitan di kawasan bulu Ari-Ari? Jika tidak maka ia boleh pusingan kesakitan ligamen

Jika ya ia juga boleh dikaitkan dengan sakit pinggang, punggung dan perut yang lebih rendah.

Tidak berjalan, diri dan keluar daripada Kereta, menaiki tangga atau mana-mana lain satu aktiviti legged membuat paling teruk sakit?

Adakah anda Mengocok menyegarkan/waddling untuk mengelakkan kesakitan?

Jika semua di atas akan membunyikan sangat akrab maka ia adalah berkemungkinan bahawa anda mempunyai SPD.

Apa yang boleh anda lakukan tentang itu?

1) Elakkan semua jawatan dan aktiviti-aktiviti yang memburukkan SPD. Kesemua ini adalah satu legged aktiviti seperti memanjat tangga dan mendapatkan masuk dan keluar dari kereta.

Cuba pergi dan tangga di bum anda.

Untuk mendapatkan masuk dan keluar dari kereta, duduk di kerusi di sisi pada menghadap pintu. Kemudian swing kedua-dua kaki dalam bersama-sama untuk mengelakkan membelah kaki dan menarik pada ligamen.

Pastikan lutut bersama-sama apabila memasang katil

Elakkan memulas bahagian atas badan – menghidupkan seluruh badan anda untuk menghadapi hala-tuju yang anda mahu melihat

Mengelakkan straddle jawatan (pasti tiada lunging!)

Elakkan Kuak dada

Mengambil berat daripada pelvis sedapat mungkin dengan duduk untuk mendapatkan berpakaian, menyediakan makanan, berus gigi dan lain-lain…

Rawatan

Ada tidak cara yang mengetatkan sehingga ligamen terjejas tetapi anda boleh meningkatkan sokongan pelvik melalui kekuatan kerja.

Kegels dan TA perlu menjadi sebahagian harian program kecergasan kehamilan anda juga tetapi jika anda menderita dengan SPD, pastikan anda lakukan ini 3 kali sehari.

Acob pelvik yang selalunya boleh membantu dengan kesakitan dan anda harus mampu untuk mendapatkan salah satu dari pengamal osteopati atau fisioterapi – anda tetapi pastikan ia dipasang dengan betul.

Cuba dan terus bergerak, melakukan apa-apa akan menjadikan ia lebih teruk. Manakala ligamen pelvik adalah terlalu mudah-alih, mereka masih memerlukan pergerakan harian untuk memastikan mereka lembut. Bergantung pada berapa teruk kesakitan adalah, anda masih boleh melakukan senaman lembut kehamilan seperti Jambatan pinggul, pelvik tilts kembali untuk menambah kestabilan pubik atau berenang yang akan membawa beban kira ligamen Symphysis Pubis.

Jika anda memilih untuk pergi berenang Jangan cuba untuk masuk dan keluar dari dalam kolam yang menggunakan tangga atau kaki sehingga dan kolam-kolam lain turun – kebanyakan mempunyai susur kerusi roda yang boleh anda gunakan dengan mudah.

Meminimumkan pergerakan kaki dan kilasan badan anda – menggunakan lengan anda hanya berenang – ia adalah senaman badan atas yang besar – atau anda hanya boleh terapung. Keapungan air akan memberikan kelegaan kesakitan serta-merta.

Ubat-ubatan

Jika kesakitan yang teruk maka anda mungkin mahu untuk melawat doktor anda untuk berbincang jika terdapat apa-apa ubat anti-radang yang boleh anda ambil untuk mengurangkan kesakitan. Anda juga boleh mengambil paracetamol semasa hamil tetapi anda harus bercakap dengan doktor anda sebelum mengambil apa-apa ubat kerana apa yang mungkin selamat untuk satu orang tidak semestinya selamat untuk anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *