Sakit lutut apabila lenturan – gambaran sakit & bagaimana anda boleh membantu merawat ia

Sakit lutut apabila lenturan – gambaran sakit & bagaimana anda boleh membantu merawat ia

Jika anda mengalami kesakitan di lutut anda apabila anda bengkok mereka, kemudian anda mungkin mencari jawapan sekarang. Beberapa perkara boleh berlaku yang menyebabkan ketidakselesaan lutut apabila anda bengkok lutut anda dan kita membincangkan beberapa topik yang penting di sini.

Siapa yang mendapat masalah lutut?

Sesiapa sahaja boleh ada masalah lutut. Anda sudah tahu ini adalah mustahil. Walaupun ia biasanya dikaitkan dengan memajukan umur, masalah lutut bukanlah sesuatu dengan tegas diturunkan untuk warga tua. Di sisi lain, orang muda, sakit lutut biasanya adalah hasil daripada mengambil bahagian dalam sukan-Sukan berimpak tinggi seperti berjalan, bola jaring atau bola sepak (dan seterusnya).

Tidak kira berapa umur anda mungkin buat masa ini, lutut sakit boleh menghalang anda daripada mengambil bahagian dalam semua aktiviti yang anda sukai.

Mengapa merawat masalah lutut?

Siapa yang mahu harus menderita sakit lutut. Mula orang satu cara untuk menangani isu-isu sakit lutut mereka adalah dengan mengurangkan tahap aktiviti mereka. -Kadang-kadang, ini bukanlah cara yang paling optimum untuk menangani masalah sakit lutut anda. Kekal aktif yang boleh menjadi baik untuk badan anda secara fizikal dan mental (bercakap dengan doktor anda untuk nasihat perubatan tentang topik ini).

Jika anda mempunyai masalah lutut, maka anda perlu menghadapi masalah ini, bukan berharap ia hilang. Berita baiknya adalah anda mempunyai pilihan apabila ia datang untuk merawat sakit lutut.

Apakah pilihan wujud bagi membantu untuk merawat masalah sakit lutut anda?

Antara pilihan rawatan untuk sakit lutut apabila lenturan termasuk ubat-ubatan, pembedahan, lutut penyokong gigi atau terapi fizikal. Setiap satu daripada pilihan-pilihan rawatan ini boleh membantu menguruskan kesakitan, tetapi ada yang lebih sesuai daripada lain-lain bergantung kepada keadaan anda.

-Ubat: Ubat-ubatan boleh membantu, tetapi beberapa jenis ubat-ubatan yang boleh mempunyai ciri-ciri ketagihan atau akan hanya jawapan sementara untuk masalah sakit lutut anda. Doktor-doktor yang banyak hari ini teragak-agak tentang preskripsi ubat sakit kerana sifat ketagihan mereka.

-Terapi fizikal: terapi fizikal yang digemari oleh kebanyakan doktor tetapi tidak selalu sesuai untuk semua masalah lutut. Jika anda sakit lutut adalah disebabkan oleh lusuh di ligamen, kadang-kadang lutut yang tidak disokong dalam sesi terapi fizikal akan hanya berkhidmat untuk memburukkan lagi keadaan.

-Pembedahan: Kadang-kadang pembedahan adalah orang pilihan sahaja. Malangnya, ia perlu invasif daripada semua pilihan yang kita bahas di sini. Walaupun fakta ini, pembedahan boleh sangat berguna. Ia juga mahal, mungkin tidak akan berjaya dan mempunyai tempoh pemulihan yang panjang.

-Lutut penyokong gigi: Pendakap lutut adalah salah satu cara yang paling berpatutan dan berkesan di mana anda boleh melindungi dan sokongan lutut anda. Lutut penyokong gigi akan mudah dan akan membantu menyokong lutut apabila anda akan lentur supaya anda tidak meletakkan tekanan yang tidak perlu bersama. Ramai atlet menggunakan pendakap lutut untuk mencegah kecederaan lutut yang serius, terutama apabila mengambil bahagian dalam sukan impak tinggi.

Jika anda mengalami sakit lutut apabila lenturan, anda tidak perlu mengabaikan ia, tidak semestinya hendak mengekang aktiviti anda kerana kesakitan. Berbincang dengan doktor anda mengenai pilihan yang tersedia untuk anda dan menggunakan satu pendakap lutut sebagai satu cara untuk membantu menyokong lutut anda apabila dibengkokkan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *