Sakit kulit kepala | Sebab-sebab & remedi pelepasan cepat kekal:

Sakit kulit kepala | Sebab-sebab & remedi pelepasan cepat kekal:

Jika anda telah mengalami kesakitan dan ketidakselesaan kulit kepala yang sakit sama ada ia menjadi:

Tender dan sakit
Kering dan rasa “ketat”
Gatal dan tidak selesa
Jengkel, terbakar dengan kemerahan atau ruam seperti gejala
Atau sekadar sakit dan “tidak berasa betul-betul”

Anda boleh menjadi seperti beribu-ribu orang-orang yang hidup dengan sakit kulit kepala yang jengkel tertanya-tanya dari mana ia datang, mengapa ia tidak akan pergi, tidak kira berapa banyak krim dan rawatan yang anda menggunakan syampu. Saya tahu ia boleh sangat mengecewakan tidak mempunyai jawapan yang anda perlukan untuk berurusan dengan masalah dan mendapatkan bantuan cepat & pemahaman mengapa anda mempunyai kulit kepala yang sakit di tempat yang pertama anda boleh menghapuskan ia & menghalang roblem yang datang kembali untuk mengganggu anda lagi.

Satu berita yang positif ialah telah bahawa tempahan sakit kulit kepala gejala boleh akan menurun ke bawah kepada punca-punca biasa yang sedikit dari jenis syampu yang anda telah menggunakan atau sensitiviti terhadap pewarna rambut untuk mengikat rambut anda terlalu ketat. Terdapat juga beberapa remedi semulajadi kulit kepala yang anda boleh gunakan untuk merawat masalah kulit kepala saya yang bekerja untuk melegakan dan menyembuhkan kulit kepala anda membawanya kembali ke dalam baki lagi.

Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah untuk mengenalpasti masalah anda. Anda biasanya boleh mengenal pasti masalah anda di bawah salah satu daripada kategori berikut:

Kulit kepala kering & kelemumur/atau:
Jika anda mempunyai kulit kepala kering yang terasa ketat anda mungkin telah dilucutkan sebum yang semulajadi dari kulit kepala anda dan menjejaskan imbangan PH. Ini boleh berlaku apabila menggunakan syampu yang mengandungi pembersih yang kasar yang setara dengan enjin degreasers dalam kes-kes tertentu secara semulajadi mengambil minyak dari kulit kepala anda. Kulit kepala anda memerlukan minyak ini untuk mengekalkan kira-kira yang fungsi untuk melindungi terhadap yis organisma seperti Melassesia Globbosa atau Pitysporum Ovale yang menyebabkan kelemumur dan mengelupas. Kemudian menggunakan pembersih tambahan dan berterusan boleh membawa kepada gatal-gatal kulit kepala yang kronik. Membuat tidak masuk akal apabila anda berfikir tentang hal itu?

Kesakitan atau Aching:
Perkara seterusnya yang anda perhatikan ialah folikel sakit rambut tender… kadang-kadang ini boleh berlaku daripada rambut anda diikat terlalu ketat memaksa folikel anda ke arah yang tidak selesa selepas satu tempoh masa. Ianya juga diketahui sedikit walaupun syampu yang banyak mengandungi bahan-bahan yang menghakis folikel rambut dan memburukkan mereka sekitar akar. Jelas jika bahan kimia ini boleh mendatangkan malapetaka pada folikel kami – maka mereka juga boleh seterusnya meranapkan dan memburukkan kelenjar sensitif yang mengelilingi mereka menghasilkan minyak untuk menjaga rambut, kulit kepala dan folikel dilindungi dan seimbang. Ini boleh menyebabkan “kulit kepala jerawat” juga di mana folikel menjadi radang atau dijangkiti.

Ruam:
Jika anda mempunyai ruam ini boleh berpunca dari sensitiviti untuk pewarna rambut atau bahan-bahan syampu biasa disebut di atas seperti SLS (sodium lauril atau natrium lauret sulphates) dan bahan-bahan lain yang didapati dalam syampu popular. Sensitiviti yang biasanya dikaitkan dengan pewarna rambut dan biasanya membangunkan “senyap” dari masa ke masa sebelum tindak balas berlaku. Perkara ini – kadang-kadang anda jadi tidak tahu anda sedang membangunkan sebuah senstivity sehingga satu hari anda menggunakan shampo yang atau produk rambut, pewarna atau bahkan tatu laman dalam beberapa kes yang ‘set sistem penggera badan anda’ (mempertahankan badan dari bahan-bahan asing yang memasuki antibodi). Ruam akan lebih kerengsaan yang disebabkan oleh menanggalkan sebum anda. Anda boleh mulakan dengan menghapuskan bahan kimia ini sebaik sahaja anda tahu apa yang perlu mencari – sering subsides kemerahan dan bengkak/ruam menyelesaikan. Ya itu bisa yang mudah. Proses pemulihan boleh membantu aloing dengan ubat semula jadi seperti yang dinyatakan di bawah untuk membantu melegakan dan penyembuhan.

Ringworm:
Terdapat sebab-sebab yang lain termasuk ringworm. Ringworm kulit kepala (tinea capitis) adalah jangkitan kulat yang dangkal kulit kepala. Kulit kepala ringworm adalah disebabkan oleh kulat seperti acuan yang dipanggil dermatophytes. Ringworm jangkitan ini berlaku apabila sesuatu jenis kulat tumbuh dan multiplies di mana-mana pada kulit, kulit kepala atau kuku. Ia adalah jauh lebih biasa kanak-kanak dan gejala-gejala termasuk tompok-tompok merah, gatal pada kulit kepala, meninggalkan kawasan-kawasan yang botak. Kulit mungkin gatal dan merah dan mengupas atau scaly, bengkak lepuh atau ruam (yang boleh merebak) dan kelihatan seperti titik hitam. Ruam adalah sangat mudah berjangkit. Ia biasanya dirawat dengan lebih produk kaunter yang mengandungi miconazole, clotrimazole, atau serupa. Kadang-kadang preskripsi ubat antikulat kulit, seperti ketoconazole diperlukan untuk membersihkan ia. Terdapat juga produk-produk terus dari kilang-kilang alam semula jadi yang boleh membantu proses penyembuhan dan bertindak sebagai anti-biotics semulajadi, walaupun ia harus dikatakan bahawa ringworm adalah satu kulat yang agresif yang perlu dipantau dengan rapi supaya dan dirawat dengan sewajarnya.

Ketulan pada kulit kepala & lebam:
Jika anda mempunyai bonggol atau sekaligus di bawah kulit (biasanya yang sekaligus di belakang telinga dengan kulit yang rosak atau ruam yang membangun, maka ini mungkin sista yang tiada. Sista akan pustul berisi cecair yang boleh menyakitkan apabila mereka boleh dijangkiti. Jika anda mempunyai gejala-gejala tersebut, saya cadangkan melihat doktor selamat. Doktor juga boleh merawat sista dengan antibiotik jika mereka boleh dijangkiti atau incise mereka sebagai prosedur tambahan tetapi luar biasa jika antibiotik yang tidak mencukupi. Sekali lagi, saya cadangkan melawat doktor jika anda mempunyai gejala-gejala ini.

Jadi bagaimana pula dengan punca lain disenaraikan di atas apa yang anda boleh lakukan di rumah untuk membantu menyembuhkan dan membersihkan kelemumur, kering kulit kepala yang gatal atau sakit? Baik sudah tentu langkah pertama adalah untuk berhenti menggunakan syampu yang keras dan pergi percuma syampu yang mengandungi bahan-bahan seperti minyak macadamia, wheatgerm atau jojoba sulfat semulajadi dan paraben. Minyak ini meniru sebum kami jadi sedikit sebanyak membantu untuk bersara sementara dan menyuburkan kulit kepala kami.

Remedi kulit kepala:
Minyak lavender, rosemary dan teh pokok minyak yang mengandungi anti, sifat-sifat penyembuhan. Neem minyak besar bagi sifat-sifat antikulat dan hentian yang gatal-gatal.
Lavender menenangkan kulit (seperti teh chamomile disejukkan dan digunakan sebagai tukang bilas).Selain membeli syampu berkualiti yang mengandungi bahan-bahan ini, anda boleh mencipta sendiri kombinasi remedi atau ubat-ubat untuk melegakan kulit kepala anda. Cuba meresap satu cawan bunga lavender segar dan tangkai, satu cawan
Rosemary yang segar dan ¼ cawan oatmeal dalam dua cawan air panas. Membebankan dan bilas rambut anda untuk melegakan kulit kepala yang sakit.

Minyak semula jadi untuk membantu Penyembuhan, menyahtoksik dan merangsang pertumbuhan rambut: (Tambah air (4 bahagian air 1 bahagian minyak) dan sembur pada kulit kepala dan anda boleh menambah anda syampu dan penghawa juga).
Minyak untuk pelepasan Itching: Lavender, German Chamomile dan minyak Eucalyptus (dicampurkan bersama-sama dan dabbed tempatan di kawasan yang dilaksanakan mempunyai kesan yang menenangkan). Minyak neem adalah juga pencegahan kelemumur yang sangat baik yang boleh ditambah kepada mana-mana formula yang diperincikan di bawah dan sangat sesuai untuk psoriasis dan ekzema.

Urut kulit kepala dengan minyak lavender (tidak wangi – minyak sebenar) adalah satu lagi cara yang indah untuk melegakan ketegangan dari kulit kepala yang sakit serta melayan isu. Ia juga membantu untuk Ber tumbuh rambut dan memperbaiki kerosakan yang dilakukan untuk folikel anda oleh bahan kimia dalam syampu yang menyebabkan rambut menipis.

Terdapat banyak ubat yang lebih kuat yang anda boleh gunakan untuk merawat kulit kepala anda serta banyak syampu yang hairan, mengandungi nasties tiada untuk memburukkan folikel rambut dan kulit kepala anda. Yang benar-benar mudah untuk merawat diri sendiri untuk sesi memanjakan diri anda sendiri dan membantu menyembuhkan kulit kepala anda sakit. Dan kemudian berbuat baik kepadanya dengan menggunakan hanya produk yang menyuburkan rambut dan kulit kepala anda… Jadi bersenang-senang dengan minyak dan cuba ubat-ubat yang saya nyatakan. Anda boleh mempunyai rambut yang cantik & kulit kepala yang sihat apabila anda tahu apa yang baik untuk ia – dan apa tidak tanpa perlu berbelanja mahal dan mengubati diri anda – secara semulajadi!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *