Sakit kepala yang berterusan? Perkhidmatan Urutan diri boleh membantu

Sakit kepala yang berterusan? Perkhidmatan Urutan diri boleh membantu

Sakit sakit kepala yang berterusan boleh menjadi debillatating untuk pesakit. Banyak sakit kepala akan menyakitkan dalam atau di sekitar kepala dan muka, di satu sisi atau kedua-duanya. Kesakitan mungkin a sakit membosankan yang berterusan atau yang berdenyut menumbuk. Kesakitan boleh merebak ke seluruh kepala atau tetap pada satu tempat yang tertentu.

Sakit kepala boleh terdiri dari sedikit dan sedikit mengganggu melalui untuk memutuskan dan melemahkan. Walaupun terdapat banyak sebab-sebab lain mengapa sakit kepala boleh berlaku, salah satu sebab-sebab yang lebih biasa adalah ketegangan otot. Ketegangan otot ini boleh disebabkan oleh kecederaan fizikal kepada otot atau otot, penumpahan di otot-otot dari aktiviti yang berulang-ulang di mana otot menguncup untuk suatu tempoh masa atau sekadar tekanan. Titik pencetus yang hasil daripada ketegangan otot boleh dikaitkan dengan punca sakit kepala.

Tetapi Apakah titik pencetus? ”

Definisi satu titik pencetus adalah mereka yang “hyperirritable tempat di otot rangka yang dikaitkan dengan palpable nodul di band gentian otot”. Mereka boleh juga dianggap sebagai kawasan pelancong kesakitan yang berkembang dalam otot akibat penggunaan berlebihan atau kekejangan yang kronik. Titik pencetus mempunyai harta yang mereka cipta corak kesakitan yang diulang dan predicable apabila ia mengaktifkan.

Salah satu otot lebih relevan dan mengejutkan dalam mencetuskan mana mata boleh membawa kepada sakit kepala dipanggil otot sternocleidomastoid (SCM pendek). Otot ini adalah diletakkan di bahagian depan leher anda yang mungkin adalah mengapa kebanyakan orang tidak menganggap apabila mereka mendapat sakit kepala atau sakit leher – anda biasanya mendapat sakit belakang leher, jarang ada sakit di bahagian depan. Walau bagaimanapun, pencetus mata di SCM boleh menyebabkan sejumlah besar kesakitan dan ketidakselesaan tetapi ia sentiasa disebut di tempat lain.

Perobekan sakit kepala atau tekanan merentasi dahi mungkin hasil daripada titik pencetus di SCM. Juga titik pencetus SCM boleh menghantar sakit mata, Sinus dan membuat gigi belakang sakit. Gejala-gejala lain termasuk kesakitan kulit kepala betul-betul di atas kepala, pening, gangguan visual dan juga peningkatan pengeluaran mucous.

Jadi di mana adalah SCM dan bagaimana Adakah anda urut?

SCM terletak pada bahagian hadapan dan tepi leher, kedua-dua kiri dan sisi kanan dan melekat kepada sternum (sterno), clavicle (cleido) dan proses mastoid (mastoid). Ia membahagikan kepada dua bahagian dari proses mastoid, akan clavicle dalam satu dan satu untuk sternum itu. Apabila kedua-dua kiri dan kanan SCMs kontrak pada masa yang sama, maka ia membawa kepala ke hadapan dan ke bawah, membenarkan chin jatuh ke dada. Apabila hanya salah satu daripada kontrak SCMs maka ia putar dan miring kepala anda ke satu sisi.

Aspek baik titik pencetus SCM adalah bahawa mereka mudah untuk urut sendiri. Untuk bekerja di mana SCMs anda akan kemudian melihat di cermin dan memasang kepala anda sedikit ke kanan dan Condongkan telinga kiri ke bahu kiri anda. SCM akan bulge di sebelah kiri sebagai kontrak otot tersebut. Anda sekarang harus mampu memegang otot antara ibu jari dan jari telunjuk anda memahami dan mengikuti otot hampir di sepanjang keseluruhan panjang.

Sebaik sahaja anda telah terletak otot kemudian memahami otot antara ibu jari dan jari-jari dan urutan (seperti dengan mana-mana self-massage berhati-hati dan peka dari kawasan-kawasan yang sensitif – terdapat saraf dan saluran darah yang perlu dielakkan dalam bahagian depan leher). Jika anda mendapati mana-mana kawasan yang sensitif maka ini mungkin menjadi titik pencetus dan boleh merujuk kesakitan kepada bahagian lain kepala. Tompok-tompok ini tender boleh diurut oleh pegangan selama kira-kira 5 saat dan kemudian urut dalam bulatan yang kecil sekitar kawasan sensitif. Hanya mencetuskan titik berehat selama beberapa minit dan kemudian kembali kepadanya nanti.

Dengan mengurut berulang maka tahap sensitiviti dan kesakitan harus Kurangkan. Seperti dengan mana-mana urut kemudian mantra “tiada kesakitan tiada keuntungan” tidak digunakan. Kesakitan yang diterima adalah ok tetapi mana-mana tahap kesakitan yang berlebihan tidak sesuai. Jika kesakitan dan gejala-gejala berterusan maka sila rujuk anda profesional penjagaan kesihatan.

SCM self-massage adalah mudah untuk dilakukan dan boleh menjadi amat berkesan untuk mengurangkan sakit kepala. Jika anda urut otot-otot tersebut secara kerap dalam tempoh masa maka titik-titik tender di otot-otot perlu menjadi kurang dan mengurangkan kesakitan yang dikaitkan dengan titik pencetus SCM.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *