Sakit belakang semasa mengandung: Memahami punca dan menghilangkan kesakitan

Sakit belakang semasa mengandung: Memahami punca dan menghilangkan kesakitan

Pada tahun 2007, The kembali sakit Yayasan bertanya kepada wanita apa mereka soalan-soalan yang paling penting adalah mengenai sakit belakang semasa mengandung. Berikut adalah soalan-soalan paling kerap yang ditanya oleh wanita:

1. Bagaimana buruk sakit belakang akan semasa mengandung?
2. Mengapa saya mendapat kembali sakit?
3. Bagaimana saya boleh menghentikan kesakitan dan menjadikan diri saya lebih selesa?
4. Mengapa saya mendapat kembali sakit semasa mengandung?

Mari kita mengambil beberapa minit dan membincangkan beberapa kebimbangan mereka. Pertama, kita perlu menjadi sangat jelas bahawa tidak semua wanita kembali sakit semasa mengandung mereka. Anda boleh pergi melalui kehamilan seluruh tanpa mendapat apa-apa sakit belakang. Di samping itu, ramai wanita akan mendapat sedikit gejala-gejala yang mereka nyatakan sebagai sedikit ketidakselesaan, sakit atau ketat tetapi tidak kesakitan.

Apa yang menyebabkan sakit belakang semasa hamil?

Setakat punca atau “mengapa” seseorang mungkin mendapat sakit semasa kehamilan, keadaan setiap wanita adalah berbeza. Perlu diingat bahawa badan anda sedang menjalani banyak jenis perubahan dan tekanan semasa hamil. Anda akan mendapat berat badan dan berat badan menolak dan menarik tubuh anda dengan cara yang baru, terutamanya di sepanjang tulang belakang, pelvis dan sangkar rusuk anda. Kawasan ini kadang-kadang dirujuk sebagai “teras” badan anda.

Teras anda merupakan pusat utama menanggung berat badan anda dan juga yang paling penting bagi pergerakan. Dan sebagai teras gerakan perubahan anda semasa hamil, otot-otot boleh menjadi tertekan dan overworked. Juga kaki anda cenderung lebih jauh selain untuk membantu anda membawa berat bayi anda, jadi anda pusat graviti adalah berbeza dan anda berjalan adalah berbeza – mencipta tekanan yang lebih pada tubuh anda. Berat baru yang anda yang dibawa juga boleh memampatkan vertebra di tulang belakang anda. Sesetengah wanita akan mengalami tegasan ini pelbagai kesakitan atau ketidakselesaan. Semua dalam semua, badan anda mempunyai beberapa alasan untuk berasa “jengkel” dan beri sikit kesakitan. Jadi soalan itu, apa yang dilakukan untuk mencari sedikit kelegaan?

Melegakan sakit belakang semasa hamil: Petua dan cara untuk menghilangkan sakit belakang semasa mengandung

Untuk membantu mengurangkan atau menghentikan sakit belakang semasa hamil, berehat bila-bila masa yang anda perlu… tetapi tidak terlalu banyak. Salah satu mitos yang biasa tentang sakit belakang adalah bahawa anda memerlukan “katil lain.” Ini adalah tidak benar. Kajian penyelidikan telah menunjukkan bahawa terlalu banyak tidur rehat adalah buruk untuk belakang anda. Apabila anda hamil anda perlu mengambil kerap terletak, duduk dan mengambil pendek naps bila-bila masa yang anda perlu. Tetapi tidak menghabiskan terlalu banyak masa di katil; Ia sebenarnya akan membuat anda sakit belakang lebih teruk.

Apabila anda tidur, meneroka beberapa posisi tidur yang baru. Sebagai contoh, cuba tidur di sebelah anda jika anda biasanya tidur di belakang anda (atau sebaliknya). Pastikan satu atau kedua-dua lutut bengkok, seolah-olah berada dalam kedudukan janin. Anda mungkin mahu meletakkan bantal atau bergolek sehingga tuala antara lutut anda atau di bawah perut anda. Utama adalah untuk mencuba sehingga anda menemui kedudukan yang betul untuk keselesaan anda.

Periksa dengan doktor anda untuk melihat jika dia akan meluluskan senaman ringan. Ingat apa yang kita katakan lebih awal tentang tegasan dan terikan membawa berat baru? Senaman ringan akan membantu melegakan yang membebankan dan tekanan. Berenang dan berjalan sekitar blok atau sebuah treadmill akan cara-cara yang berpotensi untuk bersenam dan melegakan sakit belakang dan tekanan anda.

Mendapatkan “rawatan.” Adakah anda jenis orang yang memerlukan alasan untuk mendapatkan Urutan? Sekarang anda mempunyai alasan. Mengambil kesempatan daripada ia! Mencari ahli terapi urut yang mempunyai latihan dalam Perkhidmatan-Urutan pranatal. Feldenkrais merupakan badan yang lembut, yang juga boleh menjadi amat berguna. Pengamal Feldenkrais boleh membantu anda mengubah dinamik pergerakan anda supaya kesakitan hilang dan anda boleh bergerak dengan mudah. Dan sudah tentu, anda boleh mengambil mandian panas yang bagus, urut sendiri atau meminta seseorang yang dekat dengan anda untuk rub anda kembali. Sedikit TLC boleh pergi jauh.

Beri perhatian kepada bagaimana anda bergerak. Telah anda diselaraskan baru badan dinamik dan berat badan anda? Adakah anda mempunyai najis atau bantal untuk meletakkan di bawah kaki anda untuk mengambil tekanan di luar belakang anda? Telah anda diturunkan kerusi pejabat anda kepada ketinggian lebih selesa? Adakah anda duduk turun bila-bila masa yang anda perlu? Dalam erti kata lain, melambatkan, memberi perhatian kepada bagaimana anda bergerak, dan membuat pelarasan. Ini adalah satu yang sukar, kerana kita jarang memberi perhatian kepada bagaimana kita bergerak. Tetapi anda boleh belajar untuk melakukannya. Apabila anda membuat gerakan, luangkan masa sebelum anda lakukan dan berfikir ia dalam fikiran anda. Menggambarkan. Anda boleh bergerak dalam kesakitan yang lebih mudah percuma cara?

Pendek kata, menjaga diri anda semasa mengandung. Dapatkan banyak rehat, senaman ringan, mandian panas dan mungkin sesi urutan atau feldenkrais dan anda akan baik-baik saja. Jika anda mendapat sakit belakang yang amat buruk yang berlangsung untuk lebih daripada beberapa hari berjumpa dengan doktor anda atau penyedia jagaan kesihatan lain. Kebanyakan doktor akan Ok dengan wanita hamil yang mengambil lebih ubat penahan sakit kaunter seperti aspirin atau ibuprofen tetapi ia adalah lebih baik untuk berunding dengan pembekal anda terlebih dahulu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *