Saiz zakar dan bentuk – Apakah Normal dan apa yang tidak

Saiz zakar dan bentuk – Apakah Normal dan apa yang tidak

Seperti tiap-tiap bahagian tubuh, zakar adalah unik. Ia datang dalam pelbagai bentuk, saiz dan warna, dan boleh menjadi sumber rasa malu beliau atau kebanggaan seorang lelaki. Walaupun ramai lelaki di mana-mana merasakan sedikit angst ke atas saiz dan bentuk zakar mereka, ia adalah penting untuk mengetahui apa yang normal dan sihat, dan yang tidak. Dengan pemakanan yang baik, zakar vitamin tertentu, kerap basuh dan kecacatan yang baik, zakar perlu kekal sihat dan berfungsi sepanjang kehidupan manusia.

Saiz

Selama bertahun-tahun pengajian yang berbeza membuat kesimpulan bahawa penemuan-penemuan yang berbeza apabila menyiasat saiz purata zakar tegak lelaki. Menurut Institut Kinsey, purata lelaki zakar tegak adalah di mana-mana daripada 5 “untuk 6.5” panjang dan 4 “ke 5” dalam lilitan. Saiz kaki, saiz tangan mahupun saiz zakar lembik secara langsung berkaitan dengan saiz akhirnya zakar tegak. Sepanjang akil baligh organ lelaki yang terus berkembang dalam saiz, sehingga usia 20. Bagi lelaki yang ingin menambah saiz zakar mereka, terdapat no cara untuk berbuat demikian kecuali prosedur pembedahan. Manakala pembedahan kosmetik pada bentuk dan saiz zakar yang telah bertambah baik dengan ketara selama ini, sekurang-kurangnya satu kajian yang diterbitkan dalam bidang Urologi Eropah pada tahun 2006 menunjukkan bahawa hanya 35% lelaki yang menjalani pembedahan ini akan gembira dengan keputusan.

Bentuk

Zakar boleh bengkok dan lengkung dalam apa-apa arahan yang mungkin, dan manakala majoriti penises akan menunjukkan sedikit menaik, banyak juga boleh menghala ke bawah, ke hadapan atau ke sisi sedikit. Jika seorang lelaki zakar sedikit lengkungkan dari hari pertama ia adalah normal dan tidak memberi kesan kepada kesihatan dan fungsi organ. Walau bagaimanapun, jika anda bentuk zakar mula berubah selepas umur 15, ia mungkin tanda masalah asas. Penyakit Peyronie’s adalah satu keadaan yang dan/boleh menyebabkan peningkatan dalam kelengkungan zakar, lebam pada batang zakar, untuk “hourglass” seperti melihat kepada bentuk zakar, atau kesakitan semasa ereksi. Ia berlaku hampir 20% daripada lelaki dan mungkin akibat daripada trauma fizikal atau kecederaan pada zakar, walaupun para penyelidik masih tidak jelas mengenai perkara ini. Jika anda mengalami sebarang daripada gejala-gejala ini, hubungi doktor anda secepat mungkin.

Warna kulit

Sesetengah lelaki hairan mengapa kulit pada zakar mereka adalah warna yang berbeza daripada seluruh badan mereka. Walaupun warna zakar akan secara langsung berkait dengan seorang lelaki bangsa, ia adalah perkara biasa bagi kulup zakar menjadi lebih gelap warna daripada seluruh badan kerana kandungan melanin yang tinggi. Di bawah kulup, aci dan kelenjar zakar akan biasanya lebih ringan. Selepas berkhatan, ia akan kelihatan seolah-olah zakar mempunyai dua warna yang berbeza, mendedahkan di mana kulup itu dibuang. Dengan hampir separuh daripada semua lelaki di Amerika Utara yang berkhatan, mempunyai zakar yang multi-colored adalah perkara biasa. Walau bagaimanapun apa-apa perubahan warna kulit boleh menjadi tanda kanser Paradigm pertama. Ketumbuhan kanser pada zakar boleh muncul sebagai tompok-tompok merah scaly, tompok-tompok coklat biru atau ruam. Memastikan sebarang perubahan warna kulit normal zakar anda diperiksa oleh seorang doktor dengan serta-merta.

Nasihat dan penjagaan

Tidak kira apa organ lelaki yang kelihatan seperti, Terdapat banyak pilihan tersedia untuk lelaki untuk membantu menyokong Kesihatan zakar mereka. Kajian bagaimana pemakanan tersebut, melancap, basuh kerap dan berhati-hati dan crèmes Kesihatan zakar semua memainkan peranan mereka dalam kecacatan. Basuh zakar anda setiap hari dengan sabun lembut, dan elakkan daripada menggunakan deodoran atau bahan kimia yang boleh mengganggu kulit sensitif zakar. Gunakan Formula khusus zakar untuk kesihatan organ lelaki (kebanyakan profesional kesihatan mengesyorkan minyak lelaki Man1) untuk melembapkan berikutan basuh zakar anda. Crèmes semula jadi yang mengandungi mentega shea, vitamin, mineral dan asid amino akan menggalakkan integriti kulit, melindungi fungsi saraf dan meningkatkan sensitiviti zakar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *