Saintis Herman Tsui saya-kat udara Plasma teknologi membunuh H1n1 dan Sars

Saintis Herman Tsui saya-kat udara Plasma teknologi membunuh H1n1 dan Sars

Apabila bernafas tercemar udara adalah membimbangkan, Herman Tsui, Ph.D., dan pasukannya saintis dibangunkan penulen udara dalaman i-Kat. I-Kat, pendek untuk Klean udara teknologi inovatif, menyediakan satu penyelesaian yang sukar ditandingi untuk kawalan kualiti udara dalaman oleh memusnahkan pesawat virus, bakteria, kulat dan pencemar lain melalui teknologi plasma.

Tidak seperti udara yang tradisional penapis yang semata-mata memerangkap mikroorganisma dan memerlukan rutin pembersihan, penulen udara i-Kat permintaan tiada penyelenggaraan di menyapu keluar udara strain H1N1, SARS (Sindrom Pernafasan Akut Teruk), selsema burung, MRSA, Legionnaires’ penyakit dan batuk kering. Penghapusan alergen bawaan udara oleh plasma juga membolehkan airway keradangan dan asma kes pesakit untuk membendung gejala-gejala.

Walaupun i-Kat yang tersedia sebagai unit udara mudah alih, modul boleh diintegrasikan dengan penghawa dingin yang sedia ada, humidifiers atau sistem Pusat pengudaraan dalam rumah, Pejabat, sekolah atau hospital. Setiap modul mengandungi Dewan reaksi di mana bidang plasma menjana berulang selak kilat yang zap 99 peratus daripada mikroorganisma dalam masa 0.01 saat.

Penyelidikan rawatan plasma udara dalaman mengambil memegang pada tahun 2002, tetapi wabak SARS 2003 dipanggil untuk teknologi mampan yang akan menghalang jangkitan besar-besaran pesawat dan menghalang masa depan wabak. Kerajaan Hong Kong ditauliahkan Tsui dan rakan-rakan untuk membangunkan penyelesaian.

“Sekiranya menekankan hakikat bahawa terdapat yang tiada teknologi yang ada untuk mengurangkan risiko Pencemaran silang juga dan disahkan bahawa teknologi yang sedia ada sudah tidak berupaya untuk menghalang penyebaran penyakit bawaan udara,” kata ada.

Selepas dikawal dalam Kelas III makmal ujian di mana bakteria dibendung, sistem penulenan udara i-Kat telah berjaya dipasang di Lapangan Terbang Antarabangsa Hong Kong. Teknologi ini juga terbukti cekap tenaga, memotong kilowatts 4 yang digunakan dalam pembiayaan oleh setengah.

Hari ini, kebimbangan global berjalan tinggi seperti kerajaan mencari jalan untuk mencegah wabak H1N1. Pusat kawalan penyakit melaporkan 48 Negeri meneruskan aktiviti flu di tahap yang tinggi. Dan di mana penggunaan Topeng muka pembedahan atau N95 pernafasan untuk melindungi kesihatan pekerja dan orang awam dari udara virus H1N1 masih boleh dipertikaikan, i-Kat menawarkan satu kaedah perlindungan yang praktikal untuk bernafas udara “klean”.

Herman Tsui, Ph.D., mempunyai lebih daripada 25 tahun pengalaman dalam penyelidikan dan pembangunan, teknologi, Kejuruteraan dan pembangunan produk, dengan jawatan yang dipegang pada Pusat Penyelidikan gabungan Amerika Syarikat dan kuasa tenaga atom di U.K. Beliau merupakan penerima pelbagai anugerah bagi beliau perkembangan teknologi plasma, termasuk “My kegemaran ciptaan untuk kehidupan berkualiti” pada tahun 2005 oleh Kerajaan Hong Kong; “Anugerah Eco-produk” 2006 anjuran Majlis persekitaran perniagaan; dan 2007 “Hong Kong Anugerah bagi industri: Anugerah Pencapaian teknologi” oleh Kerajaan Hong Kong. Tsui berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Sains dalam Kejuruteraan nuklear dan Ijazah Kedoktoran dari University of Manchester Institute Sains dan teknologi di U.K.

Interaktif sistem & teknologi (iSt) Kumpulan pakar di dalam pembangunan teknologi untuk aplikasi keselamatan dan Kesihatan Alam Sekitar. iSt juga menawarkan reka bentuk dan pembangunan diagnostik, ujian, dan automasi sistem pengkomputeran saintifik. Sistem penulenan i-Kat, yang mempunyai lima tahun jaminan yang, secara rasminya diedarkan oleh iSt.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *