Sains menyokong kesan anti-kerisauan minyak pati

Sains menyokong kesan anti-kerisauan minyak pati

Aromaterapi telah wujud bagi yang lama, panjang masa. Manusia telah emulsifying, pembakaran, macerating, menekan dan distilling tumbuh-tumbuhan untuk aroma mereka bagi beribu-ribu tahun. Hanya sejak Subuh zaman baru dan moden Barat saintifik siasatan, bagaimanapun, mempunyai kesan aromaterapi mendapat lembut. Tetapi sekarang, institusi-institusi saintifik yang sama akan mengesahkan penggunaan minyak pati, dan mereka kesan-kesan anti-kerisauan yang mendalam. Jadi sekarang, daripada “berjalan untuk tempat perlindungan Pembantu sedikit ibu” apabila perkara-perkara yang mendapat sedikit sibuk, anda boleh melangkau di kedai minuman keras, farmasi dan isle makanan ringan dan yakin menuju ke pasaran Kesihatan semulajadi sebotol sedikit kebahagiaan yang wangi. Mungkin bukan sebagai decadents untuk semua orang, tetapi majoriti ibu dan umumnya kesihatan dan orang-orang yang mementingkan kesihatan akan menghargai Kesihatan pilihan untuk diri sendiri, anak-anak mereka dan keluarga mereka.

Badan bukti dari kajian kawalan, secara saintifik-sah telah berkembang dengan ketara sepanjang dekad yang lalu, membuktikan tindakan anti-anxiety mujarab (juga dipanggil ‘ anxiolytic’) aromaterapi. Dalam kebanyakan kes, kajian-kajian yang diterbitkan semula dengan mudah oleh pengamal yang lay – gosokkan hanya gaharu sedikit minyak pada pergelangan tangan anda atau meresap dalam vial lavender dan anda juga boleh mengambil bahagian dalam tindakan-tindakan yang terbukti sekarang aromaterapi. Sedikit minyak biasa mempunyai banyak penyelidikan untuk menyokong mereka wasn’ta… Mari kita telah melihat apa yang Sains berkata tentang minyak ini, dan bagaimana anda sebagai biasa lelaki atau gal (atau ibu dengan anak aktif yang satu atau lebih) boleh meraih manfaat ini.

Lavender telah paling kerap dikaji semua minyak pati. Tindakan anti-kerisauan (atau ‘berehat’) yang telah didokumenkan di dalam makmal (menggunakan tetikus yang stressed-out dan tikus) dan di persekitaran klinikal dengan sebenar manusia. Pelbagai kajian telah melaporkan perkara yang sama: penyedutan minyak lavender membawa ketenangan di bawah pelbagai keadaan. Sekurang-kurangnya satu kajian berbanding aroma minyak Lavender Juniper, Cypress, Geranium, Jasmine dan Kemenyan. Ia adalah hanya Kemenyan yang mempunyai kesan yang agak sama, tetapi tidak hampir berkesan sebagai Lavender. Beberapa kajian berbanding kesan di Lavender diazepam (Valium) dengan aroma Lavender yang mempunyai sama (tetapi mungkin lebih sihat) keputusan yang menenangkan. Dalam kajian lain, Lavender telah ditunjukkan untuk meningkatkan kualiti tidur, mengurangkan konflik antara haiwan, dan mengurangkan jumlah ubat tahan sakit yang diperlukan oleh pesakit hospital pulih.

Minyak Sandalwood adalah pengurangan tekanan terkenal yang lain. Bagi mereka yang mungkin menikmati aroma bunga Lavender, gaharu boleh minyak pilihan. Bau yang hangat, ton grounding dan berpusat, yang digunakan oleh sesetengah tradisi kerohanian untuk meningkatkan santai, fokus Syarikat menuntut ilmu kebatinan. Sains menunjukkan keputusan yang sama – minyak Cendana topically digunakan santai badan sambil merangsang jiwa. Kajian pada kitaran bangun/tidur yang menggunakan minyak Cendana topically memperbaiki kualiti tidur dan dikurangkan bangun episod. Satu kajian kecil yang menggunakan gaharu mencadangkan minyak boleh membantu dalam mengurangkan kebimbangan pesakit Penjagaan paliatif. Luar skop siasatan saintifik Barat, minyak Cendana dan pastes telah digunakan selama berabad-abad dalam perubatan Ayurveda untuk rawatan gangguan psikologi, menggunakan masa tindakan menggalakkan kesihatan mental.

Manakala gaharu dan Lavender mempunyai kebanyakan data untuk disandarkan mereka, banyak minyak pati yang lain mempunyai keputusan ujian yang positif. Rose adalah orang yg menonjol yang; Ia juga telah diuji bersama-sama Valium (rupa-rupanya anti-kerisauan standard emas) dengan keputusan yang lebih baik dan tahan lebih lama. Aroma meningkat kesan seolah-olah meningkat dari masa ke masa, di mana sebagai benzodiazepin, kesan akan cenderung untuk mengurangkan – dan subjek ujian muncul kurang keliru atau sedated. Rose, seperti Lavender, mengurangkan konflik antara subjek ujian juga. Untuk sedikit kepelbagaian, anda boleh mencampurkan Rose dan gaharu bersama-sama (cuba nisbah 1:4)… ini adalah klasik India aromatik campuran yang menggabungkan dua aroma anti-kerisauan yang paling dikenali di dunia.

Lain-lain minyak yang ditemui di pangkalan data penyelidikan termasuk Angelica, Chamomile, limau, Serai, Tagetes dan Ylang Ylang. Sesetengah minyak yang diuji tidak menunjukkan keputusan yang diulangi dalam persekitaran makmal, tetapi jika anda mencari dan minyak aroma yang anda dapati santai, ianya lebih daripada berkemungkinan bukan semata-mata ‘ kepala’; rasa olfactory (bau) adalah salah satu daripada lima deria tempahan terus berwayar kepada Pusat-Pusat emosi di dalam otak. Ini tidak, pula, terus berwayar kepada sistem saraf autonomik yang mengawal fungsi-fungsi seperti kadar jantung, pernafasan kadar, dan tekanan darah – semua yang berkaitan erat dengan tahap stres.

Jadi apa kaitan dengan ini menekankan keajaiban yang melegakan? Mereka sudah benar-benar mudah untuk digunakan – salah satu ciri-ciri hebat aromaterapi. Kedua-dua permohonan topik dan penyedutan menunjukkan diulangi keputusan ujian makmal. Kaedah permohonan topik biasa adalah untuk mencairkan minyak pati dalam minyak pembawa seperti Jojoba ke 10% atau kurang. Minyak pati cenderung untuk lulus dengan mudah ke dalam aliran darah apabila digunakan pada kulit, jadi hampir mana-mana teknik yang akan lakukan. Beberapa titik campuran anda boleh diletakkan di pergelangan tangan dan disapu bersama-sama (ini adalah bagus, kerana anda akan bau aroma serta). Untuk dihidu, terdapat peresap aromaterapi banyak yang hebat, dari pasang murah sedikit, dalam unit, model profesional yang membuat awan yang tulen, sengit aroma. Untuk melegakan kebimbangan, mana-mana model yang di mana anda boleh menghidu aroma akan melakukan pekerjaan – peresap akhir yang lebih tinggi cenderung mandi sebuah kawasan yang lebih besar di aroma pilihan anda.

Dalam aromaterapi, bau dan rasa yang sedikit pergi jauh. Anda hanya benar-benar perlukan minyak cukup untuk mendapatkan tanda-tanda bahawa aroma untuk kesan psikologi aktif yang – jadi bereksperimen dengan jumlah yang kecil beberapa minyak. Nampaknya ada perbezaan besar dalam aromatik keutamaan antara individu; ada seperti florals, sementara yang lain mendapati mereka terlalu gebu. Orang-orang ini mungkin mendapati aroma earthier lebih kepada keinginan mereka. Aroma yang berbeza mungkin akan mempunyai kesan yang agak berbeza – beberapa boleh menenangkan dan merangsang (minyak sitrus adalah contoh yang baik) di mana orang lain boleh menjadi sekadar santai (aroma bunga secara amnya mempunyai kesan ini). Apa pun pilihan anda, tahu bahawa aromaterapi kini tidak hanya beberapa trend zaman baru… lelaki dalam kot putih telah diberikan ke atas ibu jari untuk kesihatan semulajadi dan Kesihatan oleh hanya sekadar berhenti dan berbau bunga mawar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *