Sains mengesahkan aroma – kesan-kesan anti-kerisauan yang terbukti di aromaterapi

Sains mengesahkan aroma – kesan-kesan anti-kerisauan yang terbukti di aromaterapi

Manusia telah emulsifying, pembakaran, macerating, menekan dan distilling tumbuh-tumbuhan untuk aroma (dan sifat-sifat ubat-ubatan) untuk jangka masa yang panjang, panjang. Hanya sejak Subuh zaman baru dan moden Barat saintifik siasatan, bagaimanapun, mempunyai kesan aromaterapi mendapat lembut. Tetapi sekarang, institusi-institusi saintifik yang sama akan mengesahkan penggunaan minyak pati, dan mereka kesan-kesan anti-kerisauan yang mendalam. Jadi sekarang, daripada “berjalan untuk tempat perlindungan Pembantu sedikit ibu” apabila perkara-perkara yang mendapat sedikit sibuk, anda boleh melangkau di kedai minuman keras, farmasi dan isle makanan ringan dan yakin menuju ke pasaran Kesihatan semulajadi sebotol sedikit kebahagiaan yang wangi. Mungkin bukan sebagai decadents untuk semua orang, tetapi orang ramai akan menghargai Kesihatan pilihan untuk diri sendiri, anak-anak mereka dan keluarga mereka.

Bilangan kajian yang menyiasat tindakan terapeutik minyak pati telah meletup sejak sepuluh tahun yang lalu, sebagai kepentingan popular tumbuh dalam bidang kesihatan semula jadi dan kesihatan. Keberkesanan ubat-ubat ‘rakyat’ Mei sedang disahkan, dengan kebanyakan mereka mempunyai faedah-faedah yang sekurang-kurangnya mujarab serta rakan-rakan farmaseutikal mereka, kebanyakan mempunyai sangat terhad, jika ada, kesan sampingan. Ini sudah tentu kes bagi minyak pati yang biasa digunakan oleh aromatherapists untuk mengurangkan tekanan. Dan apa yang indah mengenai minyak adalah bahawa mereka mudah didapati dan mudah untuk digunakan. Seorang ibu bersama anak-anak yang aktif hanya boleh pasang dalam peresap dan biarkan ia melakukan perkara yang. Kereta peresap sekarang pemandu strung-out di waktu pagi yang berulang-alik melakukan perkara yang sama. Berasa sedikit digulung, tetapi mahu mengekalkan aroma yang lebih sedikit peribadi? Memohon beberapa titis minyak cair kepada diri sendiri atau tersayang di mana-mana yang anda suka. Minyak apa mempunyai kesan anti-kerisauan ini? Mari kita mempunyai rupa…

Lavender telah paling kerap dikaji semua minyak pati. Kesan menenangkan dinyatakan oleh kedua-dua Makmal penyelidik dan pengamal klinikal (oleh doktor dan jururawat di institusi penyembuhan). Sebilangan besar para penyelidik telah didokumenkan kesan yang sama: penyedutan minyak lavender membawa ketenangan di bawah pelbagai keadaan. Sekurang-kurangnya satu kajian berbanding aroma minyak Lavender Juniper, Cypress, Geranium, Jasmine dan Kemenyan. Ia adalah hanya Kemenyan yang mempunyai kesan yang agak sama, tetapi tidak hampir berkesan sebagai Lavender. Beberapa kajian berbanding kesan di Lavender diazepam (Valium) dengan aroma Lavender yang mempunyai sama (tetapi mungkin lebih sihat) keputusan yang menenangkan. Dalam kajian lain, Lavender telah ditunjukkan untuk meningkatkan kualiti tidur, mengurangkan konflik antara haiwan, dan mengurangkan jumlah ubat tahan sakit yang diperlukan oleh pesakit hospital pulih.

Minyak Sandalwood adalah pengurangan tekanan terkenal yang lain. Bagi mereka yang mungkin menikmati aroma bunga Lavender, gaharu boleh minyak pilihan. Bau yang hangat, ton grounding dan berpusat, yang digunakan oleh sesetengah tradisi kerohanian untuk meningkatkan santai, fokus Syarikat menuntut ilmu kebatinan. Sains menunjukkan keputusan yang sama – minyak Cendana topically digunakan santai badan sambil merangsang jiwa. Kajian pada kitaran bangun/tidur yang menggunakan minyak Cendana topically memperbaiki kualiti tidur dan dikurangkan bangun episod. Satu kajian kecil yang menggunakan gaharu mencadangkan minyak boleh membantu dalam mengurangkan kebimbangan pesakit Penjagaan paliatif. Luar skop siasatan saintifik Barat, minyak Cendana dan pastes telah digunakan selama berabad-abad dalam perubatan Ayurveda untuk rawatan gangguan psikologi, menggunakan masa tindakan menggalakkan kesihatan mental.

Manakala gaharu dan Lavender mempunyai kebanyakan data untuk disandarkan mereka, banyak minyak pati yang lain mempunyai keputusan ujian yang positif. Rose adalah orang yg menonjol yang; Ia juga telah diuji bersama-sama Valium (rupa-rupanya anti-kerisauan standard emas) dengan keputusan yang lebih baik dan tahan lebih lama. Aroma meningkat kesan seolah-olah meningkat dari masa ke masa, di mana sebagai benzodiazepin, kesan akan cenderung untuk mengurangkan – dan subjek ujian muncul kurang keliru atau sedated. Rose, seperti Lavender, mengurangkan konflik antara subjek ujian juga. Anda juga boleh mencampurkan Rose dan gaharu; Gaharu ini akan bertindak sebagai ‘fixative’, menjadikan bau tahan lebih lama (cuba nisbah 1:4)… ini adalah klasik India aromatik campuran yang menggabungkan dua aroma anti-kerisauan yang paling dikenali di dunia.

Lain-lain minyak yang ditemui di pangkalan data penyelidikan termasuk Angelica, Chamomile, limau, Serai, Tagetes dan Ylang Ylang. Sesetengah minyak yang diuji tidak menunjukkan keputusan yang diulangi dalam persekitaran makmal, tetapi jika anda mencari dan minyak aroma yang anda dapati santai, ianya lebih daripada berkemungkinan bukan semata-mata ‘ kepala’; rasa olfactory (bau) adalah salah satu daripada lima deria tempahan terus berwayar kepada Pusat-Pusat emosi di dalam otak. Ini tidak, pula, terus berwayar kepada sistem saraf autonomik yang mengawal fungsi-fungsi seperti kadar jantung, pernafasan kadar, dan tekanan darah – semua yang berkaitan erat dengan tahap stres.

Jadi apa kaitan dengan ini menekankan keajaiban yang melegakan? Minyak pati adalah benar-benar semata-mata untuk digunakan untuk tindakan terapeutik ini tertentu – salah satu perkara-perkara yang benar-benar sejuk tentang aromaterapi. Kedua-dua permohonan topik dan penyedutan menunjukkan diulangi keputusan ujian makmal. Menggunakan minyak topically – untuk kulit – adalah mudah: Campurkan minyak pati anda ke ‘minyak pembawa’ (seperti terpecah kelapa atau minyak badam manis) untuk pengurangan sepuluh peratus atau kurang. Manakala kebanyakan minyak antitekanan mudah pada kulit; mencairkan mereka masih adalah satu idea yang baik kerana aroma mereka akan berlama-lama bagi satu tempoh masa yang panjang. Minyak pati cenderung untuk lulus dengan mudah ke dalam aliran darah apabila digunakan pada kulit, jadi hampir mana-mana teknik yang akan lakukan. Beberapa titik campuran anda boleh diletakkan di pergelangan tangan dan disapu bersama-sama (ini adalah bagus, kerana anda akan bau aroma serta). Untuk dihidu, terdapat peresap aromaterapi banyak yang hebat, dari pasang murah sedikit, dalam unit, model profesional yang membuat awan yang tulen, sengit aroma. Untuk melegakan kebimbangan, mana-mana model yang di mana anda boleh menghidu aroma akan melakukan pekerjaan – peresap akhir yang lebih tinggi cenderung mandi sebuah kawasan yang lebih besar di aroma pilihan anda.

Bagaimana untuk memilih minyak untuk anda, keluarga anda atau rakan-rakan? Pilihan aromaterapi cenderung menjadi beberapa peribadi. Beberapa orang pergi gila untuk Rose Geranium, dan orang-orang lain hanya memikirkan ‘nenek’ (dalam cara yang bagus!) dengan aroma yang terang daripada florals. Individu-individu yang sama akan sering suka aroma hentakan daripada hutan: gaharu, Kemenyan, Spruce, dll. Keindahan data saintifik adalah bahawa ia adalah bukan satu jenis minyak pati yang berkesan untuk menyokong kesihatan dan kesejahteraan secara semulajadi – ianya santalol gaharu, linalool di Lavender dan citronellol di Rose yang memberikan banyak kesan terapeutik. Banyak minyak yang lain telah mengesahkan kesan-kesan yang menenangkan; kimia beberapa perkongsian dengan lain-lain jenis, lain-lain dengan molekul-molekul mereka sendiri yang unik. Paling saintifik sejajar pengamal akan memberitahu anda: jika rasanya baik, gunakan ia. Jika anda baru cuba pelbagai aroma, dan menggunakan kegemaran anda dengan keyakinan – keyakinan yang santai, sudah tentu – mengetahui anda menggunakan beberapa bentuk perubatan terbaik yang ditawarkan, dengan Sains untuk menyokongnya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *