Saham-saham dalam penjagaan kesihatan Ryman-‘ 10-Bagger jarang ‘

Saham-saham dalam penjagaan kesihatan Ryman-‘ 10-Bagger jarang ‘

Sejak Penyenaraian pada Jun 1999, Ryman Healthcare telah melahirkan para pemegang saham yang menghargai jumlah pulangan, termasuk harga saham dan dividen, 1,043% atau 24.3%pa. Oleh retak 1000% menandakan (iaitu kembali 10 kali pelaburan asal) broker akan, dengan banyak kekaguman, merujuk kepada Ryman sebagai ‘ 10-bagger’.

Ryman bertanggungjawab membangun dan mengendali Kampung persaraan. Kini, ia mempunyai 21 buah kampung sekitar penduduk negara dan 3,700. Kampung-kampung yang berada agak unik kerana mereka menawarkan perkhidmatan yang bersepadu, dari pangsapuri bebas melalui khidmat unit, katil hospital dan resthome, yang membolehkan Syarikat memenuhi keperluan penghuni berubah apabila umur mereka.

Walaupun berusia penjagaan Ryman di teras perniagaan, ia juga mempunyai sudut harta. Ia membangunkan kampung-kampung baru dua tahun secara purata dan mempunyai bank tanah 3 hingga 4 tahun sehingga dengan lengan. Operasi penjagaan berusia menjana yuran penjagaan dan pengurusan yang mewakili 35% hasil jumlah yang Ryman.

Penjualan unit-unit baru akaun 27% daripada hasil dan jualan semula unit 38% hasil.Di pasaran sudah tentu perceives nasib di Ryman untuk menjadi berkait rapat dengan pasaran perumahan. Semasa krisis kewangan global, apabila terdapat kebimbangan yang serius mengenai sektor perumahan, Ryman harga saham jatuh 57%, jauh lebih NZX50, yang menurun 42% dalam tempoh yang sama.

Ryman akhirnya membuktikan pasaran salah. Bukan sahaja ia tidak mengekalkan keuntungan lebih dari tahun 2008 dan 2009, tetapi ia adalah salah satu syarikat yang sangat sedikit yang dihantar pertumbuhan pendapatan ketika krisis kewangan. Pendapatan meningkat 24% pada tahun 2008 dan 6% pada tahun 2009.

Ini salah satu isu yang mungkin mengurangkan pendedahan yang Ryman kepada perubahan harga rumah adalah bahawa orang-orang yang bergerak ke Kampung Ryman cenderung untuk berbuat demikian kerana mereka perlu. Ini ‘keperluan’ berasaskan Perkhidmatan meletakkan lapisan defensiveness sekitar harga Ryman menerima unit yang.

Ryman mempunyai salah satu pasukan pengurusan Tempahan-dipandang tinggi di NZX. Model perniagaan yang telah telah sangat ditala. Syarikat bijaknya telah mempunyai kedudukan kampung-kampung bagi harga keuntungan dan pertumbuhan, dan telah digunakan modal dengan cekap oleh kitar semula aliran tunai kepada pembangunan yang berterusan.

Prestasi harga saham di Ryman telah didorong oleh pertumbuhan keuntungan dan dividen. Pendapatan sesaham telah ditanam oleh dividen oleh pa 22% dan 18% pa sejak tahun 2001. Ryman telah menjadi satu saham pertumbuhan dividen yang luar biasa. Pelabur yang membeli saham-saham dalam tawaran awam awal pada tahun 1999 telah melihat mereka dividen hasil meningkat daripada 4.4% pada tahun 1999 kepada 19.6% semalam.

Bersama-sama dengan dividen, para pemegang saham telah menyaksikan permodalan pasaran mereka Syarikat meningkat daripada $135 juta pada Jun 1999 kepada $1.05 bilion hari ini, membuat Ryman Syarikat ke-8 terbesar di NZX. Paling mengesankan aspek pertumbuhan ini adalah bahawa ia telah dicapai tanpa meningkatkan ekuiti tambahan mana-mana Syarikat. Terdapat 500 juta saham terbitan – betul-betul nombor yang sama (diselaraskan untuk split 5:1 pada tahun 2007) seperti yang terdapat pada tahun 1999.

Walaupun itu satu rekod prestasinya yang kukuh, Syarikat nampaknya masih mempunyai banyak potensi pertumbuhan masa depan. Yuran penjagaan perlu terus meningkat apabila bilangan peningkatan penduduk, dan Syarikat dijangka akan terus mengitar semula aliran tunai yang kukuh, yang $114 juta pada tahun 2009, ke dalam pembangunan hartanah yang berterusan.

Kualiti ini, Walau bagaimanapun, tidak datang dengan harga yang murah. Pada $2.10, Ryman saham dagangan pada nisbah pendapatan harga 18 times yang merupakan 25 peratus premium untuk pasaran nisbah purata 14.5 x. Bakal pembeli saham Ryman mungkin berharap pasaran akan bimbang tentang harga rumah lagi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *