Rumah remedi – bagaimana untuk menghapuskan jangkitan kulat kuku jari kaki yang cepat dan berkesan

Rumah remedi – bagaimana untuk menghapuskan jangkitan kulat kuku jari kaki yang cepat dan berkesan

Ramai orang yang mengidap jangkitan kulat kuku. Kulat jenis ini dimiliki oleh Kumpulan dermatophytes yang menjangkit keratin kedua-dua manusia dan haiwan. Memang betul bahawa kulat kuku tidak merosak. Kemudian sekali lagi, ia deforms kuku dan ia mungkin boleh mengubah warna semula jadi kuku. Biasanya, kulat membuat kuku muncul yellowish atau whitish warna. Lain-lain tanda jangkitan kulat kuku akan kuku penebalan, penyusutan dan berbuka kuku.

Kes-kes yang teruk boleh menyebabkan jangkitan kulat untuk maju ke kulit sekitarnya pada jari dan jari kaki. Bengkak, kerengsaan dan kemerahan sering membangunkan turutan untuk jangkitan kulat kuku. Kes-kes teruk yang menyedihkan dan boleh menghasilkan bau yang tidak menyenangkan kerana decomposing kulit. Gejala-gejala awal jangkitan kulat kuku mudah dikesan dan memerlukan rawatan segera. Seseorang tidak perlu menunggu kuku untuk memulakan berbuka sebelum merawat mereka. Ia adalah lebih mudah untuk berurusan dengan jangkitan kulat kuku, walaupun ia hanya mula bukannya untuk mengharapkan ia menjadi lebih teruk.

Penawar semulajadi rumah sebenarnya boleh mempertimbangkan kes-kes ringan kulat kuku. Bahan-bahan yang biasa terdapat di rumah adalah munasabah, selamat dan sangat berkesan. Berikut adalah sebahagian daripada mereka:

1. Kaki dan tangan mandi

Cecair kumur – Mouthwash bukan sahaja terbukti untuk membuang nafas. Ia juga boleh membunuh jangkitan kulat. Campurkan satu bahagian Cecair kumur dengan air suam dan tenggelamkan tangan atau kaki selama sejam. Cecair kumur juga boleh digunakan terus pada kawasan yang dijangkiti.

Cuka epal – seperti Cecair kumur, cuka mempunyai keupayaan untuk membunuh kulat. Ia boleh juga digunakan secara langsung ke kawasan yang dijangkiti. Sekali lagi, ada yang mengatakan bahawa rendaman kaki atau tangan adalah lebih berkesan kerana cuka boleh amat menembusi di bawah kuku.

Hidrogen peroksida – mandian kaki atau tangan dengan hidrogen peroksida yang cekap dan murah. Campuran dengan air suam dan rendam kaki atau tangan anda untuk sekurang-kurangnya 30 minit.

Minyak – minyak seperti minyak vitamin E, lavender, jojoba, minyak pokok teh, clove dan minyak biji anggur mempunyai sifat-sifat yang germicide dan anti-kulat. Minyak pati ini akan sangat berkesan dalam merawat kulat kuku. Minyak biji anggur tidak hanya merawat jangkitan, ia mengembalikan tisu-tisu rosak juga. Bijan dan minyak kelapa dara juga mengandungi ciri-ciri anti-kulat yang boleh digunakan untuk penjagaan bagi kulat kuku.

Teh halia – kulat kuku mempunyai bau yang sangat tidak menyenangkan, jika anda ingin membasmi bau, anda juga mungkin menggunakan halia. Pencicah kuku dijangkiti ke dalam teh halia panas dua kali sehari tidak termasuk kulat kuku dalam tempoh beberapa hari.

Tepung jagung – kerana pada hari ini, tidak saintifik penjelasan untuk membincangkan bagaimana tepung jagung boleh merawat kuku jangkitan kulat secara berkesan. Kemudian lagi, ramai orang yang telah mencuba ini melibatkan penyelesaian berkata ia amat berkesan dan sememangnya telah merawat jangkitan mereka.

2. Topikal rawatan

Di Vick Vapor Rub – ubat buatan ini berfungsi dengan berkesan dalam merawat kulat kuku kerana ia elemen aktif yang dipanggil thymol. Thymol dikenali sebagai berkesan dalam membasmi acuan, yang merupakan satu lagi jenis kulat. Di Vick vapor gosokkan digunakan secara langsung di kawasan infested setiap pagi dan petang.

Anti-kulat penyelesaian – penyelesaian anti-fungus yang menukarkan adalah selamat untuk digunakan di rumah. Hanya menggunakan produk yang menggunakan bahan-bahan semulajadi yang semua kerana mereka mempunyai kesan-kesan sampingan yang kurang.

Kuku kulat sangat biasa dan mempengaruhi ramai orang. Walaupun kes jangkitan kulat kuku kerap tidak berbahaya, sekali lagi, ia perlu dirawat segera sebelum ia worsens.

Remedi rumah untuk jangkitan kulat kuku adalah sangat berkesan dan mudah di poket. Mereka dianggap sebagai cara yang paling selamat untuk merawat kulat kuku atas sebab bahawa mereka adalah semulajadi dan tidak mempunyai bahan kimia yang membawa kesan-kesan sampingan yang berbahaya. Walaupun remedi rumah yang memang cekap, kes-kes yang kritikal jangkitan kulat kuku memerlukan perhatian perubatan yang segera.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *