Rumah besar dan komuniti prihatin

Rumah besar dan komuniti prihatin

Berpegang teguh kepada wawasan mereka untuk masyarakat, “A Great rumah dan A prihatin masyarakat”, Persatuan rakyat secara aktif mencari pekerja-pekerja mereka untuk berkongsi nilai-nilai, mengejar nafsu, memenuhi harapan dan menghargai kenangan melalui program kesihatan tempat kerja yang menghasilkan kakitangan yang produktif dan bahagia. Ketahui lebih lanjut seperti JobsDB perbualan kepada Encik Tan Kim Kee, Pengarah Kumpulan (kelompok orang) & Pengerusi Jawatankuasa Promosi Kesihatan Worklife-tempat kerja (WL-WHP), mengenai program kesihatan PA.

“Sebagai pemangkin Kesihatan, saya akan membaca di Tip-Tip kesihatan dan berkongsi dengan rakan-rakan sejawat. Menjaga kesejahteraan kakitangan adalah penting untuk mana-mana organisasi. Melaksanakan program promosi kesihatan tempat kerja yang menyeluruh akan mewujudkan tenaga kerja yang lebih sihat dan bermotivasi, dan seterusnya meningkatkan produktiviti dan kecekapan PA ini. “Jedrick Tan, Pengurus (kekeluargaan), FLAA.

Apakah aktiviti-aktiviti tidak program kesihatan organisasi anda terdiri daripada?

Program Kesihatan PA terdiri daripada aktiviti-aktiviti phyical, sesi makan/memasak sihat, pemberhentian Merokok, pengurusan berat badan dan kolesterol, kesejahteraan mental, pemakanan kesihatan dan keberkesanan kerja-kehidupan peribadi. Antara aktiviti-aktiviti termasuk pemeriksaan, penilaian Kecergasan, PA aktiviti harian dan permainan Inter-Divisional untuk membaharui dan memperkukuhkan usaha dan komitmen untuk menggalakkan tenaga kerja yang sihat kami Kesihatan Tahunan.

Kami juga menjalankan kaji selidik gaya hidup setiap dua tahun untuk mengetahui tentang tabiat gaya hidup kakitangan kami. Kami menggunakan data yang dikumpulkan untuk membantu kami mengenal pasti jurang dan melaksanakan intervensi dan program-program pencegahan bagi kakitangan kami.

Salah satu teras utama kepada HPB kesihatan mental oleh yang demikian, kami telah memperkenalkan program kesihatan emosi tempat kerja (WEHP) sejak 2009. WEHP, yang menawarkan kaunseling peribadi kakitangan, bertujuan memenuhi keperluan emosi mereka dan meningkatkan keberkesanan kerja. Program dan aktiviti-aktiviti yang berkaitan dengan Kesihatan Mental juga telah dirancang untuk membantu mengurangkan tahap stres pekerja.

Apa yang anda menikmati tentang program kesihatan organisasi anda?

Program-program kesihatan tempat kerja kami adalah secara amnya mendapat, sambutan menggalakkan daripada penglibatan yang sangat baik daripada kakitangan kami dan disokong kuat oleh pengurusan kanan kami. Program kami adalah bersepadu dan berbeza-beza untuk memenuhi keperluan kakitangan yang berbeza.

Kami juga mempunyai tema yang berbeza setiap bulan untuk mengikat dengan aktiviti-aktiviti kami. Sebagai contoh, setiap tahun, pada bulan Oktober, kami mengadakan demonstrasi memasak sihat dan ceramah dan mengadakan pemeriksaan kesihatan kepada kili dengan tema?

Bagaimana program ini mempunyai manfaat anda dan rakan-rakan rakan-rakan anda?

PA dengan visi untuk masyarakat adalah “rumah besar dan masyarakat penyayang, di mana kami berkongsi nilai-nilai kita, mengejar keghairahan kami, memenuhi harapan kami dan menghargai kenangan kami.”

Kami adalah sebuah organisasi yang berteraskan rakyat. Kami bekerja dengan banyak sukarelawan dan komuniti rakan-rakan dan pemimpin akar umbi. Mereka biasanya percuma pada waktu malam atau hujung minggu dan aktiviti itu diadakan kebanyakannya pada hujung minggu.

“Walaupun pendakian hanya 2-minit senaman, ia adalah masih lebih baik daripada tidak melakukan apa-apa semua. Setiap sedikit senaman membantu!” Bahagian Pengurusan Kualiti Chua Kwang Meng, 2 kepala, “Menggunakan the tangga hari”, inisiatif WL-WHP untuk menggalakkan kakitangan untuk menggunakan tangga.

Dengan membantu kakitangan kami lebih baik menguruskan diri dan keperluan tempat kerja, kita membantu mereka meningkatkan produktiviti mereka dan pada masa yang sama, menikmati kerja-kerja mereka yang lebih banyak. Aktiviti dan program yang ditawarkan kepada kakitangan secara perkongsian kos dan paling banyak diberi subsidi untuk menjadikannya sangat berpatutan untuk semua peringkat. Hakikat bahawa kebanyakan program yang disediakan sentiasa dan tempat (kami mempunyai lebih daripada 100 unit luar tapak) telah membuat ia lebih mudah untuk kakitangan untuk mengambil bahagian. Kami percaya bahawa tenaga kerja yang sihat membawa kepada kakitangan lebih produktif dan bahagia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *