Ruang terkurung – fakta dan latihan

Ruang terkurung – fakta dan latihan

Bagi sesiapa yang pernah bekerja dengan ruang terkurung, mereka akan sedar bahawa ia adalah tempat yang tanpa berusaha. Mereka amat berbahaya dan boleh dengan cepat menjadi satu perangkap maut. Jika pekerjaan yang melibatkan tugas-tugas di tempat-tempat seperti tangki simpanan, silos, pembetung, Parit, Dewan terbuka-ditambah disertakan dan sebagainya, anda harus mempertimbangkan untuk menjalani kursus Ruang terkurung. Ini akan membantu anda mematuhi syarat dan peraturan yang HSE, kesihatan dan Keselamatan Eksekutif, telah dibentangkan.

Ruang terkurung adalah ruangan yang mempunyai cara untuk masuk dan keluar yang terhad tetapi masih cukup besar bagi seseorang untuk masuk ke dalam. Kawasan ini akan sering tertakluk kepada pengumpulan toksik atau sebarang unsur-unsur, atau mempunyai kekurangan oksigen yang berbeza. Ianya sering dikehendaki bahawa seorang yang menyelia orang yang pergi ke dalam ruang yang terhad dan bahawa ahli kakitangan ini kekal di pintu masuk ke ruang terkurung sehingga ahli kakitangan lain keluar lagi.

Kursus ini akan mengajar anda untuk berurusan dengan unsur-unsur tertentu yang boleh meningkatkan peluang untuk kerja anda akan berjalan dengan lancar. Sebagai contoh, anda harus sedar bahawa sebelum memasuki ruang, anda akan preforming kerja-kerja yang perlu anda lakukan persampelan atmosfera. Ini akan membantu anda mengesan gas yang amat membahayakan anda apabila berbelanja bila-bila masa di dalam ruang.

Bahaya terbesar apabila bekerja di bawah syarat-syarat ini adalah kekurangan oksigen dan gas beracun, wasap atau Wap. Walaupun anda mungkin telah menjalankan persampelan atmosfera untuk syarat-syarat ini boleh berkembang kerana anda sedang menjalankan kerja-kerja. Bahan-bahan (cecair, gas atau pepejal) tiba-tiba boleh mengisi Ruang anda dan ini boleh membawa kepada perkara-perkara yang lebih berbahaya yang berlaku seperti letupan kebakaran walaupun.

Di ruang terkurung kursus, anda akan mempelajari bagaimana untuk mengenal pasti bahaya ini terbaik, bagaimana untuk menggunakan peralatan pengukur untuk mengenal pasti tahap unsur-unsur berbahaya dan cara untuk bertindak dalam kes kecemasan. Apabila keadaan ini berlaku anda mungkin perlu membuat keputusan split-second yang melibatkan kehidupan rakyat, biarkan sahaja anda sendiri. Dengan mempelajari beberapa kemahiran asas pertolongan cemas kemalangan boleh pergi dari serius kecil. Kursus ini juga secara amnya termasuk maklumat mengenai cara untuk mendengar bunyi bising dan getaran apabila anda berada dalam ruang yang terhad. Mempunyai alat dan pengetahuan di tangan untuk membuat pilihan yang tepat boleh menyelamatkan nyawa dan menjaga anda dan rakan-rakan anda yang sihat untuk menjalankan menjalankan tugas anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *