Ruam zakar – punca-punca gejala-gejala dan tanda-tanda amaran

Ruam zakar – punca-punca gejala-gejala dan tanda-tanda amaran

Tompok-tompok, lebam dan ruam pada kulit zakar yang biasa. Dalam kebanyakan kes, mereka adalah tidak merbahaya, walaupun ia mungkin menyebabkan ketidakselesaan dan rasa malu. Semua manusia harus sedar tanda-tanda yang berkaitan dengan zakar ruam. Walau bagaimanapun, self-diagnosis keadaan kulit zakar bukanlah satu idea yang baik. Zakar gejala-gejala ruam yang akan disertai dengan bengkak, oozing, berdarah atau demam harus dilihat oleh profesional perubatan. Di samping itu, merawat kulit kelenjar dan aci dengan formula kesihatan yang mengandungi zakar khusus vitamin dan mineral yang boleh membantu untuk membersihkan ruam kulit yang kecil, pastikan zakar secara berbahaya mikrob dan menghalang rupa ruam pada zakar.

Zakar gejala-gejala ruam yang semua manusia patut menonton bagi

Senarai berikut menerangkan beberapa jenis ruam zakar, serta apa yang menyebabkan mereka dan bagaimana mereka dianggap yang paling biasa. Senarai ini adalah tidak menyeluruh, dan lain-lain punca-punca kulit zakar merah dan ruam boleh ditunjukkan.

• Psoriasis – keadaan kulit yang biasa ini sering membentangkan sebagai ruam merah, scaly kepada zakar dengan sempadan yang ditakrifkan. Walaupun ia tidak berjangkit dan tidak dapat dihantar kepada rakan seksual, ia boleh menyebabkan ketidakselesaan dan rasa malu. Psoriasis sering dilayan dengan vitamin A atau retinol, itulah selalunya berkesan untuk mengambil semula nada semulajadi lancar dan tekstur kulit.

• Balanitis-merah, ruam gatal pada kelenjar zakar mungkin disebabkan oleh keradangan yang dikenali sebagai balanatis. Manakala lelaki yang berukur berisiko besar untuk penyakit ini, ia juga boleh dikaitkan dengan kebersihan di circumcised lelaki. Kerap mandi, memakai pakaian yang longgar-pemasangan, bernafas dan merawat kulit zakar dengan penyediaan vitamin dan pelembab semulajadi secara amnya adalah semua yang adalah diperlukan untuk membersihkan zakar ruam berkaitan balanitis.

• Papules zakar – peratusan kecil daripada lelaki, biasanya berukur, boleh membangunkan satu siri berbentuk kubah lebam sekitar Mahkota zakar. Ini adalah tidak berbahaya dan biasanya selesaikan sendiri. Walau bagaimanapun, menyokong kesihatan kulit zakar melalui penggunaan formula vitamin dan antioksidan yang boleh membantu untuk membuat kulit licin, lembut dan lembut zakar dengan meningkatkan keupayaan penyembuhan semulajadi badan.

• Jangkitan kulat – jangkitan kulat yang biasa di kawasan kemaluan, kerana mikroorganisma ini berkembang dalam persekitaran yang panas, lembap. Jangkitan yis, disebabkan oleh kulat yang sama yang bertanggungjawab untuk jangkitan yis yang feminin, boleh menyebabkan ruam merah, gatal dan boleh dihantar kepada rakan kongsi seksual. Gatal jock, satu lagi jenis jangkitan kulat, mungkin juga hadir sebagai merah, menyebarkan ruam yang boleh menyebabkan gatal teruk. Mengekalkan kawasan yang bersih dan kering dan merawat kulit dengan gabungan vitamin A, C dan B5, yang mempunyai sifat-sifat semula jadi imun-meningkatkan dan mempercepatkan penyembuhan sel-sel kulit yang rosak, adalah disyorkan untuk membantu dalam pencegahan jangkitan kulat zakar.

• Kulit alahan dan sensitiviti – lelaki yang mempunyai sensitiviti lateks boleh membangunkan ruam yang gatal-gatal atau terbakar selepas hubungan dengan kondom lateks yang teruk. Di samping itu, bahan-bahan kimia dalam sabun, detergen, deodoran dan wangian sering menyebabkan kerengsaan kulit, yang boleh membawa kepada gatal-gatal, ruam pada zakar dan swelling. Mengelakkan bahan-bahan yang diketahui untuk menyebabkan kesan sampingan dan merawat kulit dengan formula nutrien yang menyokong kesihatan kulit boleh membantu untuk melegakan kulit yang jengkel dan menggalakkan penyembuhan pesat.

Mengelakkan ruam zakar

Lelaki yang terdedah kepada ruam zakar harus mengikuti langkah-langkah ini untuk mengelakkan jerawat yang tidak selesa dan memalukan kulit zakar:

1. Mandi atau mandi kerap – sekali sehari adalah disyorkan menggunakan Pembersih semulajadi yang tanpa wangian atau pewarna. Kawasan tersebut perlu dikeringkan dengan teliti sebelum berpakaian, dan bernafas, tidak mengikat kain adalah terbaik.

2. Melembapkan kerap – menggunakan pelembap semulajadi seperti mentega shea – untuk mengelakkan pengeringan dan kerengsaan yang boleh membawa kepada ruam kulit dan lain-lain kerosakan kecil kulit.

3. Orang-orang yang alah kepada susu getah atau getah harus mengelak daripada kondom lateks. Kebanyakan peruncit-peruncit yang menjual kondom menawarkan pilihan bahan-lateks, kerana sensitiviti kulit ini adalah perkara biasa.

4. Membuat menggunakan crème vitamin zakar yang mengandungi nutrien penting seperti vitamin A, B5, C, D, dan E, asid amino untuk saraf dan kesihatan imun, sebahagian daripada rutin harian penjagaan zakar.

Rawatan ruam zakar yang berkesan untuk semua jenis kulit

Formula Kesihatan zakar yang direka bentuk khusus (kebanyakan profesional kesihatan mengesyorkan minyak lelaki Man1) mengandungi nutrien penting yang dinyatakan di atas boleh membantu untuk mencegah ruam zakar yang kecil, anda melarikan diri jengkel atau gatal kulit, dan memulihkan biasa keanjalan dan ton kulit.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *