Ruam kulit zakar – 5 punca-punca yang paling biasa

Ruam kulit zakar – 5 punca-punca yang paling biasa

Lima masalah zakar yang paling biasa adalah seperti yang dinyatakan di sini, bersama-sama dengan punca-puncanya dan pilihan untuk rawatan, daripada ubat-ubatan untuk kegunaan biasa zakar vitamin dan mineral yang boleh membantu untuk menyelesaikan masalah zakar dan menggalakkan kesihatan intim lelaki.

Kerengsaan
Reddened dan jengkel kulit zakar yang berlaku terutamanya selepas seks, secara semulajadi cukup menimbulkan kebimbangan mengenai rakan seksual yang terakhir dan kemungkinan penyakit jangkitan seks. Semasa ia sentiasa dinasihatkan untuk menggunakan perlindungan dan terpilih dalam pemilihan pasangan, penjelasan kerengsaan dan ruam kulit zakar adalah sering lebih berterus-terang: geseran yang disebabkan oleh penembusan yang mendalam atau bersungguh-sungguh adalah selalunya cukup untuk menyebabkan kemerahan, ruam dan kesakitan pada kulit yang sensitif zakar.

Walau bagaimanapun, jika kulit yang jengkel tidak sembuh dalam tempoh beberapa hari, menjadi lebih teruk, atau diiringi dengan demam atau gejala-gejala seperti selsema lain, manusia sentiasa dinasihatkan untuk mendapatkan rawatan perubatan segera.

Seriawan
Satu lagi jenis keputusan ruam kulit zakar daripada keadaan yang biasa dipanggil seriawan, merupakan jangkitan yis. Seriawan disebabkan oleh overgrowth untuk yis pada kulit yang dalam kebanyakan kes disebabkan oleh satu ketidakseimbangan bahan kimia. Thrush mudah diluluskan antara pasangan dan boleh memberi kesan kepada wanita juga, jadi apabila terdapat gejala-gejala jangkitan yis, ia adalah yang terbaik untuk menahan diri daripada seks sehingga jangkitan hilang.

Seriawan umumnya dilayan dengan menukarkan ubat anti-kulat yang (sama seperti yang digunakan untuk merawat jangkitan yis faraj). Lelaki yang mengalami gejala-gejala ini buat pertama kalinya perlu berbincang dengan doktor untuk mengesahkan diagnosis sebelum self-medicating.

Gatal jock
Gatal jock, dikenali dalam istilah perubatan sebagai tinea cruris, adalah sejenis jangkitan kulat. Ia adalah disebabkan oleh overgrowth yang sama jenis kulat yang bertanggungjawab untuk penyakit kaki makan air dan ringworm. Gatal jock membentangkan sebagai merah, menyebarkan ruam yang boleh disertai dengan teruk kegatalan, dan ia boleh menjejaskan kawasan seluruh pangkal paha.

Gatal jock adalah jangkitan yang degil. Ia boleh dirawat dengan ubat antikulat yang menukarkan – ini hendaklah digunakan untuk tempoh yang disarankan, walaupun gejala-gejala yang jelas cepat, atau jangkitan boleh berulang. Mengambil langkah-langkah untuk mencegah jangkitan di tempat pertama adalah cara terbaik untuk mengelakkan jangkitan ini. Lelaki harus Elakkan daripada berkongsi tuala dan Artikel pakaian, memastikan kawasan barang-barang yang bersih dan Kering, dan membersih diri seperti menyokong Olahraga secara tetap. Semua jangkitan kulat berkembang di kawasan-kawasan yang lembap dan panas dan boleh tinggal di dalam unwashed pakaian dan tuala untuk satu tempoh masa.

Psoriasis zakar
Menyebarkan, flaking zakar kulit ruam dengan jelas tepi dan/atau penampilan scaly yang mungkin tidak terdapat tanda-tanda psoriasis. Walaupun keadaan ini tidak berjangkit, ia boleh menyebabkan rasa malu sosial dan sering sangat membawa kepada bakal pasangan.

Merawat psoriasis sering melibatkan penggunaan krim vitamin A; Rawatan steroid boleh juga digunakan dalam kes-kes yang sukar. Oleh kerana keadaan ini kronik, rawatan yang berterusan mungkin diperlukan untuk menggalakkan kulit zakar lancar, sihat.

Papules zakar
Lebam whitish atau merah jambu yang menyerupai jerawat biasa pada kulit zakar dan boleh menyerupai ruam. Walau bagaimanapun, pertumbuhan ini, yang selalunya dijumpai sekitar Mahkota zakar, adalah tidak berbahaya dan biasanya tidak menyebabkan apa-apa gejala-gejala lain. Merawat kulit dengan udara yang dan pelembab krim ini boleh membantu untuk mengekalkan kulit yang halus, menarik zakar.

Mengekalkan kesihatan zakar
Kunci untuk mencegah banyak masalah zakar yang biasa atau menggalakkan penyembuhan pesat ruam kulit zakar kecil terletak dalam perhatian kebersihan dan pemakanan yang mencukupi. Mandi dengan kerap dan menggunakan pembersih yang lembut, daripada sabun (yang sering pengeringan dan boleh menyebabkan kerengsaan lebih) adalah disyorkan. Memakai pakaian yang longgar dan selesa boleh membolehkan kulit bernafas dan menghalang pertumbuhan yis dan jangkitan kulat di kawasan intim.

Menyuburkan kulit zakar dengan formula Kesihatan zakar lelaki khusus yang (kebanyakan profesional kesihatan mengesyorkan minyak lelaki Man1) mengandungi kulit nutrien seperti vitamin A, C, D, dan E, serta antioksidan dan pelembab semulajadi, boleh membantu untuk mengurangkan kejadian jangkitan, melegakan kulit yang jengkel dan meninggalkan zakar Cari dan rasa licin, lembut dan sihat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *