Rosak kanak-kanak yang datang dari rumah-rumah yang rosak

Rosak kanak-kanak yang datang dari rumah-rumah yang rosak

Mengikut Pusat kawalan penyakit Laporan Perangkaan penting negara 2002, 50% daripada perkahwinan pertama berakhir dengan perceraian dan 60% daripada remarriages berakhir dengan perceraian. Dengan ini jenis statistik, dan dengan semua masalah dan kesakitan beberapa yang pergi melalui, mengapa orang masih hendak berkahwin?

Walaupun perkahwinan menerima begitu banyak media yang tidak baik pada hari ini, berjalan lorong masih senaman yang sangat popular. Lagipun, ia adalah sifat manusia mahu merasa nurtured dan selamat. Berkahwin masih amat dikehendaki bagi Semua janji kasih-sayang tanpa syarat dan persahabatan.

Tetapi perkahwinan adalah begitu banyak lebih daripada sekadar upacara perkahwinan atau Pengantin tersebut. Ia adalah lebih daripada sekadar keintiman dan keseronokan yang layak setiap pasangan. Perkahwinan juga adalah tentang membina sebuah keluarga. Secara tradisinya, peningkatan kanak-kanak adalah sebahagian daripada perkongsian perkahwinan—tugasan yang melibatkan penyediaan tempat tinggal, pakaian, pendidikan, dan tanpa yang kanak-kanak tidak boleh hidup tanpa cinta. Sama seperti pasangan yang ingin merasa mereka adalah kepunyaan hubungan kasih sayang, jadi Adakah anak-anak mereka. Ia juga pergi tanpa mengatakan bahawa jika sesuatu perkahwinan yang rosak, kanak-kanak akan emosi terjejas olehnya bersama-sama dengan ibu bapa mereka. Kesan perceraian ke atas kanak-kanak adalah penting untuk mana-mana ibu bapa yang baik. Tetapi ia tidak sentiasa mudah, apabila perkahwinan bergelut dan seseorang yang mencederakan, ibu bapa juga harus mempertimbangkan apa yang tertentu kesan perceraian akan menjadi anak-anak mereka.

Terdapat banyak kajian yang khusus memberi tumpuan kepada kesan perceraian ke atas kanak-kanak. Kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak dari keluarga yang pecah dipengaruhi emosi oleh perpecahan perkahwinan dan mereka tahu bahawa tidak pernah akan sama lagi. Mereka takut kepada perubahan. Bukan sahaja bahawa ibu atau bapa mereka tidak akan sekitar, tetapi mereka juga boleh hilang hubungan dengan keluarga mereka, atau rutin sekolah boleh berubah.

Kanak-kanak mempunyai takut terbengkalai. Apabila ibu bapa berada pada odds dan sama ada dipisahkan atau memandangkan pengasingan, kanak-kanak mempunyai takut realistik bahawa jika mereka kehilangan salah seorang ibu bapa, mereka mungkin kehilangan yang lain. Konsep menjadi sahaja di dunia ini adalah satu perkara yang sangat menakutkan bagi kanak-kanak.

Kanak-kanak yang mempunyai lampiran yang semula jadi kepada ibu bapa mereka juga takut kehilangan hubungan lain selamat seperti orang-orang yang mereka miliki dengan mereka kawan-kawan, haiwan peliharaan, adik-beradik, jiran-jiran dan sebagainya. Kadang-kadang kanak-kanak hanya dipasang persekitaran mereka, dan berpindah ke persekitaran baru boleh menyebabkan reaksi negatif yang boleh difahami. Perceraian juga telah didapati boleh dikaitkan dengan insiden yang lebih tinggi daripada kemurungan; pengeluaran dari rakan-rakan dan keluarga; tingkah laku agresif, impulsif atau hiperaktif; dan sama ada menarik diri daripada penyertaan dalam bilik darjah atau menjadi mengganggu.

Akademik, kanak-kanak akan terjejas kerana perpisahan atau penceraian ibu bapa mereka. Kanak-kanak dari keluarga yang bercerai lepas sekolah pada dua kali kadar berbanding dengan kanak-kanak dari keluarga yang “kukuh”. Bilik-bilik ini juga mempunyai kadar yang lebih rendah daripada tamat pengajian dari sekolah tinggi dan Kolej. Kanak-kanak dari rumah bercerai lebih buruk dilakukan dalam bacaan, ejaan dan Matematik.

Selain itu, kanak-kanak daripada ibu bapa yang bercerai akan lebih cenderung untuk menjadi delinkuen dengan umur 15, tanpa mengira Bilakah perceraian yang berlaku. Bukti anekdot menunjukkan bahawa perceraian ibu bapa dan tinggal di rumah ibu bapa tunggal yang boleh mempengaruhi seseorang untuk mempunyai pemikiran untuk membunuh diri. Penggunaan dadah dalam kanak-kanak yang terendah di kalangan kanak-kanak tersebut yang telah terlepas dari kesan penceraian ibu bapa.

Walaupun terdapat telah ketegangan dan masalah di rumah, sesetengah kanak-kanak akan terkejut untuk mengetahui bahawa ibu bapa mereka mendapat perceraian. Ia mungkin mengambil sedikit masa bagi mereka untuk mengakui dan menerima bahawa kehidupan mereka akan berbeza. Untuk membantu kanak-kanak yang menghadapi kejutan dan tekanan, ibu bapa perlu bersabar dengan mereka, mudah ke dalam rutin yang baru dan situasi hidup jika boleh dan sentiasa Daftar dan meyakinkan mereka cinta kepada mereka. Berdasarkan kajian, ini adalah atas lima sebab kenapa orang berkahwin:

1. Untuk menandakan komitmen sepanjang hayat
2. Untuk membuat komitmen awam
3. Untuk menghalalkan perkongsian mereka atau untuk jaminan kewangan
4. Untuk merasmikan perkongsian mereka sebagai sebahagian daripada kepercayaan agama
5. Untuk memberi perlindungan untuk kanak-kanak.

Tetapi lama selepas perayaan perkahwinan dan tahun selepas Pengantin itu, apabila realiti set, perkahwinan banyak gagal untuk terus hidup. Walaupun semua kebahagiaan dan kegembiraan yang dikongsi antara lelaki dan wanita semasa tahun-tahun awal perkahwinan, mereka akhirnya dipisahkan atau bercerai—meletakkan Keselamatan anak-anak mereka, kesihatan dan kesejahteraan pada risiko serius.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *