Rokok menjejaskan produktiviti di tempat kerja

Rokok menjejaskan produktiviti di tempat kerja

Kira-kira crores empat hari bekerja yang hilang di UK setiap tahun oleh orang-orang yang mengambil cuti sakit akibat penyakit berkaitan Merokok. Kerana terdapat lebih banyak bilangan penyakit-penyakit yang berkaitan dengan Rokok, tabiat Merokok sangat menyediakan skop yang luas untuk daun yang sakit. Kerugian kepada majikan terdiri daripada bukan hanya amaun sebagai pembayaran yang sakit tetapi juga bahawa dari segi produktiviti yang hilang. Apabila mengambil kira kesan Merokok terhadap perniagaan tiga bidang utama termasuk keuntungan, kesihatan pekerja dan orang lain yang melawat imej Syarikat dan Syarikat menganggap kepentingan. Keuntungan adalah kebimbangan utama bagi semua syarikat dan organisasi-organisasi yang menggaji pekerja perokok. Ia telah dianggarkan bahawa pendedahan kedua tangan merokok di tempat kerja membawa kepada purata kematian pramatang 700 setiap tahun.

Satu kajian yang dijalankan oleh Kementerian Kesihatan Kanada pada tahun 1997 menunjukkan statistik ini – jumlah yang hilang disebabkan oleh pengurangan dalam produktiviti setiap pekerja yang smokes £ 1100, yang hilang akibat ketidakhadiran meningkat ialah £120 dan yang terlibat sebagai tambahan insurans datang ke £40. Kebanyakan syarikat gagal untuk menyedari bahawa kos untuk menyokong persekitaran rokok di tempat kerja merupakan jumlah yang besar yang mempunyai akibat merudum. Rehat yang diambil oleh orang-orang untuk rokok menyebabkan gangguan dalam akaun dan aliran kerja selama empat hari hilang sebulan. Kos mengekalkan ruang untuk rokok termasuk Khas pengudaraan dan kos tambahan untuk pembersihan adalah faktor utama yang meningkatkan kos ini. Meningkat risiko litigasi dan premium meningkat yang dibelanjakan untuk kesihatan dan Bomba kos insurans dan perubatan, Semua meletakkan penyok ke atas keuntungan Syarikat.

Rokok telah dilarang di kebanyakan tempat kerja di England dan Scotland dan Ireland telah berlalu lagi satu langkah mengharamkan rokok di tempat kerja dalaman. Rokok meninggalkan impak yang besar pada pekerja yang merokok serta orang-orang yang menyedut asap kedua tangan. Asap masih whopping 15 juta orang dewasa dalam negara, tetapi keyakinan menunjukkan pola keseluruhan; bilangannya semakin berkurangan. Moral kakitangan juga mengambil backseat yang seperti-perokok berfikir bahawa mereka mendapat sedikit rehat di antara dan dikehendaki membuat untuk masa yang hilang. Ini selalunya menyebabkan kekusutan antara penduduk rokok. Tetapi, fakta menarik ialah 85 peratus daripada semua kakitangan dan 75 peratus daripada perokok yang berpendapat bahawa rokok hendaklah dihadkan di tempat kerja.

Organisasi-organisasi Korporat telah terkejut oleh faedah terakru dengan melaksanakan pengharaman merokok di tempat-tempat kerja. Syarikat-Syarikat dan organisasi yang telah melaksanakan pengharaman dan yang telah memperkenalkan program-program sokongan bagi perokok akan reaping keputusan yang signifikan dari segi kehadiran produktiviti dan tempat kerja. Faedah melebihi kos rokok pemberhentian program dan lain-lain kelebihan yang jelas adalah penurunan dalam bilangan hari yang sakit disebabkan oleh penyakit jantung dan paru-paru. Ia juga menyaksikan pengurangan bilangan aduan pernafasan. Perasaan antara pekerja bebas rokok yang mereka juga akan mendapat manfaat daripada larangan itu dikenakan ke atas rokok di tempat kerja juga akan meningkatkan semangat perokok.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *